用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 很多問題想問, 請幫忙!
樓主: janmom
go

很多問題想問, 請幫忙!

Can I ask a dummy question... 培基小學 is considered as Net 91 right?  And it's in the 1st round big raffle?  If I'm in Net 89... less chance?

恩禧媽︰

一般說培基程度較深,英文教深半年,數學及科學用英文,中文又用普通話教。

您認為小朋友跟得上嗎?

您的小朋友以前在哪間幼稚園?

我仔仔就本身成績很好,只是情緒問題;當然,情緒問題若可改善就無問題,但情緒問題搞不好也會影响學習。

我仔仔若用專題研習、討論方式學習會較吸收,您見他們每年有多少功課是用project形式做的呢?

Sandy

原帖由 恩禧媽 於 10-9-8 23:50 發表

SandyCPS,
唔洗客氣!我都係過來人,自然明白找適合的學校的困難呀!
讀書壓力呢樣野我唔係好覺,不過有無壓力都係要睇家長緊張與否。在我本人,我覺得最緊要返學開心,成績中等我已經接受,所以我已經將所有野完全放手,等兩個自 ...

My child, you hold the whole of my heart in your small hands. 歡迎來看 ^^ 給恩浩的情書 ^^

回復 2# kelvlam 的帖子

自行不受校網限制

15分在自行收生一定唔得.  今年6月, 我朋友個囡自行無揀培基, 統一派位將培基放第3都可以叩門,  而且入到round 2面試, 不過最後唔成功. 但其實派到果間係超好超多人揀, 不過我朋友覺得培基無果間咁谷, 小朋友無咁辛苦.

英文教快半年,個人覺得問題不大,小朋友都可跟上。

數學及科學用英文,中文用普通話教 --> 這都是我選培基的原因。 所以選校前要想想這間那間小學有甚麼原因會令妳去揀她。

回想當年我只填了5間,而最多人會選的那2間 hit 校我反而沒有考慮。

你已知道你小朋友會受那套教學模式,那便要花點時間去 search 學校資料,看看那間合乎妳的要求了。

原帖由 SandyCPS 於 10-9-15 16:48 發表
恩禧媽︰

一般說培基程度較深,英文教深半年,數學及科學用英文,中文又用普通話教。

您認為小朋友跟得上嗎?

您的小朋友以前在哪間幼稚園?

我仔仔就本身成績很好,只是情緒問題;當然,情緒問題若可改善就無問題,但情緒問題搞不好 ...

我對培基很有興趣, 想請問培基的校規嚴嗎?  老師有沒有愛心呢? 測考內容是否等如老師平時教的內容? 還是要靠家長教或者補習呢??

回覆:janmom 的帖子

功課:3-5樣子(唔多抄寫)
測驗會派卷, 考試:今日派明日交回學校
午餐:可送飯到學校, 但不可陪食。

回覆:6191094 的帖子

另外, 測考無名次, 但考試頭3名有獎。

想問下:
- "數學及科學用英文,中文用普通話教": 是否全級都係, 還是一級只有某d班係?
-  有無分精英班?
謝謝!

想問下:
測考內容是否等如老師平時教的內容? 還是要靠家長教或者補習呢??

esther_lam_ny 發表於 12-1-31 13:39
想問下:
- "數學及科學用英文,中文用普通話教": 是否全級都係, 還是一級只有某d班係?
-  有無分精英班?

- 數學及科學用英文, 全級都是;但是有些學習進度參差的,會抽出來分組以中文學數,或以中文解題。
-但科學用英文就全級都是。

- 中文用普通話教":全級都是。基本上,小朋友適應都好快既。

My child, you hold the whole of my heart in your small hands. 歡迎來看 ^^ 給恩浩的情書 ^^

esther_lam_ny 發表於 12-4-24 13:39
想問下:
測考內容是否等如老師平時教的內容? 還是要靠家長教或者補習呢??  ...

測考內容是否等如老師平時教的內容? 是啊!

還是要靠家長教或者補習呢??  ...都要靠家長同佢溫下既,間間都要架啦!
唔會有一間學校話︰「家長唔使理。」
補習︰我沒給孩補習啊!要看個別孩子的強弱處。暫時都唔想咁快谷得佢咁辛苦。
不過,以我所以,全級第一既係有補習既。考全名第1果個都係有補習既。
而佢地既補習,唔係補習社果D,而係請人上門到家中,1對1全科咁補。

SandyCPS 發表於 12-6-6 00:41
測考內容是否等如老師平時教的內容? 是啊!

還是要靠家長教或者補習呢??  ...都要靠家長同佢溫下既,間間 ...
Hi SandyCPS,  
Thanks for your reply.

I've heard that some school would only teach portion of the materials/syllabus, and remaining needs parents/補習 to teach.  I mean to "teach", but not "revision".  And some school may teach at easy level, but exam at difficult level. 教得淺, 考得深  Will it happen in  培基?

They are only primary students. How can they handle it?

esther_lam_ny 發表於 12-6-6 13:58
Hi SandyCPS,  
Thanks for your reply.

一些題目是考得深,例如英文,會轉個彎問您。
有時教左is , am, are,點知有題出(be),小朋友唔識,就唔知都係填is, am, are咁。
咁都係幾條係咁,1份卷有9-10頁紙,所佔比例不多。

測驗時出過,家長下次就可以幫佢預備考試可能都會咁出。

每學期有1次測1考。測驗不計算在平均分。

所以,我暫時覺得OK,可能仲係小一,未知得咁全面。

回復 SandyCPS 的帖子

Got it. SandyCPS, Thanks for your sharing :)

我仔就沒有補習.小三下學期都考過全級第一.至少我仔幾位好成績的朋友仔仲未需要.我估未必個個要補習慨.佢平日自己做功課考試前我幫佢溫下Science、聖經、常識咁.我打算讓他上到五、六年級就谷下D英文Grammer備戰呈分試.