用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔知點解亞仔成績越來越退步
樓主: VKwan
go

唔知點解亞仔成績越來越退步 [複製鏈接]

原帖由 VKwan 於 10-6-10 00:40 發表
識少少啦,我主要係唱歌,唱左好多年架喇,意大利文德文都照唱可也,點解咁問呢?

我都係識好少好少ge鋼琴,唔知你仔係咪唔肯練琴而令到你激氣?

我仔頭頭都唔多肯練,連去學都唔願,仲話︰ "學來唔知做乜",但佢學校考試要有一科樂器,所以都要氹佢學啦。我就唯有成日扮唔識,請佢學完之後番來教我,之後佢有一排話,"其實我唔係太想學琴ga,不過為左番來教你咋!" (進步左)

跟住佢次次學完琴番來我都叫佢教,仲開左本薄做我ge"學琴手冊",叫佢俾分我,佢好似因為咁多左動力,前2日仲主動同我講話要練琴啦咁樣,我唔知你係咪因為佢唔肯練而激氣?如果係咁ge話,或者可以試下呢個方法,等佢做小老師,其實係叫佢做示範ge時候乘機等佢練琴。^^

原帖由 justin2003 於 10-6-10 00:53 發表

我都係識好少好少ge鋼琴,唔知你仔係咪唔肯練琴而令到你激氣?

我仔頭頭都唔多肯練,連去學都唔願,仲話︰ "學來唔知做乜",但佢學校考試要有一科樂器,所以都要氹佢學啦。我就唯有成日扮唔識,請佢學完之後番來教我,之後佢有一排 ...
佢咪抓頭柯尿踢拖抓身咁囉,其實我唔中意佢咁多小動作,其實佢認真練,20分我都放佢走架啦,硬係攪咁多野side時間!

我會試下你既方法,可能我一向個形象太強勢,反而令佢反叛都未定。

其實真係好多謝大家,有時自己當局者迷,真係要人提醒。你full time mum?我係,可能我太多focus係個仔到

我女而家四年級,一年班第一次考試測驗時,因為唔知佢嘅實力,後來派卷科科90幾100,覺得阿女好叻,到第二個學期有一作文卷拿82分,嬲到不得了,覺得好大件事,但駡完阿女後又覺得自己好衰。到三年班阿女中文測驗又係80幾分,我又駡阿女,攪到大家都好唔開心,我又覺得自己好錯,主動同阿女道歉,話以後唔會為分數駡佢(當然我知道佢唔會太離譜)。最近英文測驗70幾分,我都冇駡佢,可能我已睇化咗,唔會好似以前執分數執得咁緊。(其實阿女成日覺得點解同學攞80幾分人地阿媽又獎乜獎物,我要攞90幾分先係應該。)
其實我地都算好好彩,見啲同學仔讀到死死吓都只係為求合格﹔而且有健康嘅身体應付考試已經好好﹔有時睇倒小朋友死亡個案,更加覺得阿女可以喺我身邊一齊玩一齊讀書已經好滿足。

可以教人地體諒小朋友,點解自己唔得呢?
其實我話你晒命就係想鬧醒你...

原帖由 VKwan 於 10-6-10 01:01 發表
佢咪抓頭柯尿踢拖抓身咁囉,其實我唔中意佢咁多小動作,其實佢認真練,20分我都放佢走架啦,硬係攪咁多野side時間!

我會試下你既方法,可能我一向個形象太強勢,反而令佢反叛都未定。

其實真係好多謝大家,有時自己當局者迷,真係要 ...

原帖由 cyhp 於 10-6-10 11:14 發表
我女而家四年級,一年班第一次考試測驗時,因為唔知佢嘅實力,後來派卷科科90幾100,覺得阿女好叻,到第二個學期有一作文卷拿82分,嬲到不得了,覺得好大件事,但駡完阿女後又覺得自己好衰。到三年班阿女中文測驗又係80幾分, ...

totally agree

尋日先同朋友傾完,好成績當然好,但不及好性格,好性格又不及好身體。日日咁多新聞,天災人禍,我覺得一家人齊齊整整,健健康康就好幸福,好簡單,一家人圍埋食飯,食完見兩個仔玩到顛通屋跑,哈哈大笑,咁健康咁活潑,我真係覺得已經好滿足。

我唔係話我唔進求,我都每日督促小朋友每日功課,又會同佢撲下學校,但我唔強求,得就得,但點都唔應該為左呢d傷害小朋友快樂既心靈同母子關係,完全唔值得。

早輪,我仔病左幾日,果日屋企聽唔到佢快樂既笑聲同埋無人蹦蹦跳跳,我就知道,咩先係最重要。有時都會失控鬧小朋友,但好快就會收口,警惕自己,如果小朋友聽日就遇到交通意外離我而去,今日逼佢為咩﹖珍惜眼前人!粗心大意答題幾咁唔閒,我仔份份卷都會因為咁唔見幾分,我唔係由得佢,我用取笑佢既態度,笑下佢,佢又笑下自己幾傻,無謂為左幾分攪到小朋友無左幸福快樂既笑聲。你想進求d咩,一餐兩碗飯,訓覺半張床,何必呢﹖

醒目開學勳章

其實真係好多謝大家,有時自己當局者迷,真係要人提醒。你full time mum?我係,可能我太多focus係個仔到

其實你仔仔已經好叻 , 你仲因為咁而唔滿意
你仔做每樣野 , 你都好似唔順眼.....
讀書低幾分又話、彈琴又話

你知唔知你依家做緊一樣野 , 仲要係好錯既野 ,
就係 "成就自己 , 毀滅他人"
他人既意思係指你亞仔 , 你不斷係到毀滅緊佢 ,
你要求太高喇 , 你成就你自己 , 你想佢做到你既期望 ,
但你可能冇諗過當中 , 你已經不斷咁傷害緊佢 ,

你仔依家先小二 , 希望佢唔會比你迫到癲咗啦 !!!

咁都好明顯佢唔多鍾意彈琴 .... 同我仔以前一樣 ....

同佢傾下, 呀仔話好鬼憎彈鋼琴, 不過就鐘意聽.  

我見佢都唔係憎音樂, 只係學唔啱, 就問佢會唔會對另一種樂器有興趣, 比佢自己選, 講明唔可以半途而廢 ....

結果佢原來一早想學某種較冷門樂器, 唯有把心一橫, cut 左 piano, (個琴貴到死 ) 好彩衣家學得都幾好 !

我唸音樂應以興趣先行, 才可長久 (現實嘅我心裡都有唸 : 算啦 ! 可以入管弦學團 ! )

其實真係好多謝大家,有時自己當局者迷,真係要 ...

醒目開學勳章

相信大家都聽過呢個故事, 不過想重複一次, remind 一下大家. . .

小強經常會發脾氣/鬧人,爸爸教佢每次想發脾氣/鬧人時, 就在花園內插一條小木樁, 用槌仔大力"dum",發洩一下, 小強用呢個方法, 覺得好有效, 慢慢地花園已經堅立左好多條木樁.  
一段時間後, 小強已經學懂控制自己情緒, 就同爸爸講唔需要再插木樁, 想將之前插下的木樁抽起.  爸爸當然同意, 亦同小強一起做.  當小強抽起了所有木樁, 他只懂看着花園發呆, 因為從前美麗的花園已經滿目瘡痍, 草地上只見一個又一個的地洞.  爸爸說:當你每次插一條小木樁, 都對花園做成了傷害, 傷痕累累的花園唔會因為你"undo"就會回復以前咁.好彩的話, 用雙倍心機時間可能可以, 但有時傷疤已結, 係冇野可以補救.  

各位過去用咁多時間去cultivate小朋友美麗的心靈花園, 你們忍心為小小分數就在上面插木樁嗎?

原帖由 CFaHB 於 10-6-11 01:37 發表
咁都好明顯佢唔多鍾意彈琴 .... 同我仔以前一樣 ....

同佢傾下, 呀仔話好鬼憎彈鋼琴, 不過就鐘意聽.  

我見佢都唔係憎音樂, 只係學唔啱, 就問佢會唔會對另一種樂器有興趣, 比佢自己選, 講明唔可以半途而廢 ....

...
查實我都冇諗住比佢長學,我地會轉樂器,但我老師提議我考埋樂理先,因為鋼琴+樂理會易明白d。所有西樂,都要考樂理,我覺得老師的提議都幾實際。

原帖由 Laputa 於 10-6-11 10:01 發表
相信大家都聽過呢個故事, 不過想重複一次, remind 一下大家. . .

小強經常會發脾氣/鬧人,爸爸教佢每次想發脾氣/鬧人時, 就在花園內插一條小木樁, 用槌仔大力"dum",發洩一下, 小強用呢個方法, 覺得好有效, 慢慢地花 ...
十分多謝你既故事,毀壞了心靈真係好可惜,我會記住。

‹ 上一主題|下一主題