用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔Raimondi 好定 油麻地循道好呢?
go

灣仔Raimondi 好定 油麻地循道好呢?

請幫忙,

論校風,程度,

Thanks.

Pls advise....

唔知你住邊區, 但我個女考高主教係waiting, 呢間係英文小學, 有中學back up, 如你個係仔就更好。
原帖由 KITKIT07 於 10-6-7 13:37 發表
請幫忙,

論校風,程度,

Thanks.

我都想知, 但係一間在香港, 一間在九龍, 不過本人鍾意高主教多啲.

唔知高主教幾時可以申請?
東方曼克頓 西方科爾瑪

Raimondi 好D

.
原帖由 KITKIT07 於 10-6-7 13:37 發表
請幫忙,

論校風,程度,

Thanks.

Thanks for reply.

Seems that not so many people talking about these 2 schools.  I live in 將軍澳 and I have 1 boy & 1 girl.  Of course, I choose RC because I like catholic school, hv sec school back-up and co-ed which my youngest boy can hv some advantage.  In Kowloon side, I only target on 油麻地循道.  Just not so sure about the level of 油麻地循道.. Can anyone hv any idea on it?

循中成績麻麻,我會揀Raimondi。

循小好好,循中之前成績跌左,係BAND1尾,六年後的轉變無法估計。
私小品質有保証,但要俾學費,津校大部份抽獎入,質素較參差。
我都有兩個小朋友,我會選循小,省$$$可以學好多其它活動。

Agree ......
原帖由 jeremyphlam 於 10-7-13 19:53 發表
循中成績麻麻,我會揀Raimondi。

其實一間私校(港島區), 一間津校(九龍區), 真係點比呢?

我識得有個朋友, 佢小朋友高主教收咗佢, 佢地去叩軒小, 後來軒小收咗佢地, 佢地就轉軚讀軒小... 其實可能(大部份人, 但唔絕對)有私校做BACK UP時, 會比較進取些, 去博/叩一些好D嘅官/津校...

不過如果樓主既然地區似乎唔係一個問題時, 都可考慮好多官/津校...除非你好似我一樣, 睇中循道啦

呢排成日聽到循小呢個名, 究竟佢有什麼好?

原帖由 loveAM 於 10-7-13 21:52 發表
循小好好,循中之前成績跌左,係BAND1尾,六年後的轉變無法估計。
我都有兩個小朋友,我會選循小,省$$$可以學好多其它活動。 ...

原帖由 loveAM 於 10-7-13 21:52 發表
我都有兩個小朋友,我會選循小,省$$$可以學好多其它活動。 ...

循中應該唔止跌到Band 1尾。不過循小幾好,又會轉全日制加新校舍。

成績好升中可選油尖區其他名英中,麻麻地都有循中頂住,我覺得好過甚麼油天。

循小算比較遲interview兼公報取錄既一間學校, 我地係waiting list, 所以直到上星期五先至通知有位可以後補, 而大部份家長已經安排晒學校, 所以咪要四圍問下人再決定.  
而循小論成績其實幾好, 不過要讀一年下午班 (新校未落成), 所以我都煩緊!

原帖由 Lovelybbs 於 10-7-14 09:42 發表
呢排成日聽到循小呢個名, 究竟佢有什麼好?

妳有2個小朋友喎! 如果$$唔成問題, RC會好d起碼有中學back up六年後唔駛再煩.
其實我同妳既情況差唔多, 都有2個小朋友, 聖方濟各都收左我大囡, 我都交左一個月學費, 因為種種比較後,  我會決定放棄 (有d唔捨得) 轉為揀津校.  

原帖由 KITKIT07 於 10-6-7 16:48 發表
Thanks for reply.

Seems that not so many people talking about these 2 schools.  I live in 將軍澳 and I have 1 boy & 1 girl.  Of course, I choose RC because I like catholic school, hv sec school back- ...

我姪仔(佢小六)係油尖旺區某一小學讀, 佢今年升中一(小六時入精英班, 可撰BAND 1學校), 佢學校比咗個LIST佢地學生, 循中係BAND 1的... 佢仲同我講, 循中係好就好, 不過佢地真係比好少位出面, 所以D人唔敢博, 因佢地都大部份收循小。

原帖由 jeremyphlam 於 10-7-14 10:00 發表

循中應該唔止跌到Band 1尾。不過循小幾好,又會轉全日制加新校舍。

成績好升中可選油尖區其他名英中,麻麻地都有循中頂住,我覺得好過甚麼油天。 ...

Hi purplechung,

Finally, I think God choose for me, 循道 reject me and I will go for Raimondi.  To me, I think both are good school.  I'm Catholics, better stay in Raimondi too.

But as you said, 循道 is free of charge and I can save the money for the activiities...

I also got the offer from 宣道 & 德望.  But I also give up as I think 德望 is girl's school and I think have to think about my son.  And for 宣道, without secondary section and I hv to struggle again 6 yrs later, so finally I choose RC.  Hope it's a right choice for them...

其實我都鐘意天主教多d.
所以我都煩緊新大角咀天主教&循道, 不過大部份人都喜歡循道多些.
我都覺得RC岩妳d (我識幫妳揀, 但自己就唔識揀), 幫小朋友做決定真係好大壓力, 好怕揀錯左"類"左佢地.
妳個囡都幾叻喎!

原帖由 KITKIT07 於 10-7-14 10:28 發表
Hi purplechung,

Finally, I think God choose for me, 循道 reject me and I will go for Raimondi.  To me, I think both are good school.  I'm Catholics, better stay in Raimondi too.

But as you said, 循 ...

我非常贊同 "jeremyphlam",我係31都放循小第一,因一直都有留意依間學校,覺得好好,好啱個小朋友讀,我亦識入面D家長,個個COMMENT都好好,BUT我抽唔到。
個人認為循小好過其它,如果成績好可出去,中中地可有循中,12年唔晒煩。
之前都有私小係手,BUT最後都放棄晒,津校省好多。

我諗循小搬走左之後, 循中會大d, 希望有所改善啦! 快d去返band 1頭.

原帖由 aquarius828 於 10-7-14 10:22 發表
我姪仔(佢小六)係油尖旺區某一小學讀, 佢今年升中一(小六時入精英班, 可撰BAND 1學校), 佢學校比咗個LIST佢地學生, 循中係BAND 1的... 佢仲同我講, 循中係好就好, 不過佢地真係比好少位出面, 所以D人唔敢博, 因佢地 ...

真係好攪笑 其實...六年後, 到我地小朋友升中一時, 都唔知咩環境囉 (教育制度又不斷改 )

原帖由 purplechung 於 10-7-14 10:55 發表
我諗循小搬走左之後, 循中會大d, 希望有所改善啦! 快d去返band 1頭.