用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 海壩街官立小學好唔好?
樓主: vancpyiu
go

海壩街官立小學好唔好? [複製鏈接]

Hi, mirama & mimosa,

is 荃基=中華基督教會基慧小學
Please advise if it is good.
I have visited the school.  It is a bit old... and they will change the Principle in August.

Thanks~

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 mimosa 於 10-6-8 13:28 發表

我姪仔都係荃基讀小三, 成績仲越黎越好, 我諗老師都好悉心栽培佢地, 如果我無搬屋, 我都會同我個女報讀荃基.....

我遇到既老師真係好好, 一發現有問題電話或直接同佢地講, 會好快覆返我.
試過做完義工等囡囡放學, 老師咁岩見到我, 都會同我傾下囡囡學校情況添.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 sunny_920 於 10-6-8 16:38 發表
Hi, mirama & mimosa,

is 荃基=中華基督教會基慧小學
Please advise if it is good.
I have visited the school.  It is a bit old... and they will change the Principle in August.

Thanks~

Yes 荃基=中華基督教會基慧小學

好唔好都幾主觀啵!
我覺得幾好, 所以放棄唔去海官考插班.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

原帖由 miriam 於 10-6-8 17:16 發表

Yes 荃基=中華基督教會基慧小學

好唔好都幾主觀啵!
我覺得幾好, 所以放棄唔去海官考插班.

Thanks~

just worry becoz I know they will change 校長。。。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 kiukiudaddy 於 10-6-8 22:55 發表
這點我好懷疑,上年派海官的全部係第一志願,派到第一志願都唔去要叩荃基門?邏輯上唔多合理。

當事人早我囡囡幾屆~~

佢講出黎時我都打個突~~

原帖由 miriam 於 10-6-8 12:05 發表

荃基, 叫做普普通通啦.
舊年一直都想入海官, 但兩次都唔中, 荃基收到就諗住谷好上學期等下學期先去海官考小二插班.
當時剩係諗有官中做 backup 同近屋企, 外加官校會唔錯, 所以個心一直都想轉.
後來同 PTA 好多家 ...

hi miriam媽咪我想問你舊年係咪同你囡囡叩基慧呀?唔知幾時收到通知面試呢?我今年入咗紙叩門,學校只係話七月二號通知會否取錄!

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 hoiyan 於 10-6-9 20:26 發表

hi miriam媽咪我想問你舊年係咪同你囡囡叩基慧呀?唔知幾時收到通知面試呢?我今年入咗紙叩門,學校只係話七月二號通知會否取錄!

係呀!舊年叩門入基慧.
我囡囡無面試啵, 只係遞交左 portfolio, 到 7 月頭至中收到電話叫註冊.

原帖由 miriam 於 10-6-9 23:19 發表

係呀!舊年叩門入基慧.
我囡囡無面試啵, 只係遞交左 portfolio, 到 7 月頭至中收到電話叫註冊.

thanks!希望我囝囝叩門成功啦!我派咗第十六志願呀!

原帖由 miriam 於 10-6-9 23:19 發表

係呀!舊年叩門入基慧.

想請問你選基慧第幾呀?因我選基慧第三,唔知有冇希望呢?

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 hoiyan 於 10-6-9 23:29 發表

thanks!希望我囝囝叩門成功啦!我派咗第十六志願呀!

第十六志願......唔好話我知係某兩間學校之一...............

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 hoiyan 於 10-6-9 23:35 發表

想請問你選基慧第幾呀?因我選基慧第三,唔知有冇希望呢?

好似係第九, 頭五位係我最鍾意個幾間, 之後個 D 亂黎, 當然有兩間必定係最尾.

原帖由 miriam 於 10-6-10 08:10 發表

第十六志願......唔好話我知係某兩間學校之一...............

我派咗石圍角小學呀

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 hoiyan 於 10-6-10 08:23 發表

我派咗石圍角小學呀

呢間唔識.....岩岩睇完派位資訊.....要將幾年數字加埋黎谷靚個 % ..................

你係唔係只叩左一間??

原帖由 hoiyan 於 10-6-9 20:26 發表

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 jess3026 於 10-6-10 09:22 發表
你係唔係只叩左一間??

叩左八間, 浸聯同官小有得 in, 有兩間收, 一間係柴天, 一間就係荃基.

原帖由 miriam 於 10-6-10 09:22 發表

叩左八間, 浸聯同官小有得 in, 有兩間收, 一間係柴天, 一間就係荃基.

其實你當年頭3自願係咩呀 ???

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 mimosa 於 10-6-10 09:57 發表

其實你當年頭3自願係咩呀 ???

1. 海官
2. 思源
3. 伍季明

原帖由 miriam 於 10-6-10 10:28 發表

1. 海官
2. 思源
3. 伍季明

其實小朋友派到邊一間小學(除左果兩間)都唔錯, 只要你既小朋友對讀書有興趣, 將來一樣可以派到好既中學........
‹ 上一主題|下一主題