用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解咁多人話德望唔好?
樓主: lbb
go

點解咁多人話德望唔好?

對唔住! 差開話題, 楊釆妮係德望成績一般, 同亞媽行行街比探星發現, 但佢斯文, 乖巧, 氣質, 學校有影響.
但最重要係佢有個超級有氣質既台灣靚女媽咪, 況且佢係小康家庭出身.
楊釆妮同佢媽比, 個個都話佢亞媽靚好多 (雖然係老了),係咪一個超級靚女媽咪.
兩人都見過.

原帖由 qqbabe 於 10-6-9 10:49 發表

我諗我地係同一年代; 印象中德望一貫既學生係成績好, 斯文, 乖巧, 楊釆妮就係十足人辦; 唔知點解近來看到對此校都是負面批評居多. 當然小朋友太活躍太有主見會唔會唔適合咁傳統單向講規矩既女校? 不過 ...

個中學排名我覺得係假架囉:

14 聖保祿學校
24 陳瑞祺喇沙中學
99 聖安當女書院
117 聖保祿中學
140 瑪利諾修院中學

我覺得GH學費貴, 貴得黎又冇特色, 又唔係讀得特別開心, 成績又唔係特別好, 出黎既學生又唔係特別醒.  GH係名校, 可能都好難考(有中學back up唔駛煩先), 但我覺得好普通. 唯一同津校分別係佢多數只係小康或以上家庭先會揀. 同學多d小康之家囉.

我覺得GH學費貴, 貴得黎又冇特色, 又唔係讀得特別開心, 成績又唔係特別好, 出黎既學生又唔係特別醒.
要有乜野特色先岩你要求?自由混合四式,點解你又覺得的學生 又唔係讀得特別開心, 成績又唔係特別好, 出黎既學生又唔係特別醒?你識好多德望學生?你自已個女係咪讀德望先?你知咁多野既,你做特務架?

Totally agree...

其實GHS響九龍區排名一定唔差,但主要好多以前比較有名氣既中學如Maryknoll, St.Mary's係津貼唔駛錢,一定好多人追捧。情况就好似有d由SPK、SH轉去Marymount、St.Stephen's Girls咁之嘛,唔通SPK同SH唔夠好?!

至于HY、聖家呢d後起之秀(因爲響我細個既年代係無麥名氣)又免費又小班教學而且功課唔算好多,所以又有另外一批fans。。。

以我所見GHS既學生真係好乖、英文又好,我接觸好多家長唔敢揀或者最後唔揀都係因爲怕功課多小朋友承受唔住,同埋因爲私立學校個個月俾幾千蚊學費,畢竟小數怕長計,有些人寧願儲起第時去外國讀書。

原帖由 junior_pam 於 10-6-8 22:11 發表
Dear all,
Be fair. GHS should be better compared with other private schools rather than DSS or subsidized schools. Most probably, GHS is to be a substitue school because most of parents will attend th ...

德望以前係好好架, 我覺得都泊得住女拔, 我身邊都有幾個朋友係德望出身, 英文都好叻.
我覺得佢只係唔好在學費太貴囉, 有d唔值, 因為依家好既學校又平過佢既學校多左好多.

public exam result of GH can be found at
http://www.ghs.edu.hk/public_exam.htm

No doubt the result in Eng is v. gd, w/ credit percentage over 90%.