用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 海壩街官立小學好唔好?
go

海壩街官立小學好唔好?

我個女派咗呢間,請問好唔好?

我覺得呢間學校課程比較淺,校內學生都幾差..

原帖由 vancpyiu 於 10-6-6 21:35 發表
我個女派咗呢間,請問好唔好?

醒目開學勳章 王國長老

有朋友對仔女係度讀緊, 佢話成個課程淺左, 將以前既小一卷同今年既小一卷作對比, 淺左一截.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

我唔係針對這間學校,因為我同事個仔讀緊這間學校,
他說可能比較多新移民關係,試過有幾次小朋友打架.
我原先都好想入呢間官小,但係聽到我同事咁講...
仲有一件事就係得頭20名可以升官中,其餘
學生派不到官中便會因校內課程較淺關係令致很多
brand 1中學都不會收,這個資料我也是從這裡看,不是我自已胡說,你可以找找,而且官小自已的網址也不能清楚列明派位情況,只是按第一志願幾多 %,第二志願幾多%...,所以令我相信網上其他媽咪所說....

原帖由 queeniekwang 於 10-6-7 06:41 發表
請問一聲, 你現在從何得知校內學生都幾差 ????????

我都會到校送午飯及幫手, 不覺那麼差, 間間都有頑皮的,

此終他們是小朋友小學生.............

**** ...

jess3026,

hello, 請問你d小朋友最終入讀邊間小學呀 ??

伍季明,希望好啦

原帖由 mimosa 於 10-6-7 13:14 發表
jess3026,

hello, 請問你d小朋友最終入讀邊間小學呀 ??

原帖由 jess3026 於 10-6-7 13:19 發表
伍季明,希望好啦

黎間都唔錯架, 希望你的小朋友有個愉快的小學生活啦..........

簽名被屏蔽

真係唔好意思,原來你讀緊海霸街官小,希望你唔好為我講既既事唔開心 .

我同事個仔已經5年級

原帖由 queeniekwang 於 10-6-7 18:38 發表
最重要是家庭問題引致, 那些頑皮的學生多是父母出外工作, 未必全部是新移民,那些學生, 放學後拋去補習班, 繼而接觸其他頑皮小朋友, 而部份變成無心向學, 他們打架, 這情況不足為奇.

至於, 你話程度淺了, 我就不清楚 ...

醒目開學勳章 王國長老

我朋友對仔女讀緊海官, 兩個係前後腳入讀既.
點解可以話課程淺左, 係我朋友今年見到小一好多工作紙同功課都比舊年淺, 所以佢先同我咁講.
舊年我第一志願係海官, 亦都決定下學期考插班, 所以上學期都谷囡囡考好 d, 但經朋友一講我即刻放棄, 佢睇過我囡囡學校既功課, 都話比海官深, 加上同 PTA 既家長傾過, 收到唔少評語, 而家無再諗轉校 lu.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 queeniekwang 於 10-6-8 11:23 發表
全港d 課本都是那兩三出版社, 為何有程度差別?
我見到海官上年及今年小一工作紙是一樣, 而中文今年多了一份(詞語應用及筆順寫字表)工作紙, 功課較小, 所以自己比功課小朋友做......
雖 ...

我朋友呃我又有咩用呢
我就算真係小二有幸插到班對佢都無影響喎

岩岩諗到, 可能佢知我囡囡入唔到海官, 專登咁講黎安慰我掛

Hi  miriam,

你個小朋友讀緊邊間小學呀 ?? 為何要轉校插班呀 ???

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 mimosa 於 10-6-8 11:52 發表
Hi  miriam,

你個小朋友讀緊邊間小學呀 ?? 為何要轉校插班呀 ???

荃基, 叫做普普通通啦.
舊年一直都想入海官, 但兩次都唔中, 荃基收到就諗住谷好上學期等下學期先去海官考小二插班.
當時剩係諗有官中做 backup 同近屋企, 外加官校會唔錯, 所以個心一直都想轉.
後來同 PTA 好多家長傾, 估唔到佢地入到海官都唔要, 去左荃基叩門, 加上佢地比左好多意見我, 因此決定唔轉校.

原帖由 miriam 於 10-6-8 12:05 發表

荃基, 叫做普普通通啦.
舊年一直都想入海官, 但兩次都唔中, 荃基收到就諗住谷好上學期等下學期先去海官考小二插班.
當時剩係諗有官中做 backup 同近屋企, 外加官校會唔錯, 所以個心一直都想轉.
後來同 PTA 好多家 ...

我姪仔都係荃基讀小三, 成績仲越黎越好, 我諗老師都好悉心栽培佢地, 如果我無搬屋, 我都會同我個女報讀荃基.....