用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 net 18 (南區)...有冇人可以分享下!
樓主: gordon12
go

net 18 (南區)...有冇人可以分享下!

2間是自己考,2間都好貴學費,2個孩子的洗費好甘,同學是否貴族多

Aberdeen 聖伯

原帖由 920pp 於 10-6-10 10:51 發表

請問你講那間聖伯?因為有幾間

原帖由 ernestchow 於 10-6-10 10:58 發表

2間是自己考,2間都好貴學費,2個孩子的洗費好甘,同學是否貴族多

ssc 唔使錢, 因為係未轉直資前入既, 貪佢地方大, 空氣清新, 週圍冇乜誘惑, 但感覺學校係純文化學校..... 有d同學極有錢, 但好多都係普通家庭
spcc 有學費減免, 申請簡單, 同學一般係中產, 都有少數好有錢, 但都有低下層家庭, 比較多學生使錢唔計教....見d家長都唔係大貴族, 好平易.
相比覺得ssc有錢人比例大過spcc

gordon12
你依家決定左轉邊間小學未呀?  

原帖由 gordon12 於 10-6-8 12:25 發表

好野, 終於有人回應!!!

我小朋友都like 海怡寶血... (but 考插班), 都想知下呢間學校係點同埋南區其他學校.....thx!

原帖由 kk923 於 10-6-10 11:55 發表
gordon12
你依家決定左轉邊間小學未呀?  

kk923

海怡寶血呢個星期六先 interview.  所以未知呀!  
咁你幫小朋友揀左邊間呀?

原帖由 LittleKidult 於 10-6-10 11:52 發表

ssc 唔使錢, 因為係未轉直資前入既, 貪佢地方大, 空氣清新, 週圍冇乜誘惑, 但感覺學校係純文化學校..... 有d同學極有錢, 但好多都係普通家庭
spcc 有學費減免, 申請簡單, 同學一般係中產, 都有少數好有錢, 但都有低 ...

有朋友的仔女讀這2間,話到F3.F4甘上下,好多學生都出國讀書,請問這2校多唔多要出國旅行?如果人人有得去,自己又冇錢去都好唔開心

原帖由 LittleKidult 於 10-6-10 11:52 發表

spcc 有學費減免, 申請簡單, 同學一般係中產, 都有少數好有錢, 但都有低 ...

好叻仔喎!咁請問你個仔全級考第幾名先可考這兩所學校呢?而我仔將升讀田始小一,有咩教育心得呢?同埋有邊間補習社適合田始生呢?唔好意思,問你咁多嘢!謝謝!

gordon12

你依個星期六先interview? 0甘幾時先知結果呀? 我收到信星期六去買校服, 書, 交咩錢, 報咩.......總知咩都依個星期六下午做晒!

我都係寶血架啦! (我叩左一間, 連interview都未知有冇機會! 我都打定輸數架啦! 交左資料去, 要做既做左, 總叫做試過, 叫做交代左自己囉!)

原帖由 kk923 於 10-6-10 16:34 發表
gordon12

你依個星期六先interview? 0甘幾時先知結果呀? 我收到信星期六去買校服, 書, 交咩錢, 報咩.......總知咩都依個星期六下午做晒!

我都係寶血架啦! (我叩左一間, 連interview都未知有冇機會! 我都打定輸數 ...

係呀依個星期六 早上 interview , 張考試証話6月25日前會通知是否取錄!

咁你叩邊間門呀?

你插二年班? (我朋友叩一年班的已知結果了)

我叩的是st francis 一直心儀既學校!

祝你間間都成功!

原帖由 gordon12 於 10-6-10 17:26 發表

係呀依個星期六 早上 interview , 張考試証話6月25日前會通知是否取錄!

咁你叩邊間門呀?

如果男仔的話,我想知十二網較十八網優勝的地方

我想十二網會是軒上,軒下,華仁上,華仁下,聖若瑟下共五間。而st Joe ,華仁會是超超多人報,吾知值唔值博。

而十八網則有田始,置始,南官,聖伯,級數相比十二網可能有些距離,但競爭可能細啲。吾知係咪錦想?

但另一問題始終南區中學較弱,尤是少英中

原帖由 ernestchow 於 10-6-10 13:49 發表

有朋友的仔女讀這2間,話到F3.F4甘上下,好多學生都出國讀書,請問這2校多唔多要出國旅行?如果人人有得去,自己又冇錢去都好唔開心

ssc F4係好多人走, spcc F1都已經有2個同學走左去外國.
ssc 冇外國旅行, 不過有自由參加交流(有限額), 我仔F3去澳洲(只限男仔, 因為果間學校係男校), 14日約 $13000. spcc 上年開始新入校既, 到F3一定要去澳洲, 否則不能升上F4(但經濟有問題既好似可以按比例得到資助). 我細仔叫都唔肯去. 不過學校都有d去大陸考察等活動, 學費已包, 上年11月去左北京5日(住宿清華大學, 由d學生帶隊). 每年都有類似活動, 除左F5.

原帖由 maybaby 於 10-6-10 16:01 發表

好叻仔喎!咁請問你個仔全級考第幾名先可考這兩所學校呢?而我仔將升讀田始小一,有咩教育心得呢?同埋有邊間補習社適合田始生呢?唔好意思,問你咁多嘢!謝謝! ...

大仔約 3x/190, 細仔就....(地下塊牌有名的).
冇乜特別心得, 細個時係要幫佢一齊做功課, 總之座係佢則邊, 見到有錯就話比佢知, 叫佢再諗下, 總之唔好隨便比答案. 大d後就要佢自已做, 只幫佢chck功課.
我唔讚成去補習社的, 大仔到F4先開始補習, 細既P5開始個人補英文同普通話, 而家就剩補英文, 所以唔知邊間補習社好..

原帖由 LittleKidult 於 10-6-11 11:59 發表

大仔約 3x/190, 細仔就....(地下塊牌有名的).
冇乜特別心得, 細個時係要幫佢一齊做功課, 總之座係佢則邊, 見到有錯就話比佢知, 叫佢再諗下, 總之唔好隨便比答案. 大d後就要佢自已做, 只幫佢chck功課.
我唔讚成去補 ...

唔好意思,”地下塊牌有名的”即係咩意思呀!

想問吓spcc 有學費減免, 什麼資格可以申請?

net 18 南區

除了海怡寶血轉了校長之外, 華富邨寶血小學都轉了校長. 校長十分之好. 每天早上他都站在學校門迎接學生上學. 到放學時歡送學生放學. 同時接受定家長的意見.

真係好南區人回覆。我個仔今年派了利東的聖伯多褓小學。即日去了海怡寶血面試, 結果不備取錄。我覺得最大原因是我將它排在第3位, 校長當日都有問點解? 可能係我答得吳好。好彩19號個日, 收到南官的好消息, 已收左亞仔, 等下星期註冊。不過, 我都會來緊的星期六去軒小上午校面試, 若果好彩收左, 都會選擇軒小, 此終灣仔區升中校網好過南區。

咁軒下....你有冇 in 埋呀?  

原帖由 Wing05 於 10-6-21 17:19 發表
真係好南區人回覆。我個仔今年派了利東的聖伯多褓小學。即日去了海怡寶血面試, 結果不備取錄。我覺得最大原因是我將它排在第3位, 校長當日都有問點解? 可能係我答得吳好。好彩19號個日, 收到南官的好消息, 已收左亞 ...

唔好意思,我想問南官係唔係叩門入小一既,如果係,一般係要幾時去既,我個女其實未有咁快入小一,佢宜家只係讀緊K1,9月先會升K2,但好多人講到要好早找學校,所以我都想睇下大家D意見...同埋大家真係覺得南區的話係...田始比教好嗎?我以為最好係南官..?

真係好南區人回覆。我個仔今年派了利東的聖伯多褓小學。即日去了海怡寶血面試, 結果不備取錄。我覺得最大原因是我將它排在第3位, 校長當日都有問點解? 可能係我答得吳好。好彩19號個日, 收到南官的好消息, 已收左亞 ...

南官要有心理準備英文會幾深,佢地用星加玻國際學校套教材,派位又好,精英班男多入kings,女入比利羅氏.聖心,環境又是千禧校舍,幾好呀