用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2011年9月升小六既媽咪入來CHAT 吓!
樓主: hw1115
go

2011年9月升小六既媽咪入來CHAT 吓! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-13 15:00 發表
HI! 我又黎
明明對眼又唔大, 點解會睇過龍, 今日至見到呢個TOPIC呢.....唔明...
我女都升小5喇, 學校有一條龍中學, 又有D身痕唸緊好唔好谷一下去試出面學校(蟹鉗媽, 聽講我地學校有人叩門入左你女果間, 仲要唔係TOP ...

我女中一d reader 我買晒新呀, 依家諗返, 係吾係吾應該甘衝動呢? d reader 還要好淺...........本本得7x 頁, 我買書時, 見人買maltida, 我女用Gulliver's Travels

但我吾知佢地老師既要求, 會吾會吾單止係明本書的內容, 而係要佢地真正了解一本'書'呢?

有待揭曉

醒目開學勳章

唔好意思, 介唔介意PM我听你哋講邊一區, 邊間中學 ?
你哋是否講一間女校, 一間男校 ?

原帖由 CrabPincers 於 10-7-13 15:10 發表

吾記得問, 你仔最後係吾係同我仔做同學呀?

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-13 14:58 發表
但個個報咗直資又唔去讀, 會否俾bad list加 ? 到時大抽獎唔得, 返去叩門都唔收你.

我看過幾間直資中學的information, 都話, 會考慮返自行時選擇過佢地的學生, 還可以免左interview

但九龍區既直資我就吾知啦

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-13 15:15 發表
唔好意思, 介唔介意PM我听你哋講邊一區, 邊間中學 ?
你哋是否講一間女校, 一間男校 ?

雪文
你收email 先啦, 我send 左email比你

醒目開學勳章

唔好意思, 你點知我e-mail address 加 ??

原帖由 CrabPincers 於 10-7-13 15:16 發表

雪文
你收email 先啦, 我send 左email比你

醒目開學勳章

明白, 多謝教路.

各位前輩請指教, 觀塘區有那間直資係band 1英中 ?

原帖由 CrabPincers 於 10-7-13 15:15 發表

我看過幾間直資中學的information, 都話, 會考慮返自行時選擇過佢地的學生, 還可以免左interview

但九龍區既直資我就吾知啦

真好, 昨天把之前的書執咗出嚟, 想睇吓會吾會可以比到人
今天上來, 見到呢個留言, 真有用..

謝謝分享

原帖由 雪文 於 10-7-7 16:40 發表
宣明會有舊書回收及賣舊書-大家請多多支持啦

http://www.worldvision.org.hk/usedbook2010/index3.asp

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-13 15:20 發表
唔好意思, 你點知我e-mail address 加 ??

WAHAAAAA你check 左email 未者? 你check 左未知law

醒目開學勳章

yahoo, hotmail, 公司都check 咗啦, 未有信wor.

你唔好 我啦, 啱我心諗, 我係BK無登出個人e-mail wor ??
唔通你係版主 ??

不過而家估到七八成你係邊個

原帖由 CrabPincers 於 10-7-13 15:24 發表

WAHAAAAA你check 左email 未者? 你check 左未知law

ME , TOO , 應該系每個全職媽媽的心壭啦.
不果, 吾可以話偷懶啦
我都只系可以趁呢個暑假去學 D 我想學的嘢...
佢一開學, 又要全神去幫佢一齊跟吓D課程.
從佢後面, 幫佢推一把.. 提醒下佢...

原帖由 worldpeace 於 10-7-7 22:22 發表
Me, too.
我都係偷懶...唔係好想咁辛苦lor!

醒目開學勳章

唔使客氣, 大家都係唔想浪費. 賣又賣唔到幾錢, 我又無時間交收.

原帖由 kuromima 於 10-7-13 15:23 發表
真好, 昨天把之前的書執咗出嚟, 想睇吓會吾會可以比到人
今天上來, 見到呢個留言, 真有用..

謝謝分享

我都平你一半呢, 已經派晒返嚟了.

原帖由 lky3107 於 10-7-9 15:41 發表
嘩)))))我個仔都係升小五, 但書費平你一平喎.

報到!

我仔係TKO讀,佢學校P1開始已經跟呈分試咁計分,宜家我都冑個大約數.

TKO今年好似得2間中學開晒5班英文班---迦密(唔想讀),TKO官中

宣基開到4班英文班(好想讀)

醒目開學勳章

仲未有信wor?????????????????

開估啦, 又唔PM, 又要send e-mail,搞到我心惊惊

原帖由 CrabPincers 於 10-7-13 15:24 發表

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-13 15:27 發表
yahoo, hotmail, 公司都check 咗啦, 未有信wor.

你唔好 我啦, 啱我心諗, 我係BK無登出個人e-mail wor ??
唔通你係版主 ??

不過而家估到七八成你係邊個

...

吾係卦........我send 左架wor
再send, hotmail

甘叻女, 估到?

改返, 今次send yahoo

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-13 15:32 發表
仲未有信wor?????????????????

開估啦, 又唔PM, 又要send e-mail,搞到我心惊惊

check yahoo 啦, bk short short地, pm 都可能收吾到啦

請問PTH 是什么課? 體育嗎?

原帖由 CrabPincers 於 10-7-13 14:48 發表

每間學校既呈分試科目都吾同
但大部份係只係中英數常音視, 比率係9,9,9,6,3,2

pth 呈分就閉家火啦............我女最差就係呢一科

醒目開學勳章

Bingo

原帖由 CrabPincers 於 10-7-13 15:35 發表

check yahoo 啦, bk short short地, pm 都可能收吾到啦

醒目開學勳章

原帖由 kuromima 於 10-7-13 15:39 發表

煲冬瓜

醒目開學勳章

煲冬瓜

原帖由 kuromima 於 10-7-13 15:39 發表
‹ 上一主題|下一主題