用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 2010-2011 小一家長請進...
樓主: mimi2004
go

2010-2011 小一家長請進... [複製鏈接]

Please help and check PM! Thanks!

講開改名,激C我,改了先醒起七月要離港,六月尾先出到出世紙,改唔切PASSPORT,到時唔知入唔入到境...

我教中學,今年教中一都叫晒救命,真係唔知佢地小學學了甚麼.真係唔識教小朋友數架,大家分享下當然可以啦...

我地兩公婆都係讀數的,反而無諗過要佢數學好,唔想俾壓力佢...

原帖由 mmak 於 10-6-11 20:19 發表
Smilesun,

我囡D 數學 最屎..... 得閒要請教吓你... 有無計?

我囡出世紙一早加咗英文名...

我聽D家長講, 淨係在出世紙加英文名, 就得..
ID & PASSPORT 可以等換証時再改???
最好問吓入境處 啦???

原帖由 mimi2004 於 10-6-14 17:45 發表
大家在出世紙加了英文名字未呀,其他旅遊証件要改嗎?

MIMI2004

開學前 約8月尾會有講座, 校長&副校長會詳細講解 各事項俾大家知道...

到時會收報名做 lunch helper 通告
派飯義工 不是 每天要到學校的...

要抽籤的, 未必抽到架.... 好多人排隊架...
好似P.1-P.2 家長 負責派飯, P.3 無得再去????
今年我好好彩抽到每星期2日.... 有D家長1日都抽唔到..

佢地食飯時間係 12:05, 義工家長around 12:00 到學校,
約30-40 mins 後, 等 D囡囡食完飯我地義工家長就要離開...
星期五會早10mins 開始, 係 11:55am 食飯

9月, 5月-7月 係夏令時間, 唔會係學校開飯... 義工唔係個個月要返去, 有D日子放早, 又係唔使派飯....

原帖由 nama 於 10-6-14 15:17 發表
義工表在入PTA時派的嗎?好似沒有印象呀?希望2/8再有得派啦!
另外想問吓派飯義工是否每天要到學校的呢?我好想參加但又要返工呀!

你唔好改 passport住, 應該無影響, 我今日星期尾都係去旅行, 所以會去完返黎先改

原帖由 Smilesun 於 10-6-14 21:04 發表
講開改名,激C我,改了先醒起七月要離港,六月尾先出到出世紙,改唔切PASSPORT,到時唔知入唔入到境...

原來只係抽一兩日,咁係唔係我寫我得的日子俾佢老師,就有機會抽,咁我有D學校補假可以去.

sorry, 已更正
會係由10月至明年5月頭, 每星期 1-2日,
例如: 逢星期一、四
多數只抽到1日架咋....

原帖由 Smilesun 於 10-6-15 18:53 發表
原來只係抽一兩日,咁係唔係我寫我得的日子俾佢老師,就有機會抽,咁我有D學校補假可以去.

想請問幾個問題:-

1. 課外活動是在星期幾參加?返學時間或是放學後呢?
2. 是否小一生可以自由參加?
3. 有咩可以選擇呢?是否要學過才能加入呢?

謝謝!

原帖由 mmak 於 10-6-15 12:25 發表
開學前 約8月尾會有講座, 校長&副校長會詳細講解 各事項俾大家知道...

到時會收報名做 lunch helper 通告
派飯義工 不是 每天要到學校的...

要抽籤的, 未必抽到架.... 好多人排隊架...
好似P.1-P.2 家長 負責派飯, ...

clarachel

返學時間 及 放學後都有

冬令時間 星期五最後1堂是ECA, 沒有join ECA 的學生會放早...

(2009/2010)
返學時間
星期五- Gymnastics club, 和比比做朋友(EQ)

放學後
星期四 3:00-4:00p - 圍棋

星期六 有 中樂, 西樂, ballet, 泳班,

仲有 乒乓波 (星期四/星期五)

2. 是否小一生可以自由參加?
YES, 可以自由參加

3. 有咩可以選擇呢?是否要學過才能加入呢?
全部都是自由參加,
Gymnastics club, 和比比做朋友 名額有限 都要抽籤

謝謝妳詳細的解答!另外,想請教誰是比比?妳女兒或其他學姊?

原帖由 mmak 於 10-6-16 01:12 發表
clarachel

返學時間 及 放學後都有

冬令時間 星期五最後1堂是ECA, 沒有join ECA 的學生會放早...

(2009/2010)
返學時間
星期五- Gymnastics club, 和比比 ...

What is the language used in Chinese lesson of MCS P1, I mean conducted by Cantonese or Putonghua? Pls kindly advise? Thanks!

中文堂用廣東話, 另有普通話堂

thx ballball411

"比比和朋友" 是一個 EQ 課程, 用遊戲形式教小朋友相處之道和控制情緒.  但名額有限, 要抽籤的.  我個女抽唔到...

原帖由 clarachel 於 10-6-16 17:36 發表
謝謝妳詳細的解答!另外,想請教誰是比比?妳女兒或其他學姊?

OIC! hahaha...

原帖由 jjbaby0307 於 10-6-17 15:31 發表
"比比和朋友" 是一個 EQ 課程, 用遊戲形式教小朋友相處之道和控制情緒.  但名額有限, 要抽籤的.  我個女抽唔到...

有小一至小三課本,校服及自製課程出售,有意請pm我

大家好,小女有幸9月入讀MCS,現在很多小學要求學生「一音一體藝」。請問MCS有冇這樣的要求呢?如果有,學校又有冇support的呢?

Dear all, its so nice to meet you all in here.  Thank you so much for all the information.

By the way, does most of school notice post in intranet?

Will P1 student needs to do any homework at intranet?
‹ 上一主題|下一主題