用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派咗何傅耀小學嘅入來傾吓..
go

派咗何傅耀小學嘅入來傾吓..

你地會唔會讀呢間?定會去叩門?點解?

我覺得新校長有熱誠, 老師有愛心, 而且它是行小班制及普教中, 再加上與中學有聯繫, 各方面都符合基本要求. 唯獨是校園環境欠佳, 但整體都ok...

你哋有什麼意見? 請告之.

今日終於見識到呢間學校,開頭都比佢個look嚇壞,之後等佢d學生放學收吓風,放心哂!!!

原帖由 榛子 於 10-6-7 20:03 發表
我覺得新校長有熱誠, 老師有愛心, 而且它是行小班制及普教中, 再加上與中學有聯繫, 各方面都符合基本要求. 唯獨是校園環境欠佳, 但整體都ok...

你哋有什麼意見? 請告之. ...

Kawai 呢, 你說放心哂是什麼意思?
其實, 我阿仔今年將會入讀小一, 本人只期望阿仔讀得開心,而我也不用幫他"谷"功課...這就是"放心哂"啦!!!

回覆 1# 榛子 的文章

呢間學校幾好!我係1983年畢業,有d阿sir仲响度教,依家個校長以前教我Maths!

回覆 1# wan2010 的文章

對唔住,我講係中學部呀!

我放心哂意思係同果度d家長接觸過,幾個都話校風幾好,d老師放咗學有時會出去行吓睇吓有無學生未返屋企,功課就普通多每日都有,ok啦!

原帖由 榛子 於 10-6-8 22:13 發表
Kawai 呢, 你說放心哂是什麼意思?
其實, 我阿仔今年將會入讀小一, 本人只期望阿仔讀得開心,而我也不用幫他"谷"功課...這就是"放心哂"啦!!!

Kawai 呢, 我都會試下叩海官...海官與何傳耀, 你會喜歡那一所?

何傳耀程度深d(尢其英文),d家長話佢升中派位唔錯,但校舍勁殘,hk人讀多
海官就淺d但比較熱門,勁多人叩,同大6人多,但地點較方便,課外活動多過何傳耀
所以我都唔知,你呢?

原帖由 榛子 於 10-6-12 08:30 發表
Kawai 呢, 我都會試下叩海官...海官與何傳耀, 你會喜歡那一所?

就kawai呢所說,官小的課外活動較何記多很多,而且校外成績有目共睹。對本人來說, 課外活動對幼童成長是有很大的幫助, 故我會叩海官, 碰一碰運氣。至於課程的深淺程度, 我沒有研究過。不過, 我知道何記的中文科是有加插了校內老師所編制的教材, 彌補不足。這一份教學熱誠,真的令人敬佩!

kawai呢, 如你收到官小面試消息, 可否通知一聲?

荃官同海官都已收到面試通知,你收到未?
原帖由 榛子 於 10-6-14 08:40 發表
kawai呢, 如你收到官小面試消息, 可否通知一聲?

首先恭喜你們! 努力! 加油!

我還未收到通知, 大概已經落選了.

原帖由 kawai呢 於 10-6-14 17:44 發表
荃官同海官都已收到面試通知,你收到未?

多謝!!!我都係諗住試吓,都唔係抱好大期望,收先再諗!
何記都有間中學打底,係箏在個校舍問題,但我都可以接受,都係讀書啫@@  

原帖由 榛子 於 10-6-14 19:42 發表
首先恭喜你們! 努力! 加油!

我還未收到通知, 大概已經落選了.

多謝你! 現在我和阿仔可以開始放一個悠閒的暑假...如有機會, 7月3日再見。

何記你係派第幾意願?

原帖由 榛子 於 10-6-15 08:28 發表
多謝你! 現在我和阿仔可以開始放一個悠閒的暑假...如有機會, 7月3日再見。