用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 deleted
樓主: TelleTelleMom
go

deleted

原帖由 k.kung 於 10-6-23 02:49 發表
不知樓主是否碰到同一位媽咪呢? 她也不滿足女兒於能進St Mary。
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2206659&extra=&page=1

如果 St Mary's 收我個女,我會劏雞還神。

如果 DGJS 收我個女,我會劏豬還神。

但係如果 St Mary's 收我個女,另外d六年後有機會入 DGS 的,我都唔會搏。

純屬吹水,我無女。

醒目開學勳章

原帖由 Unclejt 於 10-6-23 04:07 發表
如果 St Mary's 收我個女,我會劏雞還神。

如果 DGJS 收我個女,我會劏豬還神。

但係如果 St Mary's 收我個女,另外d六年後有機會入 DGS 的,我都唔會搏。

純屬吹水,我無女。 ...

我朋友個女小學,中學都係st. mary, 佢都有少少後悔比個女讀呢間學校, 唔係間學校太差, 只係唔係好岩個小朋友既能力同性格.  
其實還唔還神, 係睇個小朋友讀個6年後係咪開心, 唔係睇個邊間學校收佢.

一樣米養百樣人..... 大家睇開d....
大家平常心睇....
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

真係好自私...我覺得家長真係好有問題 ~

比我在塲, 一定問佢是否傻, 做人唔好咁自私

原帖由 TelleTelleMom 於 10-6-7 13:31 發表
小兒派位未如理想,這兩天都忙於扣門。今早於民生排隊交申請表時,聽到後面一位媽媽高談濶論;她的女兒已於自行分配入了St Mary,現在趁第二輪召生,嘗試申請不同教學方法的直資和私校(包括民生、陳守仁、蔡繼有等),這樣便可保 ...

吓! 咁無聊的人都有? 好多家長派唔到心儀小學,不知幾徬徨,周圍去叩門,不知幾辛苦,佢仲咁無聊同人爭位?

相信是同一人的機會好大, 我睇完佢呢兩個發問, 由心的起火!

每個小朋友都是媽媽的寶寶, 冇分貴賤!   

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

如果係同一人,我戥佢可憐就真,抽到第一志願唔心足,仲要係St.Mary呀,做佢個女都好慘,我朋友個女派到St.Mary開心到飛起,即刻同個女去慶祝,好感因呢!

原帖由 mimifans 於 10-6-24 01:20 發表
相信是同一人的機會好大, 我睇完佢呢兩個發問, 由心的起火!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2207101&extra=page%3D1 ...
wbmom

St. Mary係一間好學校, 我家姐都係呢間學校既畢業生。

如果呢位家長想考驗自己女兒既能力, 可以有好多其他方法, 唔好有offer都繼續同人爭。小兒明年入小一, 希望唔好碰到呢d咁令人氣憤既家長。

樓主, 唔好咁擔心, 希望你囝囝搵到間合適既學校, 加油!!

原帖由 Ivy07 於 10-6-23 23:13 發表

吓! 咁無聊的人都有? 好多家長派唔到心儀小學,不知幾徬徨,周圍去叩門,不知幾辛苦,佢仲咁無聊同人爭位?

I agree.  
六年後, 因果循環.

我都去左妳介紹條link度留言, 唔知六年後呢位小朋友又會點??? 入唔入到佢媽咪想佢讀既中學呢?

原帖由 mimifans 於 10-6-24 01:20 發表

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2207101&extra=page%3D1 ...

我都遇到一個令人氣憤的家長----個家長hold住咗一間有好多人想入既小學﹐只係為咗要個小朋友讀嗰度既小一預備班當暑期活動。