用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔Raimondi 好定 油麻地循道好呢?
樓主: KITKIT07
go

灣仔Raimondi 好定 油麻地循道好呢?

jeremyphlam,

同你多咗交手, 你講嘢好攪鬼, 你遲早比人打..哈哈哈 (真係講下笑咋, 早排諗仔仔D學校, 攪到個人好煩, 覺得自己好執著)

原帖由 jeremyphlam 於 10-7-14 10:00 發表

成績好升中可選油尖區其他名英中,麻麻地都有循中頂住,我覺得好過甚麼油天。 ...

個人意見,不喜勿插!
都未知個小朋友六年後係龍係蟲,梗係買個保險啦。循小八成可以入番循中,Top個批又可考St. Mary, WY, QE。

油天, top個批就冇所謂,中中地或中下個班隨時唔知派去d乜乜聯誼會物物總理中學

Raimondi  - english as teaching medium
油麻地循道 - chinese as teaching medium

Which medium you prefer ? then u can make up your mind.

原帖由 KITKIT07 於 10-6-7 01:37 PM 發表
請幫忙,

論校風,程度,
灣仔Raimondi 好定 油麻地循道好呢?

Thanks.

我個老友個囡咪係lor,
佢個囡係油天屬於中上,
點知派咗去間band3學校(唔知點解!),
攪到我老友好似傻婆咁!
周圍去搵學校,
煩咗成個星期,
終於比佢搵到間band 1 中學(因為佢個囡真係幾叻ga!),
佢同我講,如果可以再簡,
佢一定唔比個囡讀油天,
佢話油天真係名大於實wor!

原帖由 jeremyphlam 於 10-7-14 12:38 發表
個人意見,不喜勿插!
都未知個小朋友六年後係龍係蟲,梗係買個保險啦。循小八成可以入番循中,Top個批又可考St. Mary, WY, QE。

油天, top個批就冇所謂,中中地或中下個班隨時唔知派去d乜乜聯誼會物物總理中學:igi ...

我就唔多鐘意新油天既叩門方式, 無考小朋友學術上既野, 自問亞囡中,英,數都唔差, 如果係考佢呢d一定收, 不過原來係in父母!! 唔係揀佢為第一志願既就唔收 (雖然未經証實, 不過我&幾個bk媽咪都唔收), 其實學校可以列明叩門守則, 揀佢為第一志願先至可以申請, 唔駛曬我地時間!!
我亦唔係嬲學校唔收我亞囡先咁講, 呢種interview方式真係令到好多人反感, 就算唔收到唔係咩憾事!!!
相反新大天既interview & 校長比我感覺好好多!

原帖由 No.Three 於 10-7-14 14:44 發表
我個老友個囡咪係lor,
佢個囡係油天屬於中上,
點知派咗去間band3學校(唔知點解!),
攪到我老友好似傻婆咁!
周圍去搵學校,
煩咗成個星期,
終於比佢搵到間band 1 中學(因為佢個囡真係幾叻ga!),
佢同我講,如果可以再簡,
...

Hi,

Thanks...  how about your choice.  I  think 循道 is quite good, putonghua in P1-P3, hv sec section back-up, new school building, even though 1 year PM class is still acceptable.

I'm not familiar with 新大角咀天主教, but for 油天, at the very beginning I like it, but the recents bad new from school about their teachers and also I think循道 has sec school back up which seems much better.  So I just knock on 循道, but finally reject by them.

Anyway, I think both schools are good for your child.  

原帖由 purplechung 於 10-7-14 10:45 發表
其實我都鐘意天主教多d.
所以我都煩緊新大角咀天主教&循道, 不過大部份人都喜歡循道多些.
我都覺得RC岩妳d (我識幫妳揀, 但自己就唔識揀), 幫小朋友做決定真係好大壓力, 好怕揀錯左"類"左佢地.
妳個囡都幾叻 ...

Thanks for your advise!
大家都有左決定, 希望唔駛再煩啦!

原帖由 KITKIT07 於 10-7-15 15:57 發表
Hi,

Thanks...  how about your choice.  I  think 循道 is quite good, putonghua in P1-P3, hv sec section back-up, new school building, even though 1 year PM class is still acceptable.

I'm not familia ...