用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學 油麻地天主教小學 2010年 9月入學
樓主: gloriahokaping
go

油麻地天主教小學 2010年 9月入學 [複製鏈接]

Hi ! Everyone, my son 1C Anson!

大家好,我個仔1C Oscar

魅力公主 醒目開學勳章

我女係1C班, 又多2位同學仔~

Chapman  1A
Sharon 1A

Lois 1B
Jennifer 1B
樂韻悠揚 (女) 1B
Dr.Ching (男) 1B

Melanie 1C
dictma (男) 1C
Jason 1C
Oscar 1C
Anson 1C

Jason 1D

已經有5個1C既同學仔啦^^想請教下各位媽咪有開始同小朋友練習課堂用語未呀!
如果有既話用咩方法同佢練呢?

回覆 23# yingwong 的文章

Thanks for the updated list. Please make some adjustment:

Lois 1B = 樂韻悠揚 (女) 1B

期待8月28日,見到小朋友試返小一的情況...
相信每樣事物對他們都很新奇.

原帖由 grace2004 於 10-7-20 14:36 發表
已經有5個1C既同學仔啦^^想請教下各位媽咪有開始同小朋友練習課堂用語未呀!
如果有既話用咩方法同佢練呢?

當日遲到咗十幾分鐘, 留意唔到, 原來要同小朋友練習課堂用語? 仲未開始...
我哋通常練語文, 會玩吓角色扮演, 叫小朋友有時做學生, 有時又扮吓老師, 父母做學生, 俾佢威吓, 應該會很快掌握到.

樂韻悠揚,  
Hello! My son is in 1B also. Nice to talk with you. I am afraid of missing something from the class. Let's share information while the lessons start.  

於 10-7-22 21:25 發表
Thanks for the updated list. Please make some adjustment:

Lois 1B = 樂韻悠揚 (女) 1B

期待8月28日,見到小朋友試返小一的情況...
相信每樣事物對他們都很新奇. [/quote]

原帖由 樂韻悠揚 於 10-7-22 21:36 發表

當日遲到咗十幾分鐘, 留意唔到, 原來要同小朋友練習課堂用語? 仲未開始...
我哋通常練語文, 會玩吓角色扮演, 叫小朋友有時做學生, 有時又扮吓老師, 父母做學生, 俾佢威吓, 應該會很快掌握到. ...

唔該哂你^^我而家嘗試同佢係做英文功課既時候,用返英語溝通,不過自已都係得半桶水,呢排自已都係道惡補緊

魅力公主 醒目開學勳章

Chapman  1A
Sharon 1A

Lois 1B
Jennifer 1B
Dr.Ching (男) 1B

Melanie 1C
dictma (男) 1C
Jason 1C
Oscar 1C
Anson 1C

Jason 1D

seanandangus,

課堂用語係7月10號當日派嫁,有中英文堂上溝通既對話。有一份paper同埋碟,而家jason中文堂日日都要帶返學校

原帖由 seanandangus 於 10-9-10 11:53 發表
唔該晒, 我想問下login name and password 係咪都俾埋你地架喇?

雖然字眼有所不同, 但手冊內頁嘅貼紙上有寫login name 及 password.

小女1B班依家中文堂用"字樂園",已經無帶課堂用語.

大家好嘛^^呢排都好少見到媽咪上黎傾計^^大家都忙緊同小朋友溫習???(我就係啦=="中文測驗攪到我一頭煙)因為我囝囝d中文差,所以我搵d關於中文既遊戲比佢玩,各位媽咪睇下o岩唔o岩用^^

http://diy.fwg.hk/exercise.php?a=chi&e=sound1

(部首配對)

http://edu.ocac.gov.tw/lang/chineselearn/index.htm
(遊戲學華語)
‹ 上一主題|下一主題