用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇小朋友有亞氏保加症既媽媽?
樓主: CCHmama
go

有冇小朋友有亞氏保加症既媽媽? [複製鏈接]

回復 13# Katti 的帖子

同意,加油!

My son got Asperga before, he's cured now

我個仔屬輕度自閉 + 社交功能障礙, 舊年5歲嘅睇咗個幾月已有明顯好轉, 佢仲recommend做遊戲啟導可加快改善社交功能障礙, 前後差唔多四個月, 我個仔已經跟正常小朋友無異, 之前仲驚入唔到正常學校, E家考到名校....估唔到個仔原來咁聰明

My son's doctor is Dr Jen Ng, a pediatric chiropractor

Hi Baubaulee

我的小朋友都係亞氏保加症, 讀國際學校.. 其實都沒有甚麼支援... 只係包容多一點.... 但都有被標籤....

我覺得要揾一間每班學生不要太多, 有愛心的老師及包容性強點的幼稚園...就可以!

原帖由 baubaulee 於 11-1-16 22:59 發表
Hi,

Any kindergarten can be recommended for  亞氏保加症孩子?

Thanks

各位,
我最近都喺 CAC 上咗一個工作坊, 學咗關於 ASD 小朋友主要有咩困難, 同埋學咗啲管教孩子嘅理論/方法
我覺得都好有用.
最好就係識到D同路人, 同埋聽到一D"前輩"嘅分享.

呢個工作坊係 for 子女讀主流小學嘅家長的(相信大部份亞氏保加小朋友都係讀主流小學).
工作坊每年舉辦一次, 但唔會公開招生, 主要係畀喺 CAC 確診的小朋友的家長.
各位如果小朋友讀緊小學而又未上過呢個工作坊,可以主動聯絡 cac 查詢. (不過可能要等下年先再辦)

各位媽媽,

睇你們的文章,亞氏保加症好似好多都係7-8歲証實.想請問你的如何發現你們的仔女有呢d症狀呢?可否舉d例子.因為最近發現囡囡好容易發脾氣,喉嚨裡不停發出"嗯嗯"的不滿聲音,又用眼啤住人,好情緒化.好擔心佢會唔會係亞氏,請有經驗媽媽分享下,感激不盡.

請問你個仔是睇精神科?
還是睇CAC?
在那裏做遊戲啟導?

原帖由 janiceksl 於 11-3-8 01:37 發表
我個仔屬輕度自閉 + 社交功能障礙, 舊年5歲嘅睇咗個幾月已有明顯好轉, 佢仲recommend做遊戲啟導可加快改善社交功能障礙, 前後差唔多四個月, 我個仔已經跟正常小朋友無異, 之前仲驚入唔到正常學校, E家考到名校....估 ...

各位家長我都好想找D社交課程俾囝囝上,但我要返工,所以得星期六同日可以帶囝囝(佢依家五yrs啦)去上堂.大家有冇好介紹呀!九龍同香港方便D.多多幫忙.
‹ 上一主題|下一主題