用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 2010-2011 小一家長請進...
樓主: mimi2004
go

2010-2011 小一家長請進...

PTA的頭飾係唔係日日都用得架?
咁條絲帶呢?
我可唔可以用來做D夾仔俾佢戴?

原帖由 mmak 於 10-6-24 17:32 發表
ballball,

我舊年5月中 收到張notice 話: 7月份會寄書單俾你, 8月頭回校交堂費, 唔交堂費當你放棄學位...小心~~

BTW, 你返去學校時, 我可否幫我買對PTA嘅頭飾??? .. Thanks..

...

咁呢個計劃十幾年都無變喎...我表妹十幾年前MCS P1,佢話我知一年睇50本書,一本有幾十頁...當時我心諗:真係唔同D喎...

原帖由 jjbaby0307 於 10-6-24 17:01 發表
The Reading Scheme for P.1 already included a list of Chinese and English story books (20-30 of each of the Chinese and English books) which are circulated in the class throughout the year.  In additi ...

Smilesun,

PTA的頭飾係唔係日日都用得架?  
YES

咁條絲帶呢?
我可唔可以用來做D夾仔俾佢戴?
我幫阿囡紥條辮, 用條絲帶裝飾囉.... 你都幾有心思

mmak,

緊係得啦, 我返去個日再打比你啦....

ballball,

我可能會早過你收到書單....
收到call 你啦

原帖由 ballball411 於 10-6-24 21:29 發表
mmak,

緊係得啦, 我返去個日再打比你啦....

請問有無人試過讀MCS對面的 Top XXX 或 Glory XXX? 因為今日去了學校附近行下,見到呢兩間補習社?? Top 入面有好多人所以無入去,而Glory門口貼咗張關於暑期班的紙,所以入咗去問,坐reception的女士很有耐性地解答我的問題. 所以有d興趣想報呢個暑期班,不過想問下大家的意見先,如何?

hehe!我都係揀緊,但冇乜頭緒,請各mummys比D意見呀!謝謝!
原帖由 clarachel 於 10-6-24 23:16 發表
請問有無人試過讀MCS對面的 Top XXX 或 Glory XXX? 因為今日去了學校附近行下,見到呢兩間補習社?? Top 入面有好多人所以無入去,而Glory門口貼咗張關於暑期班的紙,所以入咗去問,坐reception的女士很有耐性地解答我的 ...

我又無諗過要去補習學校...咁細個會唔會阻礙小朋友建立自學能力及減低他們在課堂上的學習動機呢?

我唔知呢個會唔會係呢類型學校的需要,可能我教的一直都係二線學校,初中有補習的學生都是較被動,且真的影響他們在課堂上的學習動機...

最理想的學科課後班應該是提供對學習該科有用的技能...eg.英文學phonics...

其實我唔係想搵'補習班',只想找一些課程可以加強小朋友的知識,而現在已上緊英文拼音,但speaking或writing會較弱,而mental就差少少,想請問P1小朋友想加強數學科知識,可以有咩選擇呢?還是做多d補充練習?

原帖由 Smilesun 於 10-6-25 12:28 發表
我又無諗過要去補習學校...咁細個會唔會阻礙小朋友建立自學能力及減低他們在課堂上的學習動機呢?

我唔知呢個會唔會係呢類型學校的需要,可能我教的一直都係二線學校,初中有補習的學生都是較被動,且真的影響他們在課 ...

原帖由 clarachel 於 10-6-25 17:50 發表
其實我唔係想搵'補習班',只想找一些課程可以加強小朋友的知識,而現在已上緊英文拼音,但speaking或writing會較弱,而mental就差少少,想請問P1小朋友想加強數學科知識,可以有咩選擇呢?還是做多d補充練習?

...

放鬆d,以我經驗P.1 & P.2的課程比較容易,只要上堂專心d,就很容易拿比較高的分數,"戲肉"由P.3才開始.....

所以...這個暑假應該開心d去玩。

ok, thanks ^^

原帖由 mmak 於 10-6-24 21:32 發表
ballball,

我可能會早過你收到書單....
收到call 你啦

請問為何ECA只得咁少項目?
因為我在教统局的小學概覽內見MCS有很多課外活動選擇的e.g.繪畫,勞作,烹飪,管樂班,弦樂班,跆拳道,童軍,球類,瑜珈等約六十組。
原帖由 mmak 於 10-6-22 01:16 發表
學校 ECA (2010-2011) for P2-P6

FYI

http://www.mcsps.edu.hk/ECA1011/ECA_Elite%20Group_1011_All.pdf 

1)課外活動有冇學術科e.g.英文or普通話
P.1 - P.2 暫時都未有..

2)星期六的課外活動是上午或是下午上課 ...

小學的數學我都無咩研究架.只係而家要教個女,間唔中會去諗下.我自己覺得概念好緊要,有概念後才操練,如果操練行先,將來學較高階的數學時,就要重新建構概念.

好似好多父母都會要小朋友入小學前背乘數表,我就好反對,因為乘數表是記結果,背得好計得快,不代表懂乘數,將來(中學)學代數乘法時就會吃力.

想加強數學科知識,可從生活中應用最好,多引導小朋友去思考,反覆的思考,小朋友會有能力去發現數學的原理.反而多作練習或上機械式的課程,可能好快見到成績,但不是真的成績.

原帖由 clarachel 於 10-6-25 17:50 發表

...

一二年級的ECA係比較少, 因為唔係一定要參加.  到三年級就一定要參加ECA, 所以會多啲選擇.

一年級主要都係 "比比和朋友" (EQ 課程), gymnastic, ballet, 中樂 & 西樂等...

二年級會加多 badminton, 圍棋, 中國舞, 田徑等...

三年級以上應該會再多啲選擇.

原帖由 jade1213 於 10-6-26 14:57 發表
因為我在教统局的小學概覽內見MCS有很多課外活動選擇的e.g.繪畫,勞作,烹飪,管樂班,弦樂班,跆拳道,童軍,球類,瑜珈等約六十組。
...

請問幾時先選ECA,開學前還是九月?是否到時才睇到一年級所有課程同時間?另外是否每人只可選一樣課程,之後再抽籤有無份?謝謝!

原帖由 jjbaby0307 於 10-6-28 10:53 發表
一二年級的ECA係比較少, 因為唔係一定要參加.  到三年級就一定要參加ECA, 所以會多啲選擇.

一年級主要都係 "比比和朋友" (EQ 課程), gymnastic, ballet, 中樂 & 西樂等...

二年級會加多 badminton, 圍棋, 中國舞 ...

多謝妳的分享!自己的數學都不是太好,又不太懂得教小朋友數學的概念(如有時知點計,但唔知點解釋比佢聽),想請教一下知唔知坊間有咩課程可以學到?e.g. Enopi???

原帖由 Smilesun 於 10-6-28 10:10 發表
小學的數學我都無咩研究架.只係而家要教個女,間唔中會去諗下.我自己覺得概念好緊要,有概念後才操練,如果操練行先,將來學較高階的數學時,就要重新建構概念.

好似好多父母都會要小朋友入小學前背乘數表,我就好反對,因 ...

ECA 應該是開學後才派通告的, 有啲係要抽籤, 如 "比比", gymnastic 就唔係好記得要唔要抽籤.., ballet 和中西樂只要唔撞時間, 可選多過一樣.

原帖由 clarachel 於 10-6-28 11:29 發表
請問幾時先選ECA,開學前還是九月?是否到時才睇到一年級所有課程同時間?另外是否每人只可選一樣課程,之後再抽籤有無份?謝謝!

一些出名多ECA嘅直資學校都無六十組咁多啦 ??
更何況係津校???

PTA 有搞過短期烹飪班, 餐桌禮儀班 及 Science class
管樂班,弦樂班 都有呀,
最近有派紙 可以報跆拳道....

但全部都係要俾錢, 同你自己出去報名參加無咩分別???
我又唔係住係學校對面, 吓吓要返去學校接女都咪話唔煩
我就情願搵D近屋企, 方便又慳時間...
一星期默2次書, 仲邊有時間返咁多ECA 吖....

原帖由 jade1213 於 10-6-26 14:57 發表
...

咁樂器班係唔係都同出面學差唔多?

我個女有喺學校學中樂.  當初見佢平平地就比佢試吓, 好似大約 $1,600 - 1,800 學成年 (10月-6月, 一星期一堂), 一班大約8人左右.  唔知同出面係咪差唔多, 可能要視乎你有冇喺出面學開, 因為喺學校始終要就番成班同學進度.

同意mmak所說, 睇吓你住得遠唔遠啦, 見到有啲同學仔住得好遠, 有時都會聽到佢地話辛苦.  

我自己就住近學校, 喺學校學嘅好處就係佢地有幾個同班同學仔一齊學, 比較開心.  上星期學校舉辦的concert她們也有份參與中樂隊表演. 對學校會比較有歸屬感.

但如果純粹學樂器, 喺出面學可能時間和進度都可以較彈性.

原帖由 Smilesun 於 10-6-28 22:54 發表
咁樂器班係唔係都同出面學差唔多?