用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 有無人睇過dr.kong校鞋 ?
go

有無人睇過dr.kong校鞋 ?

想知道有無人去睇過dr kong出嘅校鞋 ?
係咪真係舒服過喺約瑟買 ? 幾多錢 ?
另外有無人試過geox出嘅白波鞋 ?
sogo見過$559一對, 係咪同專門店一樣價錢 ?

我阿姨話西灣河都見過有校鞋買, 平d添, 但實際幾錢就不得而知 ~

Dr. Kong 嘅校鞋, 鞋頭較圓闊, 鞋底較厚, 所以比較重的.
非會員應該是4佰幾圓一對.
最細size好似是27,
只有綁鞋帶款式, 要自行改回橡根帶.

原帖由 goofy_bb 於 10-6-7 19:31 發表

我阿姨話西灣河都見過有校鞋買, 平d添, 但實際幾錢就不得而知 ...

原帖由 chroma-shine 於 10-6-8 12:28 發表
Dr. Kong 嘅校鞋, 鞋頭較圓闊, 鞋底較厚, 所以比較重的.
非會員應該是4佰幾圓一對.
最細size好似是27,
只有綁鞋帶款式, 要自行改回橡根帶.

Chroma-shine,

請問知唔知道邊間分店有? 我屋企附近無.....
係咪呢款
http://www.dr-kong.footcare.com.hk/foot_show.php?t=1&id=110&sid=11012&pid=242

Thanks Thanks!

係呀, 是這款了~

我在銅鑼灣皇室堡買的 (tel. 2890 8444)
妳打去其中一間shop, 問下那一間舖會有size/stock先呀.
問下佢地方唔方便keep比妳試佐先.
kln方面, sales話黃埔會齊size同多貨d.  

原帖由 snowli 於 10-6-8 17:26 發表

Chroma-shine,

請問知唔知道邊間分店有? 我屋企附近無.....
係咪呢款
http://www.dr-kong.footcare.com.hk/foot_show.php?t=1&id=110&sid=11012&pid=242

Thanks Thanks!
http://www.dr-kong.footcare.com.hk/upl ...

唔該晒....等我下次註冊時去睇下先!

請問改橡筋, 自己改 / 去整鞋的地方改?

請問兩者舒適度分別大嗎 ?
係咪真係一年要換2-3 對 ?

我自己改的.

原帖由 Tabobo 於 10-6-9 11:56 發表
請問改橡筋, 自己改 / 去整鞋的地方改?

咁果d橡根邊度有得賣 ?

我在改衣店買的, 條橡根約0.6cm闊, 一碼已足夠有餘的了.

原帖由 goofy_bb 於 10-6-9 19:40 發表
咁果d橡根邊度有得賣 ?

原帖由 goofy_bb 於 10-6-7 19:31 發表

我阿姨話西灣河都見過有校鞋買, 平d添, 但實際幾錢就不得而知 ...

geox出嘅白波鞋同DR.KONG既,我個女都有著過,好好著(亞女話)。

我個女由K1-K3都係著森記(SPK隔離)/美華鞋(糖街隔離)O既熊貓鞋, 我見佢D同學都係, 150元一對有找, 已免費轉埋橡筋頭. 我個女從來都無話唔舒服, K1-K2時D腳大得好快, 試過2個月換一對, 後來買大一碼再加半個/1個鞋墊就好D, 唔駛換得咁密. 個人而言, 漆皮襟污糟D, 用CIF抺下就乾淨.

至於白波鞋, 我地好多同學仔都係著D O係JUSCO/永安/鞋鋪買到O既雜O麥白波鞋, 如FROG, 鞋身好輕, 內LUNG大, 易著易除, 佢地成日要進出GAMES ROOM/特別室要除鞋, 所以呢類鞋好啱.  如果覺得好著, 我會趁SALE時, 買多1-2對大碼數, 方便隨時更換.

最後, 想講下SPK O既家長同小朋友以至SISTER/老師其實好樸實, 我地個個無乜比較, 值得一讚!

尋日行去sogo上面見到reebok d 白波鞋都ok, 而家想喺佢同dr kong 之中買對比阿女試著, 不過最後都要問阿女先至知邊對會舒服d !

我都覺得係... 0個日去briefing, 0的媽咪都好pop 素, 連chanel 手袋都好少見... 反而interview0個時就好多...

明顯地,家底絕不是學校select 學生0既criteria...

原帖由 zigzag 於 10-6-11 22:46 發表
我個女由K1-K3都係著森記(SPK隔離)/美華鞋(糖街隔離)O既熊貓鞋, 我見佢D同學都係, 150元一對有找, 已免費轉埋橡筋頭. 我個女從來都無話唔舒服, K1-K2時D腳大得好快, 試過2個月換一對, 後來買大一碼再加半個/1個鞋墊 ...

最終買左dr kong 皮鞋,去左揾橡筋帶, 自己換, 唔太難, 不過怕阿女未岩著住 (最細27碼有少少鬆), 我mom話唔岩再買過另一對細(學校提供果d)
另外喺sogo買左對白波鞋, REEBXX,合理價錢