用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有冇人知道將軍澳梁省德好? 還是陳耀星好D? ...
樓主: Jacquesl
go

請問有冇人知道將軍澳梁省德好? 還是陳耀星好D?

呢位fatbboy人兄, 我覺得你唔似家長wor, 我的而且確從同我一齊參觀陳耀星既朋友口中知道陳耀星d老師不停打電話騷擾我朋友, 最終我個朋友是不敵他們的騷擾而打去教育局投訴, 事件先至平息, 區內家長好多人都知呢件事!(我因為堅決唔留資料, 所以我沒事)

另外人地老師去左果度做,作為一個家長沒理由知得咁清楚wor, 莫非你是陳耀星既老師?上黎宣傳自己學校?
原帖由 fatbboy 於 10-6-12 12:40 發表
自從我囡囡讀左幼稚園,我去參觀過幾次,參觀完會收到學校資料同少少紀念品。開放日仲留低聯絡資料,不過佢地無成日打來喎,只系上次有免費課程有問我有無興趣比小朋友參加,亦無强迫我要揀佢地,覺得幾好,所以比囡囡上下佢地D課 ...

我地為父母,對子女將來梗系著緊啦,參觀學校同其他家長交流下只系其中一門功課,區內學校既老師總會認得D既。
我只系睇唔過眼有人扮嘢上來唱衰其他學校同自己宣傳,影響我地D家長囉!唔怕話你知,我識得梁省德裡面既職員,邊個上來宣傳學校,心知肚明啦!:;pppp:

原帖由 hellokittymimi 於 10-6-12 22:39 發表
呢位fatbboy人兄, 我覺得你唔似家長wor, 我的而且確從同我一齊參觀陳耀星既朋友口中知道陳耀星d老師不停打電話騷擾我朋友, 最終我個朋友是不敵他們的騷擾而打去教育局投訴, 事件先至平息, 區內家長好多人都知呢件事!( ...

扮野果個似係你wor, 唱衰其他學校同自己宣傳,影響人地果個都似係你wor, 我只係知道我朋友的確打過電話去教育局投訴過呢間陳耀星學校既行為, 之後就再冇收過騷擾了!!各位家長, 究竟誰是誰非, 心照啦!!:;pppp:
原帖由 fatbboy 於 10-6-13 12:31 發表
我地為父母,對子女將來梗系著緊啦,參觀學校同其他家長交流下只系其中一門功課,區內學校既老師總會認得D既。
我只系睇唔過眼有人扮嘢上來唱衰其他學校同自己宣傳,影響我地D家長囉!唔怕話你知,我識得梁省德裡面既職員,邊個上 ...

fatbboy哥哥....非常欣賞你自己所指作為父母著緊小朋友的態度...不過你還是好好備課...教好學生...為你所教學生...做好本份....學校自然會好...就唔使再為學校做咁多宣傳啦...努力吧!

原帖由 fatbboy 於 10-6-13 12:31 發表
我只系睇唔過眼有人扮嘢上來唱衰其他學校同自己宣傳,影響我地D家長囉!唔怕話你知,我識得梁省德裡面既職員,邊個上 ...

我也到過陳耀星小學, 其實感覺不錯的, 但很擔心殺校的問題

我係新搬到西貢區家庭, 我覺得其實大家同係將軍澳區小學應該積極同正面D為小朋友服務, 點解好似要做到你死我亡咁?! <好唔和諧, 令家長好唔安心> 我個小朋友都有參觀好幾間小學, 其中有梁省德同陳耀星, 我地覺得梁省德校長好仁厚, 見佢好耐心同詳細咁解釋給家長知道依家學校境況, 家長應考慮學生能力, 性格...去配合, 佢地D學生個個面露笑容, 與老師/校長說話好有禮, 他們比家長感覺好和諧同歡欣!  **朋友做警員都話梁省德校風最好** 家長見到小朋友讀得開心, 自然就放心! 反之陳耀星有點討厭, 開放日要我地填資料, 跟住日日都不同老師追問我地報邊間小學...仲叫我地去拿番份FORM, 改報佢地間學校, 後來通知咗議員同教育局! 真唔明點解佢地個校長,老師會咁不擇手段????!!!! 另陳耀星校舍地點對住屋村, 時不時對住果棟樓有人跳樓, 好得人驚!!!! <我地一定唔會諗>

唔好意思, 路過貴境, 見咁恐怖, 想問清楚, 陳耀星校舍地點對住屋村, 你指哪一個屋苑? 和明/顯明/煜明/明德...? 我住那區附近 ,從未聽到有人跳樓, 更遑論"時不時有人跳樓", 有無誇張了一點!!! 是真的嗎?

如果是墮樓, 隔條馬路的新 x 城, 在還是地盤時就發生過工人墮樓事件.

原帖由 kamanwong 於 10-6-13 04:47 PM 發表
.... 另陳耀星校舍地點對住屋村, 時不時對住果棟樓有人跳樓, 好得人驚!!!! <我地一定唔會諗>....

唉, 和明/明德/煜明都有呀, 無出大新聞唔係等於無! 你地可以去屋村到問吓D管理員, 我AUNT做物業管理高層, 好清楚D料真係堅過石堅啦! 加上我個朋友係警員(係將軍澳)都有提過我地, 免得小朋友受驚, 好心提吓, 你可以問吓果到住戶查吓囉! (有事發生過唔會查唔到), 我地認為小朋友最緊要讀書環境同氣氛要好!

本來唔應該再回應, 好似撒播恐慌咁, 不過, 又不吐不快... 我上網搜尋資料求證, 發覺網上有列出凶宅名單, 原來凶宅多的是, 可能大家自己的單位附近都有, 唔知好過知, 有趣的是, 可以找到X德/和X有, 暫不見煜X, 反而梁x德周圍都是:海xxx/安xxx/新xx/蔚xxx/南XXX都有, 各式各樣--燒炭跳樓...所以, 連帶一大廈之隔的馮X都處於這樣的環境, 豈不是杞人憂天?

不如單憑學校在實務上(課程設計/師資/配套/軟件...等)比較.

原帖由 kamanwong 於 10-6-13 06:57 PM 發表
唉, 和明/明德/煜明都有呀, 無出大新聞唔係等於無! 你地可以去屋村到問吓D管理員, 我AUNT做物業管理高層, 好清楚D料真係堅過石堅啦! 加上我個朋友係警員(係將軍澳)都有提過我地, 免得小朋友受驚, 好心提吓, 你可以問 ...

哈哈! 人各界有志, 邊個要立心去死, 係幫唔到, 但事實係存在, 你估貪得意講咩!!! 我地係為求比仔女多D安全感, 選最好校園係好基本野, 校風都好緊要, 如果間學校用不正當手法去收生, 都影響晒成個機構個名, 校監有無盡責...校長係咪為驚殺校而下令要老師用盡方法手段去搵學生...精明家長係一定知道邊間有仁義道德! 如果讀咗先再轉校更影響小朋友學習, 所以大家細心看啦!

清者自清

睇晒d留言, 有d似為唔同既學校講話, 宣傳or有其他用意. 其實要清楚間學校如何, 何不親身去學校感受一下.感受一下d學生行為......
我估呢度比唔到答案比樓主ka.

非常同意呢位家長既講法!! 說得很好!!
原帖由 yingmuffin 於 10-6-14 15:44 發表
睇晒d留言, 有d似為唔同既學校講話, 宣傳or有其他用意. 其實要清楚間學校如何, 何不親身去學校感受一下.感受一下d學生行為......
我估呢度比唔到答案比樓主ka. ...

非常同意您的說話.....應該親身感受一下....
原帖由 yingmuffin 於 10-6-14 15:44 發表

原帖由 ToroNero 於 10-6-14 21:33 發表
非常同意您的說話.....應該親身感受一下....

鷸蚌相爭,漁人得利......你們既不是梁省德,也不是

陳耀星的人,但幾乎可以肯定你們是在將軍澳區從事教

育界,用咁多時間互相攻擊對方? 有這個必要嗎?

司馬昭之心,路人皆知!

有錯不敢認

做事時多為別人想一想, 犯錯時多對自己看一看!
人生最可笑是敢做不敢認!!! 無話去澄清???
- 銘記在心<四安: 安心, 安身, 安家, 安業>
希望佢地回頭事岸, 不要再影響將軍澳區D學校...
好好珍惜現有的學生, 做得一日得一日啦!

各位家長, 最好就每間學校(選幾間心怡)都去多幾次參觀, 不同時段去就了解多D, GOOD LUCK!

致各位家長及分享者:

當我看到一篇又一篇的分享時, 心內有各種的感受, 細問自己那條問題, 那一個正在,曾經或未來家長沒有為小一選校而發問及心煩呢? 放眼看看四周的問題都是什麼學校或那一學校好的問題? 只是學校名的不同而已.
但我們要把問題回歸到, 問這個問題的家長.我深信各家長為的是子女有一個合適的校園生活.
在此希望大家容許我分享我選校的心路歷程,在分享之前, 我不介意告訴大家小兒在梁省德小學就讀.只想不要胡亂猜想什什關係. 在者我不評論分享未的言論,我希望在網路上有正面的文化和分享,我不會說誰對或錯, 只是大家的看事情的角度有所不同.包括我的分享有著主觀性, 因為我會以自己及子女為看出. 真的希望大家多多包容文筆,及想法, 只想各家長得到正面的支持及分享......
我選校時會看政府派發小一西貢區概況冊(忘記了正碓的名稱) ,我會重點去看及比較幾個因數, 1.學校的位置, 2. 對學生周邊的協助的比重, 3.小班教學, 4.上學時間.
因為看那些因數同時,亦好重要的一點你必須知道自己子女學習能力,及自己的家庭環境.因為我會以近居住, 及那學校四周的環境,此外, 如貴子女須要不同周邊的協助,這是一個很重要的, 因為學校能投放這資源,對協助家長如何配合子女的學業上進度是亦很重要的,再加上小班教學,對子女的關顧亦另一種很重要的原素, 因為有一些學童是很須要的,再者老師亦是人,有疲累及有限的,當太多學生時他們一定出現有心無力的情形..每每形成有學生被忽略的學導. 上學時間我亦會考慮,太早子女惑否準時,太遲的話如自己須要上班,又想親力親為接送,那亦在我考慮之一。
那時我心裡有2間, 但自行派位時,我首選及入了都不是現在此校, 但有一次和家長分享我內心的念慮時, 何不看看此校,於是打電話問及去見校長.之前我帶兒子一同去已選的學校去給他理解學校環境,小兒亦愛上這校環境.但好好笑兒子看到笑面迎人的校長時,什麼都說不出.但感恩他對小兒的導jk5所以去參觀學校時,亦最好帶同子女去, 因為真正去讀書的人不是家長, 而是子女未來的學習.

待續...主佑各位

致各位
先對不起, 前一篇分享那麼多錯宇, 學習中, 不急, 不趕, 多校對!

就是正正我亦是一個大意的人, 子女都有不多不少都有著我的本性...hahahhah再者,自已學歷低, 文筆真的很差, 所以子女須要學校的原因: 其一很多事情, 不能靠父母教導的, 一定要為他找良師. 但良師何在, 在我眼中處處皆是, 只是我們有沒有和學校和老師保持聯絡, 因為了解子女在校的表現.能令子女在小一早階段有所適應, 此外, 亦是給與老師在教學上有所得益及經驗, 沒有困難學生, 老師那有保貴的經驗及成功感呢? 子女得到關顧,他才把校園生活成為他日很美好的童年回憶.

進入小兒上學去的分享了~ 第一天一進校園, 老師已道出他的名字,令我感覺良好. 但重點是當教學進入真正時, 頭三個月我和小兒走入艱鉅及適應的心路, 老師說他沒有一個英文明解, 如何默書, 心中的忙亂及分享, 老師的明解多後, 給與他時間適應, 此外, 在他想放棄時,多給與鼓勵. 我亦盡力去配合. 另外小一分享晚會上, 校長說父母要堅持, 因為一定要有量的學習, 小兒才有質的進步. 心想真的說時行難, 但我緊記~適應, 保持與子女及老師的溝通下, 他一定可以有所進步. 當然不要把指標和其他同學和學校比較, 而是為他每次表現和上次比較. 及協助他及老師和自己去理解,子女在什麼階段學習上出現什麼障礙. 小兒在老師的關顧下, 一早一點去解決,一定可以有進步的....
當然在歷程下, 小兒都有好多囉嗦不滿. 但我聆聽後, 說我理解你的不滿, 但你有沒有想清楚老師為何用自己休息的時間去幫你數學呢? 你知道他的用意呢? 你只去把眼前的不滿, 變成埋怨及拖延. 最終浪費時間的人是你自己,及白費老師的心血, 為何不把不滿化成動力,去取得老師的讚賞呢?
回望小兒已經二年級了, 比一年級某程度上輕鬆了, 但仍有好多地方小兒仍須努力. 每每我問他學期快完了, 你想想各老師為你今年付出多少呢?  而你有多少配合及付出努力呢? 小兒回答說: 媽咪, 我明白數學老師為我的付出及用意了,其實他是好老師!" 我聽完, 我定眼看著他10秒,以為自己聽錯了, hahahah 因為開始時他只會埋怨及不滿這老師, 現在他的對話 令我感恩, 最後我說:"嚴師出高徒, 但你仍未達標, 暑假繼續溫數,,希望明年都是他教你數學啦!" 之後我和兒子大笑, 因為他希望但又不希望.....這樣亦編織了我和兒子親子的回憶及對老師的感恩
這就是小兒在此校的校園生活. 我和他有著歡笑, 念慮, 流淚, 跳躍, 喜樂, 感恩, 當中有著重要的人物就是老師們的關顧及熱誠, 把小兒人生及未來一步一步去素造.
我深信每一所學校都有著老師的心血, 重點是父母者一定要和學校及老師配合, 那一個學童沒有面對適應的困擾呢? 那一個學童沒有給同學推趺或他推跌人呢? 那一個學童沒有誤解人或被誤解呢? 但這是正正小兒在人生另類學習的成長, 不要逃避問責, 勇敢去改, 重點是~我時時提醒他父母一定會在你身旁分喜與憂, 老師都會的......

我想大家的分享一定有著宣傳及主觀的感受, 重點是希望能給這位問問題的父母知道, 那一所學校都有自己的特色, 是否適合自己子女,,,首要是要理解自己及子女的狀況, 日後如何和老師學校保持溝通,,因為每所學校都須要進步及空間漸進, 重要是能令子女及日後的學生有更好的方向性學習及得益,家長亦是重要一個原素....

p.s 我當然擔心殺校, 但我暫不多想轉校, 因為我看到小兒找到成長的基石.."動力上學去"