用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英文/普通話 interview 的 KG
go

英文/普通話 interview 的 KG

我只知st. catherine 一定係用英文+普通話 interview, 仲有無其他KG係用淨英文/ 淨國語 interview 的呢?

原帖由 9284 於 10-6-7 00:32 發表
我只知st. catherine 一定係用英文+普通話 interview, 仲有無其他KG係用淨英文/ 淨國語 interview 的呢?

你錯了 st cat 只係英普班要 用普通話 interview

其實d幼稚園好瘋癲, 2歲幾人仔expect可以同人pth溝通, 而家我兩公婆日日都同佢15mins pth 溝通, 佢都好似聽唔明, 一用返cantonese即刻醒哂, 點in呀, in家長多定係in小朋友架?!

原帖由 9284 於 10-6-7 09:42 發表
其實d幼稚園好瘋癲, 2歲幾人仔expect可以同人pth溝通, 而家我兩公婆日日都同佢15mins pth 溝通, 佢都好似聽唔明, 一用返cantonese即刻醒哂, 點in呀, in家長多定係in小朋友架?! ...

咁你可以選擇唔入英普班
如果你女女聽唔明上堂點跟老師呢 ? 學校無錯喎
就算去祟真你去in 國際班都有可能係普通話老師問家長.
人地本來係要求小朋友有普通話同英文底子先去考呢d班
可能佢地根本係應合內地人士來港入讀
遊戲係咁玩. 你有權選擇 唔好話人地瘋癲, 轉頭人地學校都會話家長瘋癲,子女唔識又要迫佢黎讀呢d班.

再講你既小朋友唔得 唔等於其他小朋友唔得
如果係咁即係你小朋友唔適入讀呢d班啦
第2時你同佢溫習都有難度

蘇浙可以英, 普, CANTONESE 任選一項INTERVIEW

無問題,我個囡IN ST CAT 時,都係一句普通話都唔識!都入佐ENG/PTH班。

其實interview時, 佢地都會問家長問題架啦, 只要家長可以用流利pth答到佢地問題, 佢地都assume個小朋友識pth架啦, 係咪咁架?

樂基英普班都會用ENG+PTH interview.

其實除非你報英普班,否則一般都係用cantonese interview

係咩logic??
原帖由 9284 於 10-6-7 11:50 發表
其實interview時, 佢地都會問家長問題架啦, 只要家長可以用流利pth答到佢地問題, 佢地都assume個小朋友識pth架啦, 係咪咁架?

as per my past experience .... St. Cat 可以選 interview 時用既語言 ... TT 就 in 國際班時一係國一係英, HKPS 就咩班都冇得選既, 睇彩數 ....

其實小朋友響屋企用pth溝通, 佢好少比feedback我 (甚至無feedback), 佢未必唔明, 但係就唔多願彩你, interview時如果佢又唔多彩老師, 都未必代表佢係唔明o者, 如果小朋友in時無反應, 如果家長可以用流利pth同老師溝通到, 起碼會比起其他無反應的小朋友 (家長又唔流利果d), 講話佢平時都可以同佢用pth溝通, 令老師相信小朋友當日係未ready 而唔係根本完全唔識pth

原帖由 sheffield 於 10-6-7 14:39 發表
係咩logic??

原帖由 9284 於 10-6-7 15:39 發表
其實小朋友響屋企用pth溝通, 佢好少比feedback我 (甚至無feedback), 佢未必唔明, 但係就唔多願彩你, interview時如果佢又唔多彩老師, 都未必代表佢係唔明o者, 如果小朋友in時無反應, 如果家長可以用流利pth同老師溝 ...

如果你係老師你會收個有反應定無反應 ?
你無反應點知佢係明唔出聲定係唔明呢 ?
面試只係短短幾分鐘時間你地點去表現自己就係最重要.
如果你小朋友連你都唔願彩,你就真係要小心.
有好多家長小朋友係答哂問題唱埋歌都無offer 你可想而知.
唔係嚇你..都唔想你比太大壓力你小朋友
我都feel到你既壓力..你小朋友一定更加feel到
放鬆d啦

如果你呢個假設成立,咁其實K的interview凈係in家長咪得囉!反正知你大人識乜野,就等於小朋友會識乜野,只是當日表現唔好…表現唔好就係唔好,冇excuse架!interview雖然都係有in家長的部份,但家長不是主角…
每個interview有好表現的小朋友實在太多,多到都唔知要揀邊個,老師/學校唔需要幫你諗埋咁多假切性嘅野再去考慮收唔收你個小朋友…

反正冇把握就唔好做,大概知道個間學校interview模式唔適合自己小朋友嘅就唔好去(除非你train到佢適合),否則你個小朋友in左3間就已經好驚,一聽到要去interview或去學校玩佢就已喊唔肯去(就算知有玩具攞),咁你個27間的安排就提早完成了…

其實小朋友響屋企用pth溝通, 佢好少比feedback我 (甚至無feedback), 佢未必唔明, 但係就唔多願彩你, interview時如果佢又唔多彩老師, 都未必代表佢係唔明o者, 如果小朋友in時無反應, 如果家長可以用流利pth同老師溝 ...

咁一係拍定條片去, 到時播比老師睇, 未得 lor ...

你既推理都有d根據。
幾年前某幼稚園副校話:
家長大多喜歡英普班;但學校希望英普班d小朋友學習事半功倍;父母/家庭以PTH為母語係有d優勢;但你個似乎不適用於以上例子。

原帖由 oooray 於 10-6-7 16:48 發表

你既推理都有d根據。
幾年前某幼稚園副校話:
家長大多喜歡英普班;但學校希望英普班d小朋友學習事半功倍;父母/家庭以PTH為母語係有d優勢;但你個似乎不適用於以上例子。 ...

你岩.去st cat interview 眼見同場幾個媽咪都係普通話做母語!

母語就肯定冇問題啦!但至閉流利不等如母語,在家也不一定會講呢…
亞女個好朋友的爸爸是北京的,原全唔識廣東話,媽媽是湖北,可以講帶有鄉音的廣東話,話比你知小朋友唔識普通話都唔信啦!工人姐姐講英文,小朋友又有上英文班,依加咩人同佢講咩話都可即刻轉channel,所以佢咪可以容易的入了英普班囉!

原帖由 NICOLE123 於 10-6-7 16:52 發表

你岩.去st cat interview 眼見同場幾個媽咪都係普通話做母語!

咦~ 咁得意! 我FRIEND是台灣媽媽, 帶囡囡去st. cat面試申請中/英文班, 孩子操流利英語+普通話面試, 媽媽希望孩子接觸多些廣東話, 最後成功入讀! 佢囡囡在英文/普通話/廣東話方面完全'熟練', 呢類學生咪有優勢囉, 未入學已經'熟練'.

原帖由 joeyma 於 10-6-7 10:14 發表
無問題,我個囡IN ST CAT 時,都係一句普通話都唔識!都入佐ENG/PTH班。

我囡當時都只係識少少普通話,老師叫佢攞香蕉佢就攞咗蘋果。不過,老師亦有同老公傾談,而老公用佢不俗嘅普通話對答。最後亞囡都入到英普班。或者,學校都會考慮家中父母能否給予小朋友適當的支援,如父母會否說普通話,而決定是英普或英粵班。

我個仔是英普的, 我家其實好少轉用全普同他談話, 除非是讀中文書, 我就會用普通話. 其他時間他和helper 用全英多.    我覺得同班大部分家長肯定可以流利普通話, 但主要是以英文和小朋友溝通, 所以一般入學時小朋友已備有英普廣的能力是很自然的事, 只是少部份入學時用全英的, 到現在讀了差不多一年, 亦可以隨意用英普, 就多數是在學校用多了pth的習慣.   

原帖由 NICOLE123 於 10-6-7 16:52 發表