用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 2010 - 2011 下幼信 (K1)
go

2010 - 2011 下幼信 (K1)

Monkey媽媽    下幼信       芊芊 Claire
MIMIMOMO6   下幼信
Joann              下幼信
Mcmug-ka       下幼信
catsanddogs    下幼信      小花  
Antonymum     下幼信      Bonnie

原來都有幾位下幼信既媽咪係度, 之前只係得我報到咋, 唸緊第二時有咩, 都唔知搵邊個互通消息tim.

各位媽咪, 大家好, 我囡囡叫芊芊呀, 請多多指教.

Monkey媽媽

你好, 小女叫小花, 多多指教!!:loveliness:

原帖由 Monkey媽媽 於 10-6-7 08:49 發表
Monkey媽媽    下幼信       芊芊 Claire
catsanddogs    下幼信

原來都有幾位下幼信既媽咪係度, 之前只係得我報到咋, 唸緊第二時有咩, 都唔 ...

原帖由 catsanddogs 於 10-6-7 09:34 發表
你好, 小女叫小花, 多多指教!!:loveliness:

hi catsanddogs,

你好呀!  小花衣家有無讀緊N班架?  芊芊係九龍塘迦南讀緊, 佢讀得幾開心, 可惜呢間唔係一條龍, 所以轉校.  你都係因為GH係一條龍嗎?  其實我對GH既了解唔係好深, 只係聽口碑, 憑感覺而已.  希望無選錯.
Monkey媽媽

***deleted deleted***

Hi~~~
我個囡囡叫芊嵐,佢係超細女,多多指教

原帖由 Joann 於 10-6-8 01:44 發表
Hi~~~
我個囡囡叫芊嵐,佢係超細女,多多指教

你好呀 Joann, 多多指教
Monkey媽媽

Hello all, 我囡囡都係細女 (Oct 07), 佢無返pre-nursery, 我都擔心佢要多d時間適應..

原帖由 Monkey媽媽 於 10-6-7 08:49 發表
catsanddogs    下幼信      小花
mom-to-be2005            Chloe

原來都有幾位下幼信既媽咪係度, 之前只係得我報到咋, 唸緊第二 ...

Mom-to-be,
我都有喱個擔心,我囡囡0712(仲要月尾),所以都驚佢跟唔上,不過學校肯收佢,又覺得如果唔讀,下年又未必收佢,加上佢好想跟家姐返學(大囡4歲半,嚟近讀k3),所以決定比佢試下
原帖由 Mom-to-be2005 於 10-6-8 09:34 發表
Hello all, 我囡囡都係細女 (Oct 07), 佢無返pre-nursery, 我都擔心佢要多d時間適應..

學校安排
9月1 - 3   每日一小時 家長陪上課

9月6 - 10 每日一小時 家長不用陪上課
9月13 - 17 每日兩小時 家長不用陪上課
***  你地想唔想9月6日開始可以正式上課每日三小時呀?  起碼可以啤我地選擇?

我打過去問學校, 佢地叫我8月21日家長會時同校長講wor.
Monkey媽媽

原帖由 Monkey媽媽 於 10-6-9 18:55 發表
學校安排
9月1 - 3   每日一小時 家長陪上課

9月6 - 10 每日一小時 家長不用陪上課
9月13 - 17 每日兩小時 家長不用陪上課
***  你地想唔想9月6日開始可以正式上課每日三小時呀?  起碼可以啤我地選擇?

我打過去問 ...

我女女本就讀的幼稚園9月6 就正式上課啦,不用陪及正常時間上課,不如我們一起商討一下,大家有無其他意見

原帖由 luilui007 於 10-6-9 22:51 發表

我女女本就讀的幼稚園9月6 就正式上課啦,不用陪及正常時間上課,不如我們一起商討一下,大家有無其他意見

我唸如果有多d家長反映有同樣既唸法, 校方應該可以靈活d處理掛.  翻緊N班既小朋友, 根本唔需要咁長既適應期.  係無翻N班既小朋友先需要.
Monkey媽媽

http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=236860563942

德望幼稚園群組,大家再研究研究適應期問題是否可行!

原帖由 luilui007 於 10-6-10 00:00 發表
http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=236860563942

德望幼稚園群組,大家再研究研究適應期問題是否可行!

我join左la, 不過我好少上facebook
Monkey媽媽

Hi, 大家好 !
My daughter name is Bonnie !

原帖由 Antonymum 於 10-6-17 14:05 發表
Hi, 大家好 !
My daughter name is Bonnie !

Hi Antonymum, 歡迎你加入呀, 我以後多d交流下la.
-------------------------------------------------
想問下大家, 暑假就到la, 你地會安排咩活動啤囡囡呀?

我會安排囡囡翻另一間全日kg既summer fun programme, 果間大部份同學仔係外國小朋友, 啤佢係暑假既時候join一d都平時翻學唔同既野.

Monkey媽媽

updated 下先

1. Monkey媽媽             芊芊 Claire
2. MIMIMOMO6   
3. Joann                    芊嵐
4. Mcmug-ka      
5. catsanddogs           小花
6. Kaylang
7. Luilui007
8. Mom-to-be2005  
9. Antonymum           Bonnie
Monkey媽媽

Monkey媽媽,
Will you create and group some gathering ? Please PM me !!
I'm very happy and nice to meet all mummy of 下幼信 class !!

原帖由 Antonymum 於 10-7-29 15:18 發表
Monkey媽媽,
Will you create and group some gathering ? Please PM me !!
I'm very happy and nice to meet all mummy of 下幼信 class !!

hi Antonymum,

唔好意思, 衣家先覆你, 呢排好忙, 少上左.
我無所謂, 你有無好提議?
Monkey媽媽

原帖由 Monkey媽媽 於 10-6-18 12:38 發表

1. Monkey媽媽             芊芊 Claire
2. MIMIMOMO6   
3. Joann                    芊嵐
4. Mcmug-ka      
5. catsanddogs           小花
6. Kaylang
7. Luilui007
8. Mom-to-be2 ...

Monkey媽媽 麻幫2. MIMIMOMO6  除名喇

原帖由 mimimomo6 於 10-8-5 15:02 發表

Monkey媽媽 麻幫2. MIMIMOMO6  除名喇

Oh...你囡囡轉去第二間呀?
Monkey媽媽