用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英文/普通話 interview 的 KG
樓主: 9284
go

英文/普通話 interview 的 KG [複製鏈接]

原帖由 9284 於 10-6-7 00:32 發表
我只知st. catherine 一定係用英文+普通話 interview, 仲有無其他KG係用淨英文/ 淨國語 interview 的呢?

我個仔 interviewed Victoria Kindergarten (English / Mandarin stream) 時沒有answered Mandarin questions, 但答對全English questions, 都有offer

請問in pc 同 kv  老師是不是問廣東話?

另如果小朋友答左英文得唔得呀??

PC 同 KV 都係廣東話 .... 小朋友答英文呢 ... PC 就唔係咁好 ... KV 我見有人答英文都有 offer ....

原帖由 陳皮爸媽 於 10-6-8 11:46 發表

其實答岩晒所有問題都唔代表必收, 答唔到問題亦唔代表實無offer架, 間間學校收生都有自己標準, 例如kv 會考小朋友唱隻歌, 有d唱到天花龍鳳都唔收, 有部份根本一句都無唱又收左, 所以唔好太著重小朋友究竟答得岩唔岩、答得好唔好、答中定英, 當比佢去玩就已經ok。 小朋友係會感覺到會知架, 你越緊張, 去到佢越做衰比你睇。

原帖由 LittleKiwi 於 10-6-8 13:19 發表
其實答岩晒所有問題都唔代表必收, 答唔到問題亦唔代表實無offer架, 間間學校收生都有自己標準, 例如kv 會考小朋友唱隻歌, 有d唱到天花龍鳳都唔收, 有部份根本一句都無唱又收左, 所以唔好太著重小朋友究竟答得岩唔岩 ...

信不信由你:
Interview個老師o個分鐘鍾意你個小朋友咪得米囉。無得解釋。
好似公司請人in人;有d人未坐底就知道唔會請。唔合眼緣卦?
(好彩我唔係教幼稚園...)

其實in pc 小朋友一個人肯入去唔喊, 行得番出來
身為父母都已經當佢win左
我都無諗佢入去做過d咩 有無講野...莫講係中定英.

原帖由 oooray 於 10-6-8 13:31 發表

信不信由你:
Interview個老師o個分鐘鍾意你個小朋友咪得米囉。無得解釋。
好似公司請人in人;有d人未坐底就知道唔會請。唔合眼緣卦?
(好彩我唔係教幼稚園...) ...

咁又唔係無道理o既...

原帖由 NICOLE123 於 10-6-8 13:58 發表

其實in pc 小朋友一個人肯入去唔喊, 行得番出來
身為父母都已經當佢win左
我都無諗佢入去做過d咩 有無講野...莫講係中定英.

"小朋友一個人肯入去唔喊, 行得番出來
身為父母都已經當佢win左" 絕對無得頂啦, 好勇敢...
我個仔而家23個月, 隻手仔拖少陣都無安全感....

原帖由 陳皮爸媽 於 10-6-8 16:26 發表

我個仔而家23個月, 隻手仔拖少陣都無安全感.... ...

咁考PC就有d危機...

但如果老師唔鍾意個小朋友嘅家長,咁就…又閉嘞
原帖由 陳皮爸媽 於 10-6-8 16:23 發表

咁又唔係無道理o既...

說得很對, 我冇考過 pc, 所以覺得如果小朋友可以一個人入 interview room, 真係好叻...不過而家哩種形式好似多左 (好似 sp 都用左...) 所以真係更難了..

原帖由 陳皮爸媽 於 10-6-8 16:26 發表

我個仔而家23個月, 隻手仔拖少陣都無安全感.... ...

agree,我就係平日同bb講pth,反而佢對pth secenstive...

原帖由 NICOLE123 於 10-6-7 09:53 發表

咁你可以選擇唔入英普班
如果你女女聽唔明上堂點跟老師呢 ? 學校無錯喎
就算去祟真你去in 國際班都有可能係普通話老師問家長.
人地本來係要求小朋友有普通話同英文底子先去考呢d班
可能佢地根本係應合內地人士來港 ...
‹ 上一主題|下一主題