用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 URGENT -- 油塘基顯定係優才呀
go

URGENT -- 油塘基顯定係優才呀

我星期五就要做決定, 點算呀, 邊間好
[img align=right]http://b3.lilypie.com/6jN8p8.png

應該係話我今日响基顯註咗冊, 但優才又打嚟叫我星期五去

甘點呀

原帖由 dodo214 於 10-6-9 00:27 發表
我星期五就要做決定, 點算呀, 邊間好
[img align=right]http://b3.lilypie.com/6jN8p8.png

基顯麻麻地,優才是否私校?應該會比基顯好。

I have the similar situation as yrs.............
\"\"

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2207901&extra=page%3D5

[quote]原帖由 zzee 於 10-6-9 02:43 發表
I have the similar situation as yrs.............

我就係睇左你個 comment, 依據對優才有D卻步,  但係佢係直資, 不過直資得嚟又幾貴, 成三皮野一年, 同私校冇咩分別

但人地又話基顯好好喎, 地區名校, 都唔知點

咁你點揀呀

There are 2 基顯 - one is old & one is the new one. I also know that 基顯 is good but not sure which one is good.....

Can someone comment about the good one?

我就係睇左你個 comment, 依據對優才有D卻步,  但係 ... [/quote]

I just got contact with  my old colleague via facebook.  He told me that his wife also received the call from GT yesterday am and he got exactly the SAME situation as yrs!  基顯vs. GT!  He told me that his wife refused the offer from GT and decided to stay in 基顯.  They wanted to save money cos' they still have a younger daughter.

王國長老

有一個人, 覺得學校唔好, 不停周圍講學校壞話.

但其他九個人, 都對學校相當滿意, 小朋友愉快學習.

其他人, 要選擇從邊個角度去看, 就自己想想吧.

王國長老

本來我唔想多講, 但見到某人一定要講優才不是, 中立d講, 我會話欺凌行為每一間學校, 社會每一個角落都一定有呢種人, 但欺凌行為在優才並非風氣, 我地級都有一兩個呢d小朋友, 老師係會跟進同訓導, 而我地做家長既, 係會同自己子女做心理輔導, 讓佢知道欺凌行為係唔岩, 呢個人咁對你, 佢就唔係你真正既朋友, 唔好怕佢, 佢欺負你, 你要正面直斥其非, 佢郁手, 要立刻同老師講, 做錯事既人唔係你, 你唔好怕佢, 道理在你手中.

而我亦見到當有人作出欺凌行為, 有其他小朋友會站出來團結反抗.

其實做父母一定係教育子女有最大成果既人, 要引導孩子發生事會同父母商量, 父母要教孩子應付, 教識佢地自己handle, 而唔係下下幫佢地出頭, 中間有好大分別.

如果一個人唔識保護自己, 佢走到去邊都唔會避得到欺凌, 而父母亦冇可能24小時陪伴左右保護佢, 只有不停教導孩子去面對, 去明白事理, 孩子先會茁壯成長, 有自我保護能力.

好難過見到某家長對學校抱咁深成見, 不停講學校不是, 學校真係一間咁既學校, 我就唔會俾囡囡讀, 識咁多優才家長, 都冇呢個問題, 最多係擔心功課程度深, 但唔會話校風有問題, 老師有問題......

醒目開學勳章

雖然我唔會報GT,但也要說一聲,GT係好學校
我唔報是因為我唔喜歡頭3年要去旺角
學費比較貴
而不是學校的學術/行政問題
每一間學校都有適合讀的小朋友,如果唔係,間間一樣咪得,家長們都不用想都頭髮都掉,去找一間適合的學校啦
一樣米養佰樣人
以上是提外話
回正題-如果沒有第2個小朋友,及負擔的起,我會選GT
因DSS/Private唔似官津有世襲,雖然學校會因伙第一個小朋友的關係在相同條件下有優勢,但係唔會保証的
像Charlotte_mom的細仔都是top waiting list,唔會因姐姐而直入.
所以要考慮埋這因素.
但同時我覺得每一個小朋友都是獨立的,不要因為要就細那個而要大那個放棄適合的

原帖由 edea 於 10-6-9 10:07 發表
本來我唔想多講, 但見到某人一定要講優才不是, 中立d講, 我會話欺凌行為每一間學校, 社會每一個角落都一定有呢種人, 但欺凌行為在優才並非風氣, 我地級都有一兩個呢d小朋友, 老師係會跟進同訓導, 而我地做家長既, 係 ...

王國長老

是的, 真的要考慮到有兄姊在優才並不代表弟妹一定會收.

不過, 現實之中我見很多有兄姊的都會錄取弟妹, 雖沒有保証, 但很多都成功, 始終, 對家長而言, 子女分散在不同學校比較麻煩, 而且, 優才有兩個term break, 放假期都和一般學校不同, 從家長角度看, 兩個孩子一起放假, 就可以帶他們出外, 如果一個子女讀優才一個不是, 就比較不便, 兩個孩子放假的日子都不一樣, 就只有high season才可以出去旅行了.

我個仔響優才中學讀左5年,其間我從未聽過校園裏面有好嚴重既欺凌事件發生過(但可能有個別唔嚴重既欺凌事件而我唔清楚),始終學生人數少,所以只要一有大件事發生,事件好快就會傳遍校園。

其實呢個post已經係一年前既事,響呢一年間久唔久就會有人摷返出嚟講,而我亦相信幾年後呢個post會不斷再出現!

不過呢個post, 當中有幾多成真幾多成假?大家有無認真去分析同研究過?大家唔覺得呢個post疑點重重嗎?但為左尊重呢位家長,所以我唔想公開評論呢件事。

我只想講既係,評論一間學校好與壞,並唔係只單憑一, 兩位家長既說話而決定。如果有時間既話,請抽一兩日時間去學校(由其TKO校舍),睇下班學生放左學去邊?問下去接放學既家長意見,同去學校附近商場問下果度既保安人員。

始終用自己對眼去睇,好過用對耳去聽!

另外,我認識唔少優才家長,都愛將2甚至3個仔女送入嚟讀書。如果優才真係某位會員所講得咁差,就唔會有咁多家長甘願每個月去交咁多錢學費。

其次,我亦知道優才有好多教職員(包括中小學部幾位校長)、李教授、主任....都愛送仔女入嚟讀書既(佢地都要交學費)。

基顯而家既校長李少鶴先生, 係由田灣始南調過去既, 好似話要救校, 當年有家長聯署要求聖公會比李校長留任, 但唔成功.
李校長當年打理得田灣始南好好, 開校至今11年, 派位成績係南區黎講應該算係最好. 所以我覺得基顯發展應該唔會太差.

PS : 我兩個仔都係田灣始南畢業.

thank you all your valuable comments, i think i will not go to GT as i found the school fee is expensive, similar to the private school, i will take SKH and try again the private school, if still fail i will stay and i think SKH is not too bad