用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 路德會梁鉅鏐小學 2010 小一新生家長報到!
樓主: yipsfamily
go

2010 小一新生家長報到!

之前 donnelgirl 話問過校方,佢地話 7:45 前入到校門就得啦~

至於下星期 19-21/7, 個位主任話不用著校服,只需要戴證就得(10/7 回校買書買校服時派個張)。

原帖由 nat2004 於 2010/7/13 12:20 AM 發表
請問下星期一至三返學校時, 係咪要著運動衫啦!!!!

我見張通告話要著運動服同運動鞋, 所以, 咪唔知佢係咪要著學校套運動衫, 定係自已衫

哦~ 入學註冊個陣時,位老師都係話要著校服,佢仲話到時應該已經可以買到。。。不過買書時主任就話唔駛著校服~

其實校方似乎在處理事情上,確係有點混亂,亦好似冇乜系統。。。唔知點做好! 好似入學註冊,當你去到禮堂,冇人話你知要點做,只見有位就坐。。。。 其實佢地搵個姐姐或老師在禮堂門口,叫D家長攞份表格坐低填(仲要冇枱~),然後順序排隊等交收咪得囉!

到10/7買書間課室亦係咁。。。冇人管理排隊問題。。。往往令到你都唔知要做乜。。。又唔知要先在主任處攞完名牌,先再在另一邊等俾錢買書。。。

真係希望校方在管理流程上可以做得好一點~

原帖由 nat2004 於 2010/7/13 10:56 PM 發表
我見張通告話要著運動服同運動鞋, 所以, 咪唔知佢係咪要著學校套運動衫, 定係自已衫

你哋幾點去呀?

我哋嗰朝去(9點左右)又好好喎,安排好順暢.
入到大門就有老師好多禮貌地指示我哋上樓(不過,冇老師係度都ok,因為都有貼指示).
上到樓又有老師問姓咩,之後又指示我哋入邊個課室(其實,亦都好清楚有指示,有冇老師都知道去邊個課室).
買完書喇,老師就比"名牌",之後又指示我哋去"考普通話班口試).
考完口試又有老師指示我哋落留下有蓋操場買校服,查詢校車資料等等等...

好smooth呀...我哋好滿意.

原帖由 yipsfamily 於 10-7-14 13:11 發表
哦~ 入學註冊個陣時,位老師都係話要著校服,佢仲話到時應該已經可以買到。。。不過買書時主任就話唔駛著校服~

其實校方似乎在處理事情上,確係有點混亂,亦好似冇乜系統。。。唔知點做好! 好似入學註冊,當你去到禮堂,冇人話你知 ...

噢...原來你哋係話"入學註冊". 我嗰朝又係晨咁早9點去到,冇咩人,又係好smooth.

原帖由 yipsfamily 於 10-7-14 13:11 發表

其實校方似乎在處理事情上,確係有點混亂,亦好似冇乜系統。。。唔知點做好! 好似入學註冊,當你去到禮堂,冇人話你知 ...

哈哈~ 係呀? 其實我覺得都OK。不過關鍵係 "冇咩人", 好 smooth;否則,一定會出現混亂! 當然,佢地在課室外既指示的確係好清楚,不過內裡就唔係咁細心咁囉~ 因為我兩日都見到其他家長一入到課室/禮堂,都同我一樣唔知跟住要點,所以我都有話比其他家長聽,應該到那裡攞表格、到那裡排隊等。。。或許這只反映梁小不是太有經驗去處理人多既情形。。。 話時話,唔知到底而家小一收生既情況係點呢?

原帖由 ckyc403 於 2010/7/15 12:04 AM 發表
噢...原來你哋係話"入學註冊". 我嗰朝又係晨咁早9點去到,冇咩人,又係好smooth.

大家好! 我係1C班家長, 多多指教! 開左學喇, 大家既小朋友習唔習慣呀?

你好~我係 1B 班家長!我個仔都算習慣,不過要適應早起、書包重、上堂上到倦、有各樣不同功課做。。。咁囉。。。 你呢?

係啦,你地有冇幫小朋友報乜野課外活動?

原帖由 cherriecherrie 於 2010/9/8 05:10 PM 發表
大家好! 我係1C班家長, 多多指教! 開左學喇, 大家既小朋友習唔習慣呀?

我個女都係唔習慣早起身, 以前幼稚園可以訓到8點先起身, 依家要6點起身, 佢痛苦時我又痛苦

功課都ok, 係學校都完成得7788, 返到屋企可以好舒服咁睇電視.

課外活動佢話要報水墨畫, 因為每樣都係得好少位, 我就報多2樣, 包括西方舞 & 乒乓波, 你呢?

原帖由 yipsfamily 於 10-9-9 13:47 發表
你好~我係 1B 班家長!我個仔都算習慣,不過要適應早起、書包重、上堂上到倦、有各樣不同功課做。。。咁囉。。。 你呢?

係啦,你地有冇幫小朋友報乜野課外活動?

...

我個仔以前都係 8 點先起床,而家就 6:45,乜你個女要咁早 6 點就起身?你地住好遠架? 功課方面而家都算還可以,不過佢就比以前疲倦左~  課外活動真係得好少選擇。。。 同兩間呂明才冇得比。。。 我冇同佢報到呀,因為佢而家以經有 3 樣課外活動學緊,不過全部都係外邊上,有動(swimming)、有靜 (piano)、有學術(珠心算),下年先睇下有冇邊樣啱個仔學~ 話時話,我好奇怪校方連足球同籃球都冇。。。。 佢個校舍比一城呂明才大,反而呢D球類活動你地有佢就冇~

原帖由 cherriecherrie 於 2010/9/9 04:20 PM 發表
我個女都係唔習慣早起身, 以前幼稚園可以訓到8點先起身, 依家要6點起身, 佢痛苦時我又痛苦

功課都ok, 係學校都完成得7788, 返到屋企可以好舒服咁睇電視.

課外活動佢話要報水墨畫, 因為每樣都係得好少位, ...

請問有無1D班家長﹖如想打電話比你哋可以嗎﹖因小朋友有時問佢咩都話唔知,攪到我都唔知點算好!

學校有派各班的聯絡電話嗰喎.
我pm過電話你,你打比我啦.
我個仔同你同班架嘛.

原帖由 lucky1002 於 10-9-13 20:03 發表
請問有無1D班家長﹖如想打電話比你哋可以嗎﹖因小朋友有時問佢咩都話唔知,攪到我都唔知點算好!

以前我個仔就7.15起身,而家要6.30呀,都真係好早. 唉,不過,冇計,有啲朋友返九龍塘嘅學校,都要咁樣. 之但係,我個囝又好好笑喎,好鍾意返學,就算起身時魂魄點咁唔齊,佢都會好快起身,洗完個面刷埋牙就醒哂.

功課我都覺得ok呀,亞囝係導修課都做到7788啦.

我也覺得課外活動少了一點選擇. 不過,我老公都講得啱嘅,唔可以同一呂啲比,成百幾樣. 我哋自己都有參加幾樣課外活動,其實仲邊有咁多時間吖. 所以,真係好鍾意嗰啲先報,仲要唔撞宜家讀緊嗰啲. 我哋就揀咗三樣:非洲鼓,ping pong波,小提琴. 睇吓到時抽到邊樣啦...

至於basketball/football咁,我都認同. 應該可以再善用多啲校舍呀!

原帖由 yipsfamily 於 10-9-10 14:18 發表
我個仔以前都係 8 點先起床,而家就 6:45,乜你個女要咁早 6 點就起身?你地住好遠架? 功課方面而家都算還可以,不過佢就比以前疲倦左~  課外活動真係得好少選擇。。。 同兩間呂明才冇得比。。。 我冇同佢報到呀,因為佢而家以經 ...

Hi!  多個 1D 班啦!!!!!!!!

我幫阿囡報咗繪畫, 唔知收唔收呢!!!

我其實住得唔遠, 但我個位置係頭站, 6:55開車, 咁咪唯有6:00起身囉!

佢d課外活動真係好少呀! 你講得啱, 對比一呂沙呂真係好少好少呀! 我個女都有係出面學緊piano & enopi math, 不過佢自己話要學水墨畫咪報下睇下有冇機.

係呢..friday個課外活動你選擇邊樣呀? 我個女話要長期組.

原帖由 yipsfamily 於 10-9-10 14:18 發表
我個仔以前都係 8 點先起床,而家就 6:45,乜你個女要咁早 6 點就起身?你地住好遠架? 功課方面而家都算還可以,不過佢就比以前疲倦左~  課外活動真係得好少選擇。。。 同兩間呂明才冇得比。。。 我冇同佢報到呀,因為佢而家以經 ...

歡迎nat2004, ckyc403 & lucky1002

我地依家有1B, 1C, 1D家長, 希望快D有埋1A & 1E家長加入喇:

原帖由 cherriecherrie 於 10-9-8 17:10 發表

我都報到先, 我都係1C班家長呀!
我個囝都適應得比預期好,
當然時間就要慢慢調節,
至於課外活動我都考慮緊,
因為都唔係太想佢報太多辛苦,
本身佢已學琴同游水,
學琴實在要花太多時間,
所以.....

六點...真係好早呀! 辛苦了小朋友同大人了!
我個仔要揀"巡迴組"呀,佢鍾意唔同的選擇...呵呵.

原帖由 cherriecherrie 於 10-9-14 15:17 發表
我其實住得唔遠, 但我個位置係頭站, 6:55開車, 咁咪唯有6:00起身囉!

佢d課外活動真係好少呀! 你講得啱, 對比一呂沙呂真係好少好少呀! 我個女都有係出面學緊piano & enopi math, 不過佢自己話要學水墨畫咪報下睇下有 ...

我個囝都係鍾意巡迴組呀!仲有選咗黏土班。
功課我都覺得ok,學你話頭喺修導課都做得7788呀!
25/9你哋會同小朋友回校嗎﹖

原帖由 lucky1002 於 10-9-15 18:15 發表
我個囝都係鍾意巡迴組呀!仲有選咗黏土班。
功課我都覺得ok,學你話頭喺修導課都做得7788呀!
25/9你哋會同小朋友回校嗎﹖

想問吓駛唔駛帶小朋友架?
小朋友番去有冇野做?