用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇小朋友有亞氏保加症既媽媽?
樓主: CCHmama
go

有冇小朋友有亞氏保加症既媽媽? [複製鏈接]

講黎聽下、分享下呀....一來講左出來,個心會舒服d,二來可以俾我地防範一下嘛...

原帖由 pamam 於 10-6-26 10:22 發表
冇教養的人我遇唔少,並不可怕.......最可怕是心地唔好的家長,unfortunately,我個仔遇到一個,很可惜我冇證據........

我個仔都係Asperger,social skills有幾好你地都知啦,本來佢有一個同學幾friend(就叫Tom啦,亦有social skills問題),我雖然唔係噤鍾意他的媽咪(因我直覺通常好準),但為咗個仔有朋友都好努力和忍讓,因Tom媽係投訴之皇,唔論發生任何事,她都認為Tom係innocent,人地個仔就guilty果隻(當然包括我個仔啦。)

但有一次我個仔在學校講嘢得罪一個幾violent的男仔,佢打傷我個仔,(要睇醫生,因跌得幾傷),學校處理得很好,我個仔本來已平复,但第二日哭着回家,因Tom媽叫Tom同我個仔講,佢俾人打係抵打,自己攞嚟的,我唔信Tom媽會這樣講,所以打電話給她問清楚,點知佢話係,我好慶,問佢係咪support校園暴力,佢唔夠我講,但佢冇道歉,所以不歡而散。

我只好和她斬纜,佢禁止Tom和我個仔有任何連系,連email電話都唔俾,但Tom在學校仍和我個仔係好朋友,她開始isolate我個仔,所有嘢都請所有人except我個仔(佢以前冇攪呢些party的)她以為我會為個仔屈服,因個仔好想好想去,而佢亦攪到我個仔好難堪,因每次佢個仔都係指住我個仔話,人人有得去,除了你,因媽咪話冇你份!有人想我同Tom媽和好所以約我同佢出嚟,但我refuse,我同個仔講,對唔住,每個人都有底線,這個人心地這樣差,對你這樣差,我怎可能跟她做朋友?

後來Tom亦被同一個小朋友打...........

quote]原帖由 someoneelse 於 10-6-26 21:11 發表
講黎聽下、分享下呀....一來講左出來,個心會舒服d,二來可以俾我地防範一下嘛...

[/quote]

我冇證據的事係很嚴重的指控,唔方便發表!

個人感覺:
首先,學校知唔知囝囝係asperger?你一定要同學校備案原意唔係要學校去處理你地兩家既恩怨,而係想學校多加留意你囝囝既心理發展….如果學校知囝囝係“亞”,社工或有關人員應該要幫囝囝手過渡,咁樣你囝囝就唔會覺得孤單而咁難過如果學校唔知,你就當係一樁普通既校園欺凌事件咁同學校講,請老師幫忙開導囝囝….同時,你亦是教導囝囝黑與白、是與非的時候了….我同其他家長有點不同其他家長知道自己孩子有障礙,就會處處讓人三分,好像自己/孩子欠了人家樣子似的….而我就不會了….好像我早前也因事與另一家長斷絕了往來,但我囝囝卻日日夜夜都把那家長的孩子掛在口邊….起初我還想暪住囝囝的,所以找了很多藉口推說為何不見他們那麼久 (以往是差不多一星期見最少一次的)…到最後,我終於要面對現實….於是我告訴囝囝,那朋友仔其實很曳,對囝囝不好的 (事實亦是如此),所以媽咪以後再也不想見他們了,因為不想囝囝被別人傷害….加上我們家亦有不少表兄弟姐妹可以一起玩呀、自己學校也有不少好同學呢…..如此講了幾次後,囝囝便很少再提他們了….我想,是非對錯這點是不容被扭曲的,不論對有否障礙的小朋友….有障礙的小朋友最多需要我們多花時間/唇舌去再三解說….不能因為孩子有理解的障礙而把問題埋藏或亂說一通…..好人便是好人;壞人便是壞人,要令囝囝明白什麼的人才值得當他的朋友….
另外,你亦要著手安排囝囝多些參與校外的活動,從而擴闊他生活圈子之餘,亦令他對“朋友”有更多的選擇….這會令他不再咁容易被某一朋友/同學/事件所傷害 (你知我們孩子一般是比較單純的)….

Good luck!

原帖由 pamam 於 10-6-27 08:12 發表
我個仔都係Asperger,social skills有幾好你地都知啦,本來佢有一個同學幾friend(就叫Tom啦,亦有social skills問題),我雖然唔係噤鍾意他的媽咪(因我直覺通常好準),但為咗個仔有朋友都好努力和忍讓,因Tom媽係投訴之皇,唔論發生任 ...

學校當然知我阿仔係Asperger啦,算啦,唔想再講落去喇,因愈講愈唔開心.....多謝你聽我發嚕蘇!

原帖由 someoneelse 於 10-6-27 22:38 發表
個人感覺:
首先,學校知唔知囝囝係asperger?你一定要同學校備案…原意唔係要學校去處理你地兩家既恩怨,而係想學校多加留意你囝囝既心理發展….如果學校知囝囝係“亞”,社工或有關人員應該要幫囝囝手過渡,咁樣你囝囝就唔會覺 ...

暑假將至,希望有助緩衝一切...同囝囝安排多點玩既節目喇....人開心玩既時候,咩衰野都會忘記架喇....多多加油!

原帖由 pamam 於 10-6-28 07:41 發表
學校當然知我阿仔係Asperger啦,算啦,唔想再講落去喇,因愈講愈唔開心.....多謝你聽我發嚕蘇!

各位媽咪,
我的孩子近來經心理學家評估爲asperger,但早半年前在私家心理醫生評估時只屬有病徵,仍未到斷症水平。現正看精神科醫生,看來症狀很貼近,但未正式斷定,因他是gifted 兼有也有ADD,要遂樣解決。現試服ADD葯,看療效如何。
自從病況明朗後,我的心情比前放鬆多了。以往常不明白只有近似病徵又未到有病,爲何做了很多功夫,如正向說話,對他事事同理,常鼓勵,絞盡腦汁創造趣味方法tum他做功課,他發脾氣打人叫囂都心平氣和對待等,他繼續反反覆覆,見不到岸的。真是人都顛,自己都差點精神分裂。
現在經醫生點化,接受要長期作戰這個命運,知道日日新鮮日日金是必然的,有多些心理準備,總算無死得cum易;要打不死,屢敗屢戰,越戰越勇。
各位媽咪,努力呀!
Elastic Girl + Incredible Mummy ~~~</i>
.....ElasticMum.. Ha! Ha! Ha!</i>
面對現今嘅社會,做媽咪無番咁上下彈性都咪駛旨意生存兼攪得掂D細路!!</i>

大家努力啊, 正如書說我們要常好好的对自己, 這特點會長伴我們的小朋友, 他們会日日新鮮, 我相信如方法適合他們, 他們會進步的, 不過時間会很長不是其他正常小朋友的家長會明白, 由其現今父母很緊張自己的小朋友.

最近亞女都在不同地方如補習社, 學校拿了全年進步獎, 我都覺得很開心, 雖然不是自己得奖, 不過我都覺得是對自己一些的鼓勵, 過程真是甜酸苦辣, 當未知評估時自己先生不理解, 家人不喜歡亞女, 總之亞女有什麽錯, 矛頭都是指過來, 現在雖然外在環境沒變, 只是自己和先生知道發生什麽, 努力去學習做亞女的父母.

我見的心理學家說我們會比其他父母叻, 因我們會學到更多更好教導小朋友的方法, 努力! 我們這一班轉數快而有耐性的家長.

我的兒子現在讀小一, 前幾天在cac評估後, 被確診為亞氏保加症兒童.

我們的心情 ...... 其實尚算平伏 ...... 沒有晴天霹靂的感覺.

不知怎的, 自從確診後, 這幾天, 我們在他身好像發現多了亞氏的行為問題.

現在我最想的便是多看有關的資料/書, 以便多了解我的兒子.
還有, 希望認識一些"同路人", 大家做個朋友, 互相鼓勵, 互相扶持... ...

這個 post 已經有幾個月沒有回應了, 不知有多少"同路人"還在呢?
大家打個招呼好嗎?

Hi Flamenco,

我亞女都是在小一確診的, 大家互勉, 這一年我覺得給他們適合的訓練是有用的, 妳可上協康會青葱計劃網頁看看.

原帖由 flamenco 於 10-12-28 11:21 發表
我的兒子現在讀小一, 前幾天在cac評估後, 被確診為亞氏保加症兒童.

我們的心情 ...... 其實尚算平伏 ...... 沒有晴天霹靂的感覺.

不知怎的, 自從確診後, 這幾天, 我們在他身好像發現多了亞氏的行為問題.

現在我最 ...

Dear MaMa

My kid has behavioural and social problem, any Kindergarten can be recommended?  My friend suggests International school.  Please give me some advice.

Thanks,

原帖由 Katti 於 10-12-30 15:20 發表

我亞女都是在小一確診的, 大家互勉, 這一年我覺得給他們適合的訓練是有用的, 妳可上協康會青葱計劃網頁看看.

Hi Katti,
好開心可以在網上認識"同路人".

cac的心理學家都畀咗一大疊資料我地, 不過我地仲未有時間睇晒 ...
早幾日都上咗協康會青葱計劃網頁睇, 本來見到一個課程好似幾合適阿囝, 但第二日再上去睇, 已經 full 咗.
唔知幾時會再有同類課程 ... ...

可唔可以講下你囡兒這一年接受了甚麼訓練?

我小兒三歲半,雖然心理評估為"自閉特徵",沒說到亞氏保加。但我自已,以及言語治療師都覺得佢似asperger。

我兒子係比較rigid,即使係條街,一唔鍾意就會即發脾氣,又唔易受氹。而且成日問同一樣的問題,答左佢又再問,明知故問。

原帖由 flamenco 於 10-12-28 11:21 發表

現在我最 ...

Hello charisma07 & ha!,
  大家多d喺度交流下.

我係"新丁", 對於政府對亞氏兒童的支援不太認識.

昨天去了威院精神科排期, 要排到2014年, 到時我囝囝已經10歲了.

其實睇精神科係為乜呢? 要排咁耐, 期間小朋友的情況可能有變... ... 我有無需要自行搵私家精神科醫生睇睇呢? (但其實主要睇d乜??)

最近幾日, 阿囝似乎又好乖好正常, 無乜發現佢有亞氏行為...

現時亞女上緊協康會「傳情達意」社交訓練小組, 他們會每季都開不同的班, 你可留名給他們說你有興趣參加, 有班他們會打电話給你, 我上次是這樣做.

我知香港小童群益會香港成長發展中心都有適合的課程, 你可一看.

未參加專給亞氏小朋友課程的時侯或未確診前, 我給亞女每星期六上了一些EQ班, 都有些用, 最少她会主動問陌生小朋友, 我們一同玩好不好, 不過衝突就不懂得處理, 但在朋友或陌生地方時, 她不開心時不會大吵大鬧, 只是不出聲,無心機, 對我來說都好, 可和她靜靜地找個地方處理.

我约了個私人自閉機構, 見吓心理學家, 試一試他可否有些見議給我去幫助亞女改善一些在生活和學習的方法和訓練, 如果好我再介绍給妳參考.

希望亞女可學多一點, 明白其他人說話背後意思, 這特質對女仔來說都幾麻煩, 由其是她到teenage. 大家努力啞.

原帖由 flamenco 於 10-12-30 17:55 發表

Hi Katti,
好開心可以在網上認識"同路人".

cac的心理學家都畀咗一大疊資料我地, 不過我地仲未有時間睇晒 ...
早幾日都上咗協康會青葱計劃網頁睇, 本來見到一個課程好似幾合適阿囝, 但第二日再上去睇, 已經 full 咗 ...

回復 8# flamenco 的帖子

這本書的作者係寫作家同長跑手, 或多或少反映到部分自閉兒的心態, 部分節錄如下:
-----------------------------------------------
“我不是一個適合團隊競技的人。這無關好壞, 只是天生的本性。 我對於要和別人一齊做的遊戲,總是沒辦法投入。當然我並不是沒有爭勝好強的心。只是不知道為什麼,從以前開始就對以別人為對象的勝負之爭,不太起勁。這種性向長大以後也大致沒變。不管任何事情,無論勝負,都不太在意。相反地,對於自己所設定的基準能不能達成則很關心。”

“我的個性算是比較喜歡一個人獨處的。不,如果要形容的更正確一點,應該是一個人獨處也不太會感覺痛苦的個性。每天一個小時或兩小時,跟誰都不說話地一個人跑步,四五個小時一個人面對書桌,默默地寫文章,都不會覺得難過或無聊......只要是一個人做的事情,我總是可以想出無窮的樂趣。。。至少跑步時,我可以不必跟誰說話,也可以不必聽誰說話。”

“別人有別人的價值觀,有配合那個的生活方式,我有我的價值觀,有配合這個的生活方式。這種差異在日常生活中就造成了細微的分歧,若干分歧的組合包會逐漸發展成巨大的誤解,甚至遭受到無故的責備。當然,被誤解或責備,絕對不是一件愉快的事,有時內心因此而受到深深的傷害。這是很難過的體驗。不過隨著年齡的增長,會逐漸體認到,那樣的難過和受傷,在人生中某種程度也是必要的。試想起來,正因和別人有差異,人才能確立起所謂的自己,並繼續保持自立狀態。。。內心所受的傷痕,正是一個人,在那樣的自立性中,不得不向世界付出的當然代價。”

hi,
我仔都係asperger, 而家小四.小一時在學校比老師懷疑, 去cac 做評估之後確診. 我將份評估交比學校, 小二時就開始上學校的社交小組(外購服務)
心理學家話雖然大家都是asperger, 但行為特徵都可以好唔同.
我在cac 上左一個course, 家長同小朋友獨立上, 家長主要傾下自己小朋友有咩問題, 點處理, 大家交流下, 又學下寫社交故事. 小朋友就學群體社交.
我係full time mama, 對於仔仔的問題可以有多d時間觀察, 我又有本 "200個亞斯伯格症教養秘訣", 是朋友送的.
作者就是 "星星小王子" 作者的媽媽. 在媽媽角度如何教養/處理問題行為, 很有共鳴.
大家可以上蕊展網, 了解一般asperger症的特質. 我當初做左一份仔仔的行為表 (由出生到小一)來對照asperger症的行為, 交比cac做參考.
去年年頭, 我拎住份評估上瑪麗,排兒童精神科. 排左半年, 去年暑假開始每3個月見醫生一次. 見醫生都係傾下計, 醫生會問下阿仔有咩特別事發生, 點處理, 我又會問下醫生一d問題, 大概10-15分鐘左右.
其實我都唔知醫院可以幫到我d咩, 之不過開左個FILE, 現時冇資源啫, 話唔定將來會有呢.
Matthew 仔快11歲. 向小五的階段出發啦 !!!...[img]

Hi,

Any kindergarten can be recommended for  亞氏保加症孩子?

Thanks
‹ 上一主題|下一主題