用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2011年9月升小六既媽咪入來CHAT 吓!
樓主: hw1115
go

2011年9月升小六既媽咪入來CHAT 吓! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 sasalee 於 10-7-9 12:09 發表
我囡收左小五書單啦, 共57本,九折後 $2386-, 節節上升!
剛派了成績表, 最差一課普通話得D, 真係水浸眼眉, 唔搵補習都唔得,

我女升中一, 都係3000元全年..........小五二千三...........

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-12 15:33 發表
我哋都係一仟三百幾.
我揾咗好多二手書俾亞仔, 最後埋單 8xx幾.

雪文

其實你有無看過d二手書, 有d 問題, 係吾係做晒, 有埋answer? 甘樣到你仔時, 佢未吾駛做, 已經有answer?

我初時都諗住買二手書比呀女(佢學校有二手書賣), 但我朋友比左一本我, 我發現, 入邊d question 全部寫晒答案, 還寫埋notes, 甘到我女用時, 我女緊本吾駛用腦就甘看晒人地的答案就得, 我覺得, 對學習有吾多吾小的影響, 所以我最後忍痛, 全部買新書, 承惠差吾多3000個大洋

原帖由 CrabPincers 於 10-7-12 16:41 發表

雪文

其實你有無看過d二手書, 有d 問題, 係吾係做晒, 有埋answer? 甘樣到你仔時, 佢未吾駛做, 已經有answer?

我初時都諗住買二手書比呀女(佢學校有二手書賣), 但我朋友比左一本我, 我發現, 入邊d question 全部 ...

所以我只會用常識, Music & 普通話既二手書.

阿仔既書簿費+雜費共HK$14xx, 但未包括開學
才會買的補充練習.

醒目開學勳章

原帖由 hw1115 於 10-7-13 09:41 發表

所以我只會用常識, Music & 普通話既二手書.

阿仔既書簿費+雜費共HK$14xx, 但未包括開學
才會買的補充練習.

其他人的二手書我真係吾知law
但我仔果d 呢, 有時都有d 問題要寫係書既
至於個女, 五, 六年級果d, 我見佢用筆mark 底晒重點, 又用螢光筆晝晒重點, 所以真係比人, 我都覺得接手果一個吾駛點聽老師講書, 因為已經有人mark 晒notes

至於music 同普通話我都還覺得ok law

我仔間學校無英文書, 開學之後要買story book, 夾夾埋埋我估一千元左右啦(吾計補充), 但二千幾元我又真係覺得超貴, 拍得住中學

sorry, 我路過者.......我對仔女都吾係讀五年級...........

各位家長比心機d, 加油啦, 要有心理準備呢兩年係非人生活..................正一係你急佢地吾急

原帖由 CrabPincers 於 10-7-13 10:09 發表

其他人的二手書我真係吾知law
但我仔果d 呢, 有時都有d 問題要寫係書既
至於個女, 五, 六年級果d, 我見佢用筆mark 底晒重點, 又用螢光筆晝晒重點, 所以真係比人, 我都覺得接手果一個吾駛點聽老師講書, 因為已經有 ...

想問吓您: 自行那兩間是否一定要揀一間進取,
一間保守?

醒目開學勳章

原帖由 hw1115 於 10-7-13 10:59 發表

想問吓您: 自行那兩間是否一定要揀一間進取,
一間保守?

自行我只係揀左一間
但有考另一間直資

但正常, 應該係兩間都進取, 因為自行除左看成績, 還有看課外活動, 如果你的小朋友的課外活動出色(吾係校際音樂節果d), 而又有獎項拿到(要係有認可性的比賽), 都可以加到分

同埋, 講野表達能力叻既又有優勢, 好似我女甘, 見到人成隻'x春'甘, 就偷蝕晒

原帖由 CrabPincers 於 10-7-13 11:37 發表

自行我只係揀左一間
但有考另一間直資

但正常, 應該係兩間都進取, 因為自行除左看成績, 還有看課外活動, 如果你的小朋友的課外活動出色(吾係校際音樂節果d), 而又有獎項拿到(要係有認可性的比賽), 都可以加到分
...

我小朋友沒有任何強項, 像您女兒一樣害羞,
所以自行一定無佢份, 只希望統一派位是幸運兒.

醒目開學勳章

原帖由 hw1115 於 10-7-13 13:58 發表

我小朋友沒有任何強項, 像您女兒一樣害羞,
所以自行一定無佢份, 只希望統一派位是幸運兒.

雖然係打定輸數, 但form 一定要入, 期望有奇跡的出現
有人教, 之前幫佢報定d 直資中學, 當拿interview 的經驗, 因為直資通常會早過津/官校interview的

原帖由 sasalee 於 10-7-9 12:09 發表
我囡收左小五書單啦, 共57本,九折後 $2386-, 節節上升!
剛派了成績表, 最差一課普通話得D, 真係水浸眼眉, 唔搵補習都唔得,

WAH~~ O甘貴啊!! 我都係小五, 但只要1100.
其實PTH 升中計不計分的呢?
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

醒目開學勳章

原帖由 龍舌蘭 於 10-7-13 14:37 發表

WAH~~ O甘貴啊!! 我都係小五, 但只要1100.
其實PTH 升中計不計分的呢?

每間學校既呈分試科目都吾同
但大部份係只係中英數常音視, 比率係9,9,9,6,3,2

pth 呈分就閉家火啦............我女最差就係呢一科

醒目開學勳章

多謝分享 !

但如果心目中只有一間心儀, 又擔心報多間另外一間收咗, 是否只報一間好D呢

原帖由 CrabPincers 於 10-7-13 11:37 發表

自行我只係揀左一間
但有考另一間直資

...

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-13 14:54 發表
多謝分享 !

但如果心目中只有一間心儀, 又擔心報多間另外一間收咗, 是否只報一間好D呢

所以我只係報一間

醒目開學勳章

呢句直程係精句.

[quote]原帖由 CrabPincers 於 10-7-13 10:09 發表

各位家長比心機d, 加油啦, 要有心理準備呢兩年係非人生活..................正一係你急佢地吾急

醒目開學勳章

但個個報咗直資又唔去讀, 會否俾bad list加 ? 到時大抽獎唔得, 返去叩門都唔收你.

原帖由 CrabPincers 於 10-7-13 14:56 發表

所以我只係報一間

醒目開學勳章 王國長老

HI! 我又黎
明明對眼又唔大, 點解會睇過龍, 今日至見到呢個TOPIC呢.....唔明...
我女都升小5喇, 學校有一條龍中學, 又有D身痕唸緊好唔好谷一下去試出面學校(蟹鉗媽, 聽講我地學校有人叩門入左你女果間, 仲要唔係TOP既學生, 攪到我心大心細...不過人地有無特異功能我就唔知喇)
我女成績....一般般啦, 課外活動又一般般啦, 我又覺得自己無野搵野黎煩

我都收到書單, ALMOST $2000(全部READER決定唔買, 全部去借!), 最火滾見到D本地GRAMMAR EXERCISE, 2001 EDITION, 我心唸, 10年都唔UPDATE, 唔好再懶D! 睇見本書入面D MISTAKE就更火

醒目開學勳章

我都係副科用二手.
主科只是買咗中文, 但我lucky, 買的算係新, 里面只用鉛筆做過, 所以我同賣家講下學期都叫佢留俾我.

英文我無諗用二手, 但我朋友又係買到本好新好新的, 令我有少少後悔無上网買.

你講的問題, 係要留意下, 之前我無諗過呢個問題.

我自己仔女D二手書, 我可以送出的就送出. 唔可以送的而家可以捐, 我揾到六本可以捐出啦.

原帖由 CrabPincers 於 10-7-12 16:41 發表

雪文

我初時都諗住買二手書比呀女(佢學校有二手書賣), 但我朋友比左一本我, 我發現, 入邊d question 全部 ...

醒目開學勳章

hw : 我lucky啦, 我仔力保不失, thank God.

醒目開學勳章

我想PTH計分呀

原帖由 CrabPincers 於 10-7-13 14:48 發表

每間學校既呈分試科目都吾同
但大部份係只係中英數常音視, 比率係9,9,9,6,3,2

pth 呈分就閉家火啦............我女最差就係呢一科

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-13 15:00 發表
HI! 我又黎
明明對眼又唔大, 點解會睇過龍, 今日至見到呢個TOPIC呢.....唔明...
我女都升小5喇, 學校有一條龍中學, 又有D身痕唸緊好唔好谷一下去試出面學校(蟹鉗媽, 聽講我地學校有人叩門入左你女果間, 仲要唔係TOP ...

charlotte媽

甘呢個女仔真係好叻wor, 佢地叩門位吾多, 還要無得interview, 只係看返自行時既排名咋

我女都有同學band 1 尾入到呀, 反而band 1 頭至中果個入吾到, 佢好心心不忿

我老公個同事個女, 幾年前同你女同一間小學
自行去左我女果間interview, 入左
依家成績都keep 得好好呀, 所以我覺得, 你女係得既話, 真係可以試下, 你女間中學, 吾係話吾好(我都有諗過呀女派吾到去叩門架), 但一諗起個車程..............就真係想縮沙law

原來你女都小五
真係比心機d.........呢種非人生活, 真係過多4年我先再慢慢'享受'啦(到個仔)

醒目開學勳章

原帖由 CrabPincers 於 10-7-13 15:10 發表

charlotte媽

甘呢個女仔真係好叻wor, 佢地叩門位吾多, 還要無得interview, 只係看返自行時既排名咋

我女都有同學band 1 尾入到呀, 反而band 1 頭至中果個入吾到, 佢好心心不忿

我老公個同事個女, 幾年前同你女 ...

吾記得問, 你仔最後係吾係同我仔做同學呀?
‹ 上一主題|下一主題