用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 2010-2011 小一家長請進...
樓主: mimi2004
go

2010-2011 小一家長請進... [複製鏈接]

咁中樂班是否自己選樂器?有咩選擇呢?

原帖由 jjbaby0307 於 10-6-29 15:01 發表
我個女有喺學校學中樂.  當初見佢平平地就比佢試吓, 好似大約 $1,600 - 1,800 學成年 (10月-6月, 一星期一堂), 一班大約8人左右.  唔知同出面係咪差唔多, 可能要視乎你有冇喺出面學開, 因為喺學校始終要就番成班同學 ...

jjbaby0307

我囡今年有在學校報中樂, 會學琵琶....
我都煩緊到時去邊度hea 1 小時 ???

佢就係想同同學仔一齊上堂, 屋企附近有 1:1 學, 佢厭悶...
佢又唔諗吓我, 我要等佢放學我夠悶啦 ~~~

原帖由 jjbaby0307 於 10-6-29 15:01 發表
我個女有喺學校學中樂.  當初見佢平平地就比佢試吓, 好似大約 $1,600 - 1,800 學成年 (10月-6月, 一星期一堂), 一班大約8人左右.  唔知同出面係咪差唔多, 可能要視乎你有冇喺出面學開, 因為喺學校始終要就番成班同學 ...

都係判出去(合辦)搵人返嚟教....
我估自己搵老師會好D...

好處係同 jjbaby0307 講一樣, 返學校同同學一齊上堂又可以參加concert, 有歸屬感囉....

我覺得中樂幾抵, @$80/1hr (團體班)
出面只有私人班學, 最低消費@$150/30mins

原帖由 Smilesun 於 10-6-28 22:54 發表
咁樂器班係唔係都同出面學差唔多?

笛子、二胡、柳琴、揚琴、琵琶、笙

夠未???

原帖由 clarachel 於 10-6-29 18:06 發表
咁中樂班是否自己選樂器?有咩選擇呢?

mmak,

你到時可以去斜對面既明愛 hea 下, 不過行黎行去都唔係hea 得好耐...

原帖由 mmak 於 10-6-29 22:24 發表
jjbaby0307

佢就係想同同學仔一齊上堂, 屋企附近有 1:1 學, 佢厭悶...

...

ballball,

我都係諗到去對面明愛食早餐咋.... 悶C

原帖由 ballball411 於 10-6-30 11:48 發表
mmak,

你到時可以去斜對面既明愛 hea 下, 不過行黎行去都唔係hea 得好耐...

各位媽媽,

想影定學生相,  學校有無要求底色是什麼, 張相的 size, 係唔係一定要著籃色校裙, 頭髮可否用頭夾及扎起.

mmak, 果1小時好快過的, 好多時會同其他家長去喇沙利道果啲茶餐廳食早餐, 又或者坐喺 covered playground 度傾吓計, 1小時好易過..,

原帖由 mmak 於 10-6-29 22:24 發表
jjbaby0307

...

jjbaby0307,

我都唔知喇沙利道有茶餐廳tim

哦~係咪可以入去學校covered playground 等???

我都好鐘意同其他家長傾吓計

原帖由 jjbaby0307 於 10-6-30 17:31 發表
mmak, 果1小時好快過的, 好多時會同其他家長去喇沙利道果啲茶餐廳食早餐, 又或者坐喺 covered playground 度傾吓計, 1小時好易過..,

哎呀, 講錯咗, 應該唔係covered playground, 係近正門(望住界限街)的covered area先啱.  都有好多長櫈比家長坐喺度等.

不過上星期剛剛發現喺明愛賓館有間更好的茶餐廳, 你可以試吓.

原帖由 mmak 於 10-6-30 21:52 發表
jjbaby0307,

我都唔知喇沙利道有茶餐廳tim

哦~係咪可以入去學校covered playground 等???

我都好鐘意同其他家長傾吓計

jjbaby0307,

明白, 即係避雨亭係咪??...
我仲以為送完囡返學就要走人, 唔可以留下等囡放學tim...

明愛 我有去過, 你介紹喇沙利道 可以多個選擇...

真係唔該晒, Thanks !

原帖由 jjbaby0307 於 10-7-5 16:36 發表
哎呀, 講錯咗, 應該唔係covered playground, 係近正門(望住界限街)的covered area先啱.  都有好多長櫈比家長坐喺度等.

不過上星期剛剛發現喺明愛賓館有間更好的茶餐廳, 你可以試吓.

...

咁有無西樂?我地都想囡囡學多一樣西樂,而家只係琴.

另外,唔知有無小一二 reading scheme的 booklist?我地會去英國,我見好多書後面都印有英磅價錢,而家英磅平,去果面買就平d啦...

Smilesun,

FYI

P.1 - Flute, Violin, Cello

P.2 - Flute, Clarinet, Oboe, Trumpet, Trombone,
Violin, Viola, Cello, Double Bass

啱啱睇到通告, 三年級開始一定要參加一項ECA.

原帖由 Smilesun 於 10-7-6 09:08 發表

另外,唔知有無小一二 reading scheme的 booklist?我地會去英國,我見好多書後面都印有英磅價錢,而家英磅平,去果面買就平d啦... ...

reading scheme 唔使自己買書架, 我囡全部都在圖書館借, 你睇咩書都得 但頁數不能少過20頁(P.1-2), 30頁(P.3), 50頁(P.4-6)

原帖由 Smilesun 於 10-7-6 09:08 發表

另外,唔知有無小一二 reading scheme的 booklist?我地會去英國,我見好多書後面都印有英磅價錢,而家英磅平,去果面買就平d啦... ...

我家老爺喜歡買書同借書...橫掂到時都要陪佢睇書,等佢買書,我都揀番D書俾小朋友...

有無推介?
我囡囡差不多睇完oxford reading tree (所有有Kipper的系列),而家開始借rainbow magic咁的書俾佢睇...

我囡至愛...

1) Rainbow Magic
2) Junie B Jones
3) Geronimo Stilton
4) Felicity Wishes
5) Tiara Club..... (我囡話麻麻D, 但好多女仔都鐘意睇)

我在台北 誠品書店 - 買到
台版 Rainbow Magic (中/英)+英文CD HK$63
Junie B Jones HK$44 ...  
幾抵...

朋友係UK on-line book store 買書, 叫英國朋友帶返HK 好似唔使HK$10/1本 Rainbow Magic.. 超抵

原帖由 Smilesun 於 10-7-6 23:55 發表
我家老爺喜歡買書同借書...橫掂到時都要陪佢睇書,等佢買書,我都揀番D書俾小朋友...

有無推介?
我囡囡差不多睇完oxford reading tree (所有有Kipper的系列),而家開始借rainbow magic咁的書俾佢睇... ...

我就係想訂呢d書...send to hotel

精明的消費者....

原帖由 Smilesun 於 10-7-7 13:15 發表
我就係想訂呢d書...send to hotel

rainbow magic 真係好平.. 9.9磅就有7本
Tiara club 1-12 都係 9.9磅

不過
我就未見過...

到時行書店都一定要...要睇下...

Smilesun,

我個人比較喜歡這2系列的書..
好多大書局 & 圖書館都有... 近暑假, 圖書館D書已經俾人掃晒.....

2) Junie B Jones (好搞笑)
3) Geronimo Stilton (老鼠記者 英文版)

原帖由 Smilesun 於 10-7-7 15:50 發表
rainbow magic 真係好平.. 9.9磅就有7本
Tiara club 1-12 都係 9.9磅

不過
我就未見過...

到時行書店都一定要...要睇下...
‹ 上一主題|下一主題