用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2011年9月升小六既媽咪入來CHAT 吓!
樓主: hw1115
go

2011年9月升小六既媽咪入來CHAT 吓! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-13 15:41 發表
Bingo

吾係見到你, 都吾會入黎留甘多腳毛..........

醒目開學勳章

多謝多謝

原帖由 CrabPincers 於 10-7-13 15:43 發表

吾係見到你, 都吾會入黎留甘多腳毛..........

OIC, THKS

原帖由 雪文 於 10-7-13 15:42 發表
煲冬瓜

醒目開學勳章

今朝我食份早餐飽到而家, 唔知係唔係精神興奮, 無晒胃口 ??

醒目開學勳章

我仔一返到屋企立即要求我開電腦俾佢打機了

醒目開學勳章 王國長老

吾係, 決定同家姐一間學校, 易湊D

如果我女係醒我就話勇往直前姐, 但中規中矩咁, 課外活動咪樣樣有D又唔係最醒LOR, 朗誦有MERIT又唔係123呀, 有學琴但係一般4級呀, 有體操又唔係校際123, 戲劇有得選入進階班但又唔係主角LOR.....

個個都話, 當D家長意識到5年級要呈分, 就會好緊張咁谷而小朋友就會突飛猛進, 所以唔谷就會出事.....
原帖由 CrabPincers 於 10-7-13 03:10 PM 發表

吾記得問, 你仔最後係吾係同我仔做同學呀?

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-13 16:10 發表
吾係, 決定同家姐一間學校, 易湊D

如果我女係醒我就話勇往直前姐, 但中規中矩咁, 課外活動咪樣樣有D又唔係最醒LOR, 朗誦有MERIT又唔係123呀, 有學琴但係一般4級呀, 有體操又唔係校際123, 戲劇有得選入進階 ...

都係同一間學校會方便好多
我估, 吾係小五先黎谷架啦, 係小四谷架啦, 我就係d 後知後覺既人, 小四, 五還係樹老老定定, 到第一次呈分試衰左先知閉家火

再谷, 谷極都係band 1 中law, 都係靠抽獎架咋

小五, 你不進就=退
你不進還要退就大件事
我女就係甘啦...............五年級上學期還拿個第一返黎, 一跌就跌到.............去尾啦, 但又可能, 果一年考考下試, 無啦啦黎一個豬流感停課, 個衰女心散左啦(隔14日先再考過), 你真係好好keep 住個女的成績

呀, 我老公個同事個女, 當年好似係全級考第一定第二架

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-13 16:07 發表

甘你有無開?
我覺得, 要適當地分配時間law
我個女, 依家會自己看書, 做一陣功課(中學果d 暑期功課, 本數學就黎做晒), 之後再看補習老師要佢看既reader

之後就開機上facebook

我已經決定, 依家開始, 吾再做黑白天鵝, 你自己一間房, 你鍾意幾點訓就幾點訓, 總之你第二朝起到身去上堂返學, 交齊功課, 有做下d 功課就算

今日daddy 返中學聽講座(個女考分班試), 校長話, 叫d 家長, 吾好偷看個女的日記, sms, email, 話佢地呢d 歲數好反叛....................都係適可而止

個個小朋友都系咁啦. 我個囡, 上個月中考完試, 都吾理好吾好, 總之無功課做, 就日日哺系個電腦前面啦, 再吾系就電視机前面啦.

依家正式放暑假, 每晚吾到11:30都吾肯瞓, 第二朝, 起馬9:30之後才起身...

原帖由 雪文 於 10-7-13 16:07 發表

唔係馬! 小四都過咗, 無谷個仔喎, 真係後知後覺, 咁呢個暑假可以做d咩黎幫吓小朋友呢? 各位mami 有咩法寶? 你地點様預備呀?

原帖由 CrabPincers 於 10-7-13 16:20 發表

都係同一間學校會方便好多
我估, 吾係小五先黎谷架啦, 係小四谷架啦, 我就係d 後知後覺既人, 小四, 五還係樹老老定定, 到第一次呈分試衰左先知閉家火

再谷, 谷極都係band 1 中law, 都係靠抽獎架咋

小五, 你不進 ...

原帖由 CrabPincers 於 10-7-13 14:48 發表

每間學校既呈分試科目都吾同
但大部份係只係中英數常音視, 比率係9,9,9,6,3,2

pth 呈分就閉家火啦............我女最差就係呢一科

多謝提示.

妳女學校的校長都幾細心, 一早打晒預防針俾家長.
可以PM係邊家學校嗎?
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

原帖由 雪文 於 10-7-13 15:08 發表
hw : 我lucky啦, 我仔力保不失, thank God.

您就好啦!
介唔介意PM 您仔仔既級名次?

原帖由 kuromima 於 10-7-13 16:24 發表
個個小朋友都系咁啦. 我個囡, 上個月中考完試, 都吾理好吾好, 總之無功課做, 就日日哺系個電腦前面啦, 再吾系就電視机前面啦.

依家正式放暑假, 每晚吾到11:30都吾肯瞓, 第二朝, 起馬9:30之後才起身...

...

唉,真係個個都一樣,  沒考試都已冇功課, 冇功課=上網睇tv.暑假就真係放假嘍.........難為皇帝唔急, 得阿媽急呀...
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

原帖由 杰杰媽媽 於 10-7-13 15:30 發表
報到!

我仔係TKO讀,佢學校P1開始已經跟呈分試咁計分,宜家我都冑個大約數.

TKO今年好似得2間中學開晒5班英文班---迦密(唔想讀),TKO官中

宣基開到4班英文班(好想讀) ...

您仔仔讀邊間呀?

原帖由 雪文 於 10-7-13 15:32 發表
仲未有信wor?????????????????

開估啦, 又唔PM, 又要send e-mail,搞到我心惊惊

您地笑C我啦!

醒目開學勳章 王國長老

講開青少年, 我一早做定功課, course都上埋, 咁多咁多社工其實講既野都係一樣: 溝通!
我有時同d學校家長互相報料, 收完料又返去扮"閒談"同個女傾下計update下, 總之知己知彼百戰百勝, 我女知道我有"線眼", 都會小心d
而家我女facebook果d, 我add架, 好在佢亦識得問我可唔可以add邊個呀, 可唔可以玩呀, 我都會教佢internet security, 費事佢傻更更俾人呃
前排我問佢"如果你朋友叫你吸毒你會點", 佢睜大對眼望住我, 彷彿我講緊d好攪笑好無聊既事, 答"我d朋友點會叫我吸毒呀?"跟住我又同佢解釋如果你見到唔吞發佢, 其實即係害左佢等等........唔知佢明得幾多喇.......
青少年, 哎, 又係煩煩煩

原帖由 CrabPincers 於 10-7-13 04:23 PM 發表

甘你有無開?
我覺得, 要適當地分配時間law
我個女, 依家會自己看書, 做一陣功課(中學果d 暑期功課, 本數學就黎做晒), 之後再看補習老師要佢看既reader

之後就開機上facebook

我已經決定, 依家開始, 吾再做黑白天 ...

醒目開學勳章

啱食完份美心芝士扒三文治, 好味

醒目開學勳章

忙忙..........有時間再復

原帖由 雪文 於 10-7-13 17:21 發表
啱食完份美心芝士扒三文治, 好味

您沒有吃 lunch ? 就收工 la.

醒目開學勳章

係呀, 早餐食太飽, 搞到lunch只是扒咗少少飯就倒咗, 浪費.

我收六點.

原帖由 hw1115 於 10-7-13 17:32 發表

您沒有吃 lunch ? 就收工 la.
‹ 上一主題|下一主題