用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 很多問題想問, 請幫忙!
go

很多問題想問, 請幫忙!

1. 請問培基算唔算係多功課的學校?
2. 平均每日要做多少功課呢?
3. 大概需時多久才可做完啲功課?
4. 有冇好似其他學校咁可以喺校內做咗啲功課先回家?
5. 是否返長短週, 即係隔星期返星期六?
6. 小朋友壓力大嗎?
7. 小朋友上學開心嗎?

麻煩各位培基家長幫忙解答, 因要決定明天是否註冊. 謝謝!

培基低年級唔算多功課。

一年級每日4-6樣功課,每樣兩版,星期五會多d。

阿女肯做就1小時內完成,阿仔唔肯做就要2-3小時完成。

4. 有冇好似其他學校咁可以喺校內做咗啲功課先回家?
   Day A至E 最尾一堂係導修課,睇下老師點做,有d會俾學生做功課,有d就要處理班務無時間做功課。

5. 是否返長短週, 即係隔星期返星期六?
   無長短週。逢星期六都唔洗返學,除了自願參加的課外活動。

6. 小朋友壓力大嗎?
    小朋友唔會有壓力。

7. 小朋友上學開心嗎?
    小朋友上學開心。

回覆 2# 恩禧媽 的文章

唔該晒你呀, 我明白了. 謝謝!

恩禧媽,你講的好好,我的是新生,之前不瞭解培基,這後要多多請教!
我想問下,培基學生幾時在外面開始補習?邊補的好呢?培基老師有得補沒?

原帖由 yoyomama852 於 10-6-8 11:43 發表
恩禧媽,你講的好好,我的是新生,之前不瞭解培基,這後要多多請教!
我想問下,培基學生幾時在外面開始補習?邊補的好呢?培基老師有得補沒?

yoyomama852,
如果你想幫囡囡補下英文,請你去書店買Primary Longman Express 1A(如果無轉書的話)幫佢補下。
我自己個人覺得初小都未需要去補習班,所以邊間補好d,同老師會否補我都不清楚,抱歉!

其實我覺得全職媽媽..可以唔駛找補習,如果唔係,可能要跟進下平日的功課,另外新生上課頭幾日會派好多野,有d亂,不過唔駛急,有問題打電話問老師,d老師都好樂意答家長的...

請問到8月會唔會有啲類似適應班的給新生上呢?

唔該晒你呀, 恩禧媽 ,謝謝!

原帖由 catcat0814 於 10-6-8 22:53 發表
其實我覺得全職媽媽..可以唔駛找補習,如果唔係,可能要跟進下平日的功課,另外新生上課頭幾日會派好多野,有d亂,不過唔駛急,有問題打電話問老師,d老師都好樂意答家長的... ...

唔該晒你呀catcat0814,知道了, 謝謝!

8月份有給小一入讀的英文班俾新生讀架..主要係教番佢地英文1a的內容,不過我個仔小一時我無同佢報(可自由報名的)同唔記得駛唔駛錢了!

噢, 咁同阿仔啲暑期班實撞期了!

我宜家沒轉到書

学校28號已發新書,但差一本數學Longman Primary Mathematics SB (A)各位家长可以转给我吗?如果有發郵件給我[email protected]

原帖由 catcat0814 於 10-6-9 17:21 發表
8月份有給小一入讀的英文班俾新生讀架..主要係教番佢地英文1a的內容,不過我個仔小一時我無同佢報(可自由報名的)同唔記得駛唔駛錢了!

呢個活動係要錢呀!好似千幾蚊。

我都想亞囡讀培基, 請問算晤算係活動教學? 讀邊間幼稚園會比較好呢?

原帖由 恩禧媽 於 10-6-7 23:03 發表
    培基低年級唔算多功課。

阿女肯做就1小時內完成,阿仔唔肯 ...

原帖由 catcat0814 於 10-6-9 17:21 發表

我的小朋友讀緊K2。
之前聽過培基小一生入學前係要家長幫小朋友讀1A課本,原來有暑期英文班架,係咪年年都有架?

转書

学校28號已發新書,但差一本數學Longman Primary Mathematics SB (A)各位家长可以转给我吗?如果有發郵件給我[email protected]

恩禧媽,

看見您的回覆實在詳細,另外想問問,培基小學實際是不是活動教學的小學?

我囝囝在K2的成績都很好,數理邏輯方面較突出,老師評語是活動教學、專題研習或討論活動等方式,他會較為吸收;還說,若要「谷」的話,都谷到。

不過,囝囝在守課室常規一點點,要改善。不知道在培基的小朋友,較活躍的能適應嗎?

Sandy

原帖由 恩禧媽 於 10-6-7 23:03 發表
    培基低年級唔算多功課。

阿女肯做就1小時內完成,阿仔唔肯 ...
My child, you hold the whole of my heart in your small hands. 歡迎來看 ^^ 給恩浩的情書 ^^

原帖由 SandyCPS 於 10-8-11 11:15 發表
恩禧媽,

看見您的回覆實在詳細,另外想問問,培基小學實際是不是活動教學的小學?

我囝囝在K2的成績都很好,數理邏輯方面較突出,老師評語是活動教學、專題研習或討論活動等方式,他會較為吸收;還說,若要「谷」的話,都谷到。

不過 ...

SandyCPS,
培基小一及小二都是活動教學,小三開始就係傳統d,我女9月才升小三,所以都未知真定假。
較活躍的小朋友都可以在培基讀得很開心。

恩禧媽,

謝謝您的回覆。真的不知如何選擇,還在努力四出查問。

您覺得您的小朋友在這裡讀書壓力大嗎?同學間競爭性大嗎?

我仔仔好容易有壓力,唔知好唔好揀呢間,因為佢成績不錯,老師都有好評。只是情緒及常規上要繼續努力。

還是應該揀D二綫的小學,不用太大壓力。

Sandy

原帖由 恩禧媽 於 10-8-18 00:21 發表

SandyCPS,
培基小一及小二都是活動教學,小三開始就係傳統d,我女9月才升小三,所以都未知真定假。
較活躍的小朋友都可以在培基讀得很開心。
My child, you hold the whole of my heart in your small hands. 歡迎來看 ^^ 給恩浩的情書 ^^

原帖由 SandyCPS 於 10-9-7 01:43 發表
恩禧媽,

謝謝您的回覆。真的不知如何選擇,還在努力四出查問。

您覺得您的小朋友在這裡讀書壓力大嗎?同學間競爭性大嗎?

我仔仔好容易有壓力,唔知好唔好揀呢間,因為佢成績不錯,老師都有好評。只是情緒及常規上要繼續努力。 ...

SandyCPS,
唔洗客氣!我都係過來人,自然明白找適合的學校的困難呀!
讀書壓力呢樣野我唔係好覺,不過有無壓力都係要睇家長緊張與否。在我本人,我覺得最緊要返學開心,成績中等我已經接受,所以我已經將所有野完全放手,等兩個自己搞掂。當然,每間學校都會有家長非常緊張小朋友的學業,人地有人地力爭上游,我地有我地開心保持位置,我唔會太在意大家的成績比較,所以就唔會有壓力呀!我所講的都是我自己的個人立場。
我唔敢講培基適唔適合你的小朋友,我自己暫時都覺得好適合我兩個小朋友。