用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔知點解亞仔成績越來越退步
樓主: VKwan
go

唔知點解亞仔成績越來越退步 [複製鏈接]

原帖由 judy 於 10-6-8 11:19 發表

每间学校水準唔同,有的好易得到90分左右。幾年前同阿二找学校,見一地區名校學生,科科A,不過就唔識填表。

不過,孩子90分,要進步至97、8分,要花好多好多努力至得。係愚蠢嘅做法。俾着我,行多啲山,跑多啲步仲好。 ...
我c6都有咁講,我理智上都認同,因為學習係長途賽,正如當年我都唔係頭五名既人,但一樣可以碩士畢業,而當年小學全級第一果個反而入唔到大學。

但情感上好驚好驚,好驚變B grade,咁不過照計又唔會c grade既。

原帖由 VKwan 於 10-6-7 19:19 發表
成日唔小心,粗心大意被扣分多過唔識既,死唔死?!

科科得果90頭,我個心真係好唔舒服好唔開心呀!

點先可以防止粗心大意?

您小朋友幾年級?

阿仔P.4都仲係咁.

原帖由 zhk2008 於 10-6-8 11:32 發表
如果是數學科的話,可以教他一些方法,例如驗算,畫圖來減少出錯率;如果是中文科的話,通常都是寫錯字,可以讓他多練習寫字,甚至練一下硬書法。 ...
呢d方法亞仔識架,佢又唔係唔夠時間做果種,明明有得check都可以錯埋唔啦更既野,好似中文,專門錯埋有得抄都抄錯既字,數學呢,深果條佢唔錯,錯d計岩數but抄錯答案落答案欄,所以我好嬲,有時會失控,想打佢!

原帖由 VKwan 於 10-6-8 11:30 發表
其實,都係想有個地方呻下,連上網講,大家唔知對方乜水,都比人話晒命(唔識既有乜好晒),大家可想而知現實生活更加冇可能講。第二,如果有人比到實際方法,減少小朋友粗心大意更好啦。最重要係,我都想搵到方法抽離一下自己,條路仲有 ...

我唸這裡的BK家長不是現實. 如果唔係, 佢地唔會發表/給予意見俾其他家長.
現實嘅家長, 係理都唔理, 費時教精人地, 自己蝕底.

我個人嘅COMMENT, 對分數寬容D, 小學分數真係唔代表什麼.  就算要小朋友碰吓釘(當然不是礁頭爛額), 都是成長一階段, 日後使他更強壯.  硬要他長時間坐在高高之上, 成績跌少少已慌張起來. 日後他要面對更多挑戰, 就算跌, 跌少少算咩呢??
唔係串你, 日後真的要面對小朋友愈來愈大,分數會較之前愈來愈低, 這不代表他們退步.

原帖由 csk家長jj 於 10-6-8 11:37 發表

慢慢學習,慢慢領悟,你一定得嘅!我支持你
多謝,有人聽我呻個心已經舒服d啦,每到考試季節,我情緒都失控咁大上大落!遲早驚自己思覺失調。

原帖由 77777 於 10-6-8 11:46 發表
VKwan,

我好明您的感受, 因有時一班同學, 佢如果本來係有95分以上, 一跌幾分, 可能跌好多, 不過我覺得最緊要係知小朋友衰響邊, 同佢響弱點補夠, 好似我個仔上次係唔夠時間做份卷, 其實佢係重組句子出左問題, 而佢之 ...
多謝你意見,惟有繼續抗戰啦,不過真係好辛苦。

原帖由 黃巴士 於 10-6-8 11:52 發表

我唸這裡的BK家長不是現實. 如果唔係, 佢地唔會發表/給予意見俾其他家長.
現實嘅家長, 係理都唔理, 費時教精人地, 自己蝕底.

我個人嘅COMMENT, 對分數寬容D, 小學分數真係唔代表什麼.  就算要小朋友碰吓釘(當然 ...
其實理智上我明,只係自己eq低,轉唔到彎

原帖由 VKwan 於 10-6-8 11:47 發表
呢d方法亞仔識架,佢又唔係唔夠時間做果種,明明有得check都可以錯埋唔啦更既野,好似中文,專門錯埋有得抄都抄錯既字,數學呢,深果條佢唔錯,錯d計岩數but抄錯答案落答案欄,所以我好嬲,有時會失控,想打佢! ...

唔小心係小朋友通病, 個個都係咁啦, 照抄都抄錯. 照寫, 寫寫吓都係咁錯, 係小朋友都哽有遇過依D激氣嘢啦!!
依乎要訓練EQ嘅---- 係你喎.

唔知你仔仔幾大,
不過我仔低小時, 我有試過同你一樣感受 !

我唔開心, 我無鬧仔, 只係哦下佢, 提完又提, 叫佢做要完分卷要不停 check 卷  ....

我估你都明白, 要調節嘅係自己 ....

個仔大d, 作文, writing,  comprehension, 學校重會出d 無咩教過嘅野, 或轉晒彎嘅問題 ..... 點拎 99, 100 分呀 ?   

像根繃得太緊會斷....

學校裡, 有個小朋友當所有成績好嘅同學係敵人, 會老遠走來推你, 收起你張 worksheet ...., 如果自己唔係全班最高分就會嬲到成個面紅晒 .... 咁好咩 ?  我覺個小朋友同個媽咪都就 short 架喇 (佢媽咪就四圍 8 分數, 自己個仔低人一兩分, 就猛話自己個仔點唔好點唔好 .... 勁煩)

我會同呀仔一齊快樂, 自信, 互信, 進步 ... 共勉之

醒目開學勳章

我就覺得不能單看分數,我會看名次有冇跟住跌,今次分數跌但名次冇跌可能因為出得深左。

通常考第一嗰個, 出到社會做嘢時並不是最好既!

原帖由 VKwan 於 10-6-8 10:19 發表
唔明你地做乜覺得係晒命,97 98 同90 91根本係兩個層次,降晒呢仲點晒命?!再跌多一兩分變B grade添啦,我e+係驚呀!

原帖由 CFaHB 於 10-6-8 12:50 發表
唔知你仔仔幾大,
不過我仔低小時, 我有試過同你一樣感受 !

我唔開心, 我無鬧仔, 只係哦下佢, 提完又提, 叫佢做要完分卷要不停 check 卷  ....

我估你都明白, 要調節嘅係自己 ....

個仔大d, 作文, writing,  compr ...
我個仔p2,就係低小喇。

當然啦,所以我咪惟有走上來呻,不過我知自己eq低,我情緒失控就會失眠+狂食+獅吼+黑白天鵝,問心,我都知亞仔慘

我啱啱先向個仔發完火,因為教極佢既同一款應用題都仲係唔識,所以我要上來冷靜下,見到以上的posts,其實個個小朋友都有大意呢個弱點,我個仔不但大意,仲唔識轉彎,成日企圖死記。
VKwan個仔好叻呀,起碼問題只係o係大意度,分都扣少d丫!我地d中下游人士見到你地d 90幾分,真係覺得你地好幸福ga!唔好咁激氣啦,個仔都好乖ga la,唔好俾太大壓力大家~ ^^

原帖由 justin2003 於 10-6-8 16:17 發表
我啱啱先向個仔發完火,因為教極佢既同一款應用題都仲係唔識,所以我要上來冷靜下,見到以上的posts,其實個個小朋友都有大意呢個弱點,我個仔不但大意,仲唔識轉彎,成日企圖死記。
VKwan個仔好叻呀,起碼問題只係o係大意度,分都扣少 ...
你都唔好激氣啦,其實你小朋友肯企圖死記即是佢都好努力,我地作為媽媽應該體諒同支持小朋友,我地都要努力提升eq!

我覺得睇多d課外書係有幫助,個人靈活d,不過要時間,未必立即見效。另外,惟有長假期keep住操,當然唔好過火,每日30 min,中或英或數輪流,希望操到個狀態。

呢個係我最新既打算。

我地大家都努力!

醒目開學勳章

我諗個個小朋友都差不多的,我得小朋友由1年級到依家5年級啦都是一樣噤粗心大意,每次叫佢做完試卷都要重睇一次,但次次都是同樣地錯一D 無可能會錯的字,好似上次中文科,大小個小字佢可以寫成多少個少,我都無噤好氣話佢啦.為有問返佢噤樣比扣左分佢自己有什麼感受,佢就死死氣同我講真係唔抵,下次一定唔會再噤大意,唉聽住先啦,睇下今次又考成點啦.

醒目開學勳章

唔粗心大意就唔係小朋友啦...
問問自己先...大人做野都會有唔小心,大意既時候..所以,唔好拎大人既尺度番係小朋友度...佢地咁細,壓力唔細,細心想下,佢地返學時間又長,放左學又要趕功課,溫習,應付興趣班,佢地有幾多真正屬於係佢地既童真時間?
只要佢地有盡力,有付出,就真係唔好太計較了 小朋友真係要慢慢教,不斷提醒,大家努力啦

我個仔p2,就係低小喇。

當然啦,所以我咪惟有走上來呻,不過我知自己eq低,我情緒失控就會失眠+狂食+獅吼+黑白天鵝,問心,我都知亞仔慘

你個仔現在先p.2, 睇嚟會繼續跌因為我個大仔都係咁, 但係我就覺得唔需要咁down,我希望我個仔係享受讀書過程, 唔係比我迫到佢無地方逗氣.識同唔小心係兩碼子的事情.起碼我知佢識就得啦.你由成績一般到升上大學都唔係步登天啦. 佢先由現在起步.唔通你想訓練一個港孩出嚟,除了讀書就物都唔識.

原帖由 VKwan 於 10-6-8 16:53 發表
你都唔好激氣啦,其實你小朋友肯企圖死記即是佢都好努力,我地作為媽媽應該體諒同支持小朋友,我地都要努力提升eq!

我覺得睇多d課外書係有幫助,個人靈活d,不過要時間,未必立即見效。另外,惟有長假期keep住操,當然唔好過火,每日30 ...

每次發完火都問番自己,點解要咁嬲呢…鬧完佢真係有d 心up,一個6歲人仔所承受的壓力真係唔細,不過冇法啦,由細開始操,好過大個先來慢慢pick up丫!

我相信每個爸/媽都想仔女好既,希望o係呢度大家分享下多d教法,等d細路可以開心d學,又學得好d啦!

我都同意你話要睇多d課外書,因我平時俾佢睇ge課外書真係唔多,由其是開始p.1之後,忙住適應同pick up d野 (因之前佢間幼稚園太淺,佢又係超細b)都用左好多時間,所以今次考試ge閱讀理解應該都唔太樂觀啦,最主要pick up哂d grammar/usage/數理先。

來梗星期五考完試,我就開始番同佢每個星期去借圖書睇,每日睇至少一本書仔。

我ge計劃都係每日中英數一份,每份少少,希望佢可以keep住進步啦!

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題