用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 2010-2011 小一家長請進...
樓主: mimi2004
go

2010-2011 小一家長請進...

換衫公仔, 原來仲有一款係著藍色校裙, 可惜賣晒...
我衰無帶夠錢囉, 舊年睇住人地買, 到自己買時就只剩橙色裙咋....
PTA 話: 賣埋就無架啦....

係吖, 有套冬季校服俾你配... 

原帖由 Smilesun 於 10-6-10 23:34 發表
買的時候得一件橙色校服,我問唔係有得換衫,個小妹妹話遲D會返貨架...仲有冬季校服TIM

E...點解唔見有風褸賣,...
係唔係PE衫果日唔著得白色線衫?

原先我想織白色線衫俾個囡...我好鐘意織野架...而且囡囡幼稚園唔駛著校服,我都未織過校冷俾佢...
不過上次問校服商,佢話要有校章,咁我咪買住一件,諗住遲D問老師,睇下可唔可以織下溫暖牌...

唔知冬天俾唔俾著溫暖牌呢?校冷的質地通常唔好又唔暖,我想織純羊毛或cashmere,暖好多架...而且一早買了羊仔毛冷啦...

其實之前有朋友話如果晴晴入到MCS會俾校服我,不過我唔知佢果陣係唔係講下...而且我都想晴晴有新校服著,所以每樣買住一件...如有需要再買...

原帖由 mmak 於 10-6-10 11:38 發表
Smilesun,

我囡都係

2 dresses (one blue and one orange)

cardigan 我會買2件唔同size, 1件just fit, 一件大1個碼.
基本上外套係一件都夠架啦, 但怕有時洗咗未乾, 而且D囡會遺失或者留低咗係學校/校車, 多件spar ...

As I'm a Maths. teacher...maybe a little bit sensitive ...HAHA

原帖由 mmak 於 10-6-10 23:37 發表

sorry 我混亂咗, 風褸係winter PE uniform.

校服要分得好清楚.... 唔可以配錯...

夏天又好似可以著PE衫果日著件白色線衫 ???
... 明天問吓我囡再答你??

冬天就PE衫只可配風褸/校褸.. 唔可以加件啡色冷外套, 幾涷都只可內裡打底, 唔可以著其他外套...

原帖由 Smilesun 於 10-6-10 23:43 發表
E...點解唔見有風褸賣,...
係唔係PE衫果日唔著得白色線衫?

原先我想織白色線衫俾個囡...我好鐘意織野架...而且囡囡幼稚園唔駛著校服,我都未織過校冷俾佢...
不過上次問校服商,佢話要有校章,咁我咪買住一件,諗住遲D ...

請問可唔可以帶埋小朋友出席呢?

另外,想問下是否不能夠中午送飯給小朋友?(如是,一早帶返學咪好易變壞/涷哂!).咁如果做lunch helper,又可否到時帶埋比囡囡食同埋要幫手做d咩呢?

謝謝解答!

原帖由 mmak 於 10-6-10 16:11 發表
無小一預備班, 8月尾會有briefing 校長會同各位P.1家長傾吓計, briefing完 義工家長帶大家參觀校園(我當時好興奮的), then 到班房見3科中, 英, 數老師 & 班主任, 會講解課程及注意的事項, 仲有一大疊通告送給你, 全 ...

你們好!  我囡囡也很幸運抽中了MCS. 幸好買校服那天帶了支票, 才夠現金買PTA紀念品. 大家有沒有報名做PTA義工呀?

8月尾 嗰日唔可以帶小朋友去, 家長可以(父母)2位一起出席...
但入到課室可能唔夠位坐要罰企...

對, 中午是不能夠送飯的... 基本上任何嘢都不能送入去, 小朋友忘記帶任何嘢, 都無辦法架啦... 學校好有規舉的...
係唔會隨便開閘俾你入去....

做lunch helper = 派飯, 負責收發飯盒, 維持班房秩序..  
學校會安排午膳供應商 提供飯盒, 家長自行選擇訂唔訂, 學生自己帶飯亦得....
我囡係 Order lunch Box, 個書包已經好重, 我唔想佢再加重負擔, 而且返 7:45a, 我囡 6:55a 要上校車, 好早呀... 邊有時間整飯盒....
自己帶飯係要一早帶返學, 至於變壞/涷哂 ??? 依個問題你要請教其他家長了, 我見D囡囡有好多款式嘅飯壺, 邊隻好呢?? 我唔知, 但有幾隻款好難開架, D囡囡好多時都要我地helper 幫手開, 有次連我都開唔到.. 好彩我partner 夠力咋, 差D想走去搵校工幫手 ...

報名做lunch helper 後仲要再抽籤的, 唔一定有份, 好多人報名架......
做lunch helper 都有守則, 唔可以帶任何嘢比自己囡囡食, 亦唔可派小禮物/糖果 俾其他學生...

做lunch helper 前會有briefing, 你到時就會清楚架啦...

唔使客氣, 我以前都好似你地一樣咁迷茫... 我知道的都會盡量解答..

原帖由 clarachel 於 10-6-11 00:49 發表
請問可唔可以帶埋小朋友出席呢?

另外,想問下是否不能夠中午送飯給小朋友?(如是,一早帶返學咪好易變壞/涷哂!).咁如果做lunch helper,又可否到時帶埋比囡囡食同埋要幫手做d咩呢?

謝謝解答!

...

咁係唔係冷衫一定要買供應商果件,唔可以自己織再買校章釘上去.

你真係醒目 , 舊年我就係見到有D家長拎住本check book 開票....訂校服.. 幾醒呀!!

我當時就無準備, 仲要買完校服先見到 PTA 個counter ... 幾鬼無奈呀....

原帖由 MeganMaMa 於 10-6-11 11:37 發表
你們好!  我囡囡也很幸運抽中了MCS. 幸好買校服那天帶了支票, 才夠現金買PTA紀念品. 大家有沒有報名做PTA義工呀?

係啦, 一定要著返校服....冷外套都係校服之一

你鐘意織嘢呀???... 可以織頸巾... 依樣就無規定無限制..

另, 我囡話: 夏季PE uniform 係可以配件白色外套著的.

原帖由 Smilesun 於 10-6-11 12:21 發表
咁係唔係冷衫一定要買供應商果件,唔可以自己織再買校章釘上去.

Dear mmak,
請問有冇補習社推介?
煩請pm我,thx!

原帖由 mmak 於 10-6-11 12:15 發表
8月尾 嗰日唔可以帶小朋友去, 家長可以(父母)2位一起出席...

對, 中午是不能夠送飯的... 基本上任何嘢都不能送入去, 小朋友忘記帶任何嘢, 都無辦法架啦... 學校好有規舉的...
...

多謝你的資料, 很詳細呀!

非常感謝妳詳細的回覆!

咁妳囡囡鐘唔鐘意食學校d飯盒同有無得選擇呢?同埋係每星期還是每個月去訂購?因為小囡比較偏食,但又唔想佢攞住個重飯盒返學,而且d飯放係個盒咁耐好似唔係咁有益,所以好煩呢!

原帖由 mmak 於 10-6-11 12:15 發表

...

我只交了入會費,仲未交張表做義工,因為她們說可以2/8先交,所以等我想清楚先填.

交完會費送那個袋幾靚又實用,不過要三年班PE堂先有用,等我好好收埋佢先!

原帖由 MeganMaMa 於 10-6-11 11:37 發表

nama ,

sorry, 幫你唔到.....
搵補習社 要搵合適的, 請你自己抽D時間去研究吓啦...

我唔想俾版主 lock 我 account ....

原帖由 nama 於 10-6-11 15:29 發表
Dear mmak,
請問有冇補習社推介?
煩請pm我,thx!

Smilesun,

我囡D 數學 最屎..... 得閒要請教吓你... 有無計?

原帖由 Smilesun 於 10-6-10 23:49 發表
As I'm a Maths. teacher...maybe a little bit sensitive ...HAHA

我囡基本上都鐘意食學校D飯盒, 但有時有D菜款式佢話好難食....
$17 一餐 隔日有生果, D飯盒都經營養師設計, 算係健康, 又夠熱... ok 啦!!

就算我囡唔鍾意食我都會照order.... 我根本無時間整lunch, 唔好食都會照訂......
通常每月order 1次, 你囡唔鐘意食, 可以自己帶飯..

聽PTA 講: 新學年應該會轉供應商, 因為今年依個麻麻...

原帖由 clarachel 於 10-6-11 19:01 發表

咁妳囡囡鐘唔鐘意食學校d飯盒同有無得選擇呢?同埋係每星期還是每個月去訂購?因為小囡比較偏食,但又唔想佢攞住個重飯盒返學,而且d飯放係個盒咁耐好似唔係咁有益,所以好煩呢!

...

Me too!

原帖由 mmak 於 10-6-11 20:19 發表
Smilesun,

我囡D 數學 最屎..... 得閒要請教吓你... 有無計?

義工表在入PTA時派的嗎?好似沒有印象呀?希望2/8再有得派啦!
另外想問吓派飯義工是否每天要到學校的呢?我好想參加但又要返工呀!
原帖由 clarachel 於 10-6-11 19:08 發表
我只交了入會費,仲未交張表做義工,因為她們說可以2/8先交,所以等我想清楚先填.

交完會費送那個袋幾靚又實用,不過要三年班PE堂先有用,等我好好收埋佢先!

...

大家在出世紙加了英文名字未呀,其他旅遊証件要改嗎?

MIMI2004