用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真係好擔心, Band 1生係大抽獎會唔會派得好差 ? ...
樓主: detungmama
go

真係好擔心, Band 1生係大抽獎會唔會派得好差 ?

原帖由 leoncf 於 10-6-16 02:23 發表
不必擔心,除非自己選錯,現時的程序是校網內所有Band 1生都派了位後才給Band 2生派位的。

你意思係,settle所有band 1生,先開始派band 2﹖
比如一個band 1生將某校放去第10志願,而另一位band 2生將此校放第一志願,都係派比個band 1生先﹖ 

原帖由 aryee 於 10-6-18 10:38 發表

你意思係,settle所有band 1生,先開始派band 2﹖
比如一個band 1生將某校放去第10志願,而另一位band 2生將此校放第一志願,都係派比個band 1生先﹖ 

如果嗰間學校到個 Band1 生第十選擇時都仲未滿,或者個 Band1生頭九志願都落空,係派左比個 Band1 生先。
等最後一個 Band1 生派完,先到Band2 生。乙部黎講係咁。

我理解一樣, 係派完全部band 1學生, 先輪到band 2, 除非填表出問題, 如果唔係應該唔會派得太差.
原帖由 khmama 於 10-6-16 13:46 發表
但係band1生派band3學校只有兩個原因, 一係將band3學校填到鬼咁前(基本上沙田學校多, 填晒band1同band2都差不多夠30個, 仲使咩填band3?), 一係填幾個就唔填, 結果電腦派咗間band3俾你.
勞工局長張建宗,胡亂响處發噏風,                                
徵款措施講唔通,漠視民意亂咁衝,                                
民怨四起勢夾兇,等執包袱"將見終"!

原帖由 pineapple0983 於 10-6-18 10:46 發表

如果嗰間學校到個 Band1 生第十選擇時都仲未滿,或者個 Band1生頭九志願都落空,係派左比個 Band1 生先。
等最後一個 Band1 生派完,先到Band2 生。乙部黎講係咁。 ...

嘩,唔怪得踩界果d,成日為左一分半分咬住個老師唔放。

原帖由 aryee 於 10-6-18 11:32 發表

嘩,唔怪得踩界果d,成日為左一分半分咬住個老師唔放。

有時D老師真係好乞人憎,亂咁比範圍,搞到D學生響考呈分試時讀埋其它無關ge嘢;平時D作文又比分嚴到死;最弊另外同級嗰幾班個老師唔係咁呢,所以搞到成班同學衰晒。
邊緣人真係好慘;填得進取,隨時派十幾志願;填得保守,又驚真係 Band1 尾,浪費左個小朋友,唉!

原帖由 CINDYC 於 10-6-18 11:30 發表
我理解一樣, 係派完全部band 1學生, 先輪到band 2, 除非填表出問題, 如果唔係應該唔會派得太差.

但個問題係你唔知自已個Banding 呢,都係靠估架咋!
仲要睇吓你上一屆師兄師姐公班試考成點,又要睇隨機冧把,唉!

原帖由 pineapple0983 於 10-6-18 11:57 發表

有時D老師真係好乞人憎,亂咁比範圍,搞到D學生響考呈分試時讀埋其它無關ge嘢;平時D作文又比分嚴到死;最弊另外同級嗰幾班個老師唔係咁呢,所以搞到成班同學衰晒。
邊緣人真係好慘;填得進取,隨時派十幾志願;填得保守,又驚真係 Ba ...

好有同感.

係呀!到大抽獎階段, 跟本唔分band內頭中尾, 只要keep到係band 1就派先, band 1派晒先到band2.

只要唔好band2成績當band1o甘去選校
一定唔會入band3学校

band1学生最差只會去band2学校

邊緣人最慘

起碼好過 band 2生... 要派完 band 1 先到 band2生
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

第一個POST,我說要計曬三次程分, 才知BANDING.
又說//朱X賢家長說學校不是這麼低BANDING.//

可來唱人? 唔該睇清楚人地POST出來野好嗎?

原帖由 judy 於 10-6-18 10:02 發表

人地咁講,你咁聽。不過,唔好照唱羅!

中學有推薦表給小學, 是否一定成功 ?

中學有推薦位比小學校長, 而小女有份, 請問推薦位係唔係機會好大會收架 ?

但間中學係小女既第二志願學校, 咁係唔係要放棄心目中既第一志願學校而選"推薦位"學校 ?

我又驚放棄左第一志願, 最後連推薦都無左, 到時咪會2頭唔到岸囉 ! 好煩啊 !

如果唔要推薦位, 靠自己去面試, 咁間中學會唔會見小學之前都無比推薦位小女而扣晒分架 ?

回復 22# pineapple0983 的帖子

如果同样是band1生,一个成绩band1头,但随机编号后,另一个band1尾,但随机编号前,band1尾那个都可以进到最好的band1中学(假设这间小学的ranking到位)?但成绩band1头那个有可能只进到band1尾的中学?

所以,只要肯定自己是band1生的话,第一选择就可以非常进取,而且只要把区里所有的band1学校都填进去,就肯定可以进到band1学校.(如果区里的band1学额足够供应给所有band1小6生).

如果上面的理解正确的话,在多英中的区读书就有很大优势?

回復 1# DD仔 的帖子

DD仔,做乜咁耐d野都拎番出黎呢?
你的理解冇錯。所以d人話沙田校網好,因為沙田多英中,band1學位足夠;band1生派入去的機會好高;除非唔係band1生。

原帖由 mn123 於 10-12-30 15:43 發表
中學有推薦位比小學校長, 而小女有份, 請問推薦位係唔係機會好大會收架 ?

但間中學係小女既第二志願學校, 咁係唔係要放棄心目中既第一志願學校而選"推薦位"學校 ?

我又驚放棄左第一志願, 最後連推薦都無左, 到時 ...

推薦位係唔係機會好大會收架 ? <----99%係!
咁你咪睇吓間中學係咪筍盤囉,如果係半筍,咁就入左先,再扣其它更筍嘅;相反,如果唔係筍盤,而你個女又有料,怕咩同其它人爭喎?

不好意思,因为刚刚开始里了解升中机制,才会大乡里来问一问。。。
这样看来,对band1头学生真的有点不公平,为什么不可以按照全港的排名逐一来选派学校呢?

原帖由 pineapple0983 於 10-12-30 18:50 發表
DD仔,做乜咁耐d野都拎番出黎呢?
你的理解冇錯。所以d人話沙田校網好,因為沙田多英中,band1學位足夠;band1生派入去的機會好高;除非唔係band1生。 ...

回覆 12# KWT 的文章

可能個band 1 生填表時, 間間都填band 1 頭中學, 咁咪無機會囉 ! 可能一跳已經去到第20志願都唔定哩 !