用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔知點解亞仔成績越來越退步
樓主: VKwan
go

唔知點解亞仔成績越來越退步 [複製鏈接]

同佢做功課既時候一有不小心既地方就利用一d做法令佢比較深刻d...例如好惡咁罵佢..or 打佢罰佢(只是例子,不suggest打)..
試過一次兩次應該記得啦掛
總之令佢以後都唔可以不小心....

你仔仔已經好叻架啦, 科科都有90分以上, 其實都要睇返全班同學d分數係咪都係一齊跌, 因為有陣時d卷可能出得深左, 會導致分數一齊都趺左架.

我諗你因為你仔仔叻開, 又或者考開第一, 你未能接受由第一變第二果種感受, 但你可以想想, 其實第一同第二又有什麼分別? 可能都只係家長既虛榮心, 不過我明白既, 依家讀書競爭真係好大.

係呢, 你會在假期點操呀? 你仔仔咁叻, 可唔可以教我地d媽咪一招半式? 是不是操下年的課本? 咁樣會唔會令佢地失去上堂學野既樂趣?

原帖由 stccmc 於 10-6-8 23:11 發表
四個字: 紀人憂天。 孩子被迫到壓力爆煲咪呢隻囉。

係呀!!!我身边都有一個咁既阿媽!!!
佢話80幾都唔滿意!!!開始諗d犯法的諗法~~
佢話用錢或禮物去討好老師,等老師關照佢個仔~
又會睇下個老師係邊年黎做,邊個係主任有利於佢喎.....
又會問下d小朋友知唔知早上邊個老師企門口,等佢有機
會同老師聯絡感情!佢滿腦子都是這些,因佢住我屋村隔離,
有時等放學時佢就不停講點幫個仔,佢想一步就上天,我都
同佢講不可以這樣做,呢度係香港,唔係大陸(佢係大陸人)
佢已中毒,講都無用!佢話大陸係咁,佢細個佢阿媽都咁幫佢!
我而家都費事理佢..........太恐怖呀佢!

p.s佢咁做.......我其實可否同校長講講呢???
但又不想佢個小朋友受影響,因佢阿媽有問題,不是小朋友!!!

醒目開學勳章

原帖由 VKwan 於 10-6-8 11:47 發表
呢d方法亞仔識架,佢又唔係唔夠時間做果種,明明有得check都可以錯埋唔啦更既野,好似中文,專門錯埋有得抄都抄錯既字,數學呢,深果條佢唔錯,錯d計岩數but抄錯答案落答案欄,所以我好嬲,有時會失控,想打佢! ...

你或者咁唸下,你要亞仔返學讀書係乜,
係咪為左攞100分,係咪目的就攞到呢100分既卷係手你就會開心~咁呢100分又代表的乜

其實做人唔好太執著,你要明白,你要佢去學習,係想佢吸收知識,唔係為集郵,儲儲埋埋d 100分既卷,讀書學習既目的係<吸收知識>,無論你攞100又好,80又好,70又好,其實一樣係有吸收到知識架,就算攞30唔係代表無吸收到架喎,唔係無達到目的架喎,知識係類積落黎架,今次吸收到70,下次咪吸收埋個30囉~

粗心大意,我唸無論1-100歲既人都會發生囉,有邊個會無做錯過野,有邊個永遠做野一定啱,唔會做漏,唔會寫錯,點會無機會做漏野寫錯野喎,就算係神都有錯呢,神最錯就係造人出黎~~所以你真係唔好因為佢因為粗心大意就有<我有小小想樁佢>

好似我個仔咁,好多科都可以攞100,但間唔中寫錯下字,寫漏下字就可以扣10分,15分,其實寫錯一個字就扣五分架啦,家下d卷成六七頁紙,寫錯一個字有乜咁出奇,但制度就係咁,錯就錯,扣咁多就要扣咁多~佢家下先一年級,我怪得佢幾多次,發得佢幾多次皮氣呀,仲有成十幾讀書生涯,仲有排戰鬥,所以錯係認同檢討,同提點佢下次點避免錯

原帖由 Lovelybbs 於 10-6-9 09:18 發表
你仔仔已經好叻架啦, 科科都有90分以上, 其實都要睇返全班同學d分數係咪都係一齊跌, 因為有陣時d卷可能出得深左, 會導致分數一齊都趺左架.

我諗你因為你仔仔叻開, 又或者考開第一, 你未能接受由第一變第二果種感受, ...
我自己都唔掂,唔好話教咩一招半式啦!大家分享下資料姐。

我從來唔會預早教下學年既野架,我操只係操習題,等佢習慣時限內做卷詐。

反而需要比佢大量睇書,會提升佢對校內課程既吸收。

原帖由 hoho0728 於 10-6-9 10:51 發表

你或者咁唸下,你要亞仔返學讀書係乜,
係咪為左攞100分,係咪目的就攞到呢100分既卷係手你就會開心~咁呢100分又代表的乜

其實做人唔好太執著,你要明白,你要佢去學習,係想佢吸收知識,唔係為集郵,儲儲埋埋d 100分既 ...
你都講得好岩,有時做亞媽下下太著重分數,分數跌就好驚,而事實應該係有吸收知識就得啦。

多謝各位好心地既家長係度互相支持同勉勵,我今朝起身心情冇咁執著啦。

原帖由 VKwan 於 10-6-9 17:35 發表
你都講得好岩,有時做亞媽下下太著重分數,分數跌就好驚,而事實應該係有吸收知識就得啦。

多謝各位好心地既家長係度互相支持同勉勵,我今朝起身心情冇咁執著啦。 ...

一齊做個開心滿足媽媽吧!

原帖由 csk家長jj 於 10-6-9 17:52 發表

一齊做個開心滿足媽媽吧!
剛剛睇個仔練琴又試激到嘔白泡,遲早有一日我會因激氣過度暴斃!

有時真係好唔明,係咪天下所有媽咪都咁激氣,定我有問題

簽名被屏蔽

原帖由 VKwan 於 10-6-7 19:19 發表
成日唔小心,粗心大意被扣分多過唔識既,死唔死?!
科科得果90頭,我個心真係好唔舒服好唔開心呀!
點先可以防止粗心大意?

你的兒子應該無咩需要改善,但你要學習說話的藝術。

例如將個post改為"如何改善做卷不小心"。

醒目開學勳章

原帖由 VKwan 於 10-6-9 18:57 發表
剛剛睇個仔練琴又試激到嘔白泡,遲早有一日我會因激氣過度暴斃!

有時真係好唔明,係咪天下所有媽咪都咁激氣,定我有問題

唉~~你又黎啦,計我話,你應該唔會激氣死,反而亞仔可能比你d氣波功震死~~~

放松d,睇開d,深呼吸一下唸下應唔應該可能為一個唔應該激氣既事情而傷大家感情~~

講D激死又笑死既野你地聽:
阿仔小三,考完常識,問世界盃決賽週幾月幾日開始,有得揀:6月11日、6月21日、6月31日。佢打電話比我,話佢揀左6月31日,問岩唔岩......我真係暈係度

音樂可以用來調劑身心, 減少壓力.  如果得不到相對樂趣&咁暴躁, 真係學嚟都無用.

唔係嚇你, 我有位朋友10多年前, 他獨子10幾歲時, 跳樓死咗. 到今時今日, 佢都唔知點解??

你咁緊張佢, 都係想佢好, 好好咁ENJOY吓親子時間好過啦.

書本以外, 仲有好多嘢值得我地去珍惜, 唔好哽是將事情放大. 你的表現&情緒, 會好影響小朋友的.

I feel sorry for the kid of the author of this topic...

It's only primary school, 100 marks and 40 marks for me is only indication of how your kid 'digest' the curriculum. 40 marks you will  know he is weak in this topic and can try to help him, not blame him.

I always ask his son to try his best, as long as I know he is studying hard, any score is fine.

You are so worry when he can't keep the 98 standard, so scary.
8-)

其實你覺唔覺得你依家自我虐待緊, 小朋友感受到架....
佢見你越緊張啲分, 佢就越比壓力自己,有時仲會弄巧反拙...
我唔知你小朋友係唔係讀好top嘅學校(喇沙嗰啲)...
如果唔係, 你就試吓放鬆啲諗, 佢依家嘅成績可能只係top嗰啲學校嘅60至70分, 仲有進步空間, 個心會好過啲, 同埋可以諗吓點同小朋一齊努力..
依家P2只係面對自己學校你已經咁, P5,P6呈分試你咪要食顛定劑????

**我嗰個都讀緊P2, 放鬆啲啦...

原帖由 黃巴士 於 10-6-9 23:13 發表
音樂可以用來調劑身心, 減少壓力.  如果得不到相對樂趣&咁暴躁, 真係學嚟都無用.

唔係嚇你, 我有位朋友10多年前, 他獨子10幾歲時, 跳樓死咗. 到今時今日, 佢都唔知點解??

你咁緊張佢, 都係想佢好, 好好咁E ...

其實我自己都知我自己應該有d問題,係我理智時,唔發癲時,我都有呢種危機意識產生,所以我都想尋求協助。你地大家都講得好岩,我亦慶幸自己有少許意識。

我以前唔係咁,我發覺係P2開始至係咁,其實我有冇情緒病,要唔要睇醫生?唔知邊度有得睇呢?

PS.我個仔讀一間程度深既私校,可能校內氣氛真係好緊張,我自己都知自己不知不覺間變左…

原帖由 VKwan 於 10-6-9 23:58 發表

其實我自己都知我自己應該有d問題,係我理智時,唔發癲時,我都有呢種危機意識產生,所以我都想尋求協助。你地大家都講得好岩,我亦慶幸自己有少許意識。

我以前唔係咁,我發覺係P2開始至係咁,其實我有冇情緒病,要唔要睇醫生?唔知 ...

我明白你ge心情,因為我理智上亦覺得只要個仔盡左力,攞咩成績都唔緊要,不過係過程中,難免會有d要求好想佢做到,當佢做唔到時會好忟。

呢排我都覺得自己教佢讀書時鬧佢多左,往往鬧完佢之後就會諗自己何必要對個一咁細ge細路仔鬧得咁緊要呢,如果俾佢見到自己咁失控,對佢情緒發展都唔好。我亦都明係你一下控制唔到情緒,我諗真係要調節下自己ge情緒同對個仔ge要求。或者咁諗丫,呢個年紀要培養ge係學習態度多於衝行個成績,佢O係一間課程好深GE學校度都攞到90幾分,係一D都唔容易,不如轉個角度去欣賞佢,諗下佢細個O個時咪又係乜都唔識,你當時係點樣教佢講野﹑行路﹑寫字﹑睇書呢?會唔會鬧住佢咁佢先識行識講野?定係一步一步咁去鼓勵佢?父母GE扶持好重要呀,可能佢攞唔番98﹑99分佢都有少少失落架,如果你仲責怪佢,佢就好慘架啦。

冇錯係知易行難,不過為左個仔,好多野都要行多一步諗長遠D,唔好為行前GE分數影響親子關係,大家努力!

原帖由 justin2003 於 10-6-10 00:13 發表

我明白你ge心情,因為我理智上亦覺得只要個仔盡左力,攞咩成績都唔緊要,不過係過程中,難免會有d要求好想佢做到,當佢做唔到時會好忟。

呢排我都覺得自己教佢讀書時鬧佢多左,往往鬧完佢之後就會諗自己何必要對個一咁細ge細 ...
比你一言驚醒,記起佢細個時同佢一齊睇書、畫圖畫、玩草、整蛋糕,真係好幸福,感觸到流眼淚,點解e+攪成咁架?????

其實我都好傷心! 大家千期唔好學我!!!!!

原帖由 VKwan 於 10-6-10 00:29 發表
比你一言驚醒,記起佢細個時同佢一齊睇書、畫圖畫、玩草、整蛋糕,真係好幸福,感觸到流眼淚,點解e+攪成咁架?????

其實我都好傷心! 大家千期唔好學我!!!!! ...

係呀,有時可以諗下佢好細個ge時候我地可以有無比ge耐性去引導佢,會俾多d時間佢進步,點解而家唔可以呢?而家都係p.1﹑p.2,又唔使覺得攪到好 "差",而家都可以作出d改變,俾個仔知道媽咪都會體諒佢一時ge大意﹑會期待佢進步﹑同埋會o係佢無助ge時候支持佢,嘗試下每日同佢傾下心事丫,培養親子關係我覺得而家呢個歲數都好關鍵 (趁佢未有好多自己ge朋友,仲會睬下亞媽,又開始有自己ge煩惱)。話時話,你識唔識彈琴ga?

原帖由 justin2003 於 10-6-10 00:36 發表

係呀,有時可以諗下佢好細個ge時候我地可以有無比ge耐性去引導佢,會俾多d時間佢進步,點解而家唔可以呢?而家都係p.1﹑p.2,又唔使覺得攪到好 "差",而家都可以作出d改變,俾個仔知道媽咪都會體諒佢一時ge大意﹑會期待佢進步﹑同埋會o ...
識少少啦,我主要係唱歌,唱左好多年架喇,意大利文德文都照唱可也,點解咁問呢?
‹ 上一主題|下一主題