用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 救世軍韋理夫人紀念學校 2010 小一新生 請進
go

2010 小一新生 請進

小女剛剛獲派這間學校,想知道多些資料

教學個方面如何??我只係知道係活動教學!
同埋依間小學中文科係唔係有普通話教授?

功課又多不多?學生的品德如何?

delete......

Hi, oursondaughter!!!!
你都入左這間學校嗎? 那麼我的小朋友有機會和你的小朋友是同班同學呢!!

你成功後補??你都是選這間學校是第一志願嗎?

學校在7月3日和10日有開放日,你會去嗎?

原帖由 oursondaughter 於 10-6-9 13:40 發表
Hi, 我阿仔後補成功入左, 我都想知呢間學校多d資料, 功課多嗎? 課程深嗎? 請多多交流

我小朋友是囡囡,咁你呢?

我選這間是第三志願的﹗派左依間我都無去叩門lu~
你派位派得好唔好啊?因為我有朋友派到好後啊......

我家人告訴我,這間升中應該不太大問題﹗因為有小朋友去左筲官......
所以我都不太擔心^^

學校不是暑假時先翻新嗎?學校開放日已經定了日子啊

原帖由 oursondaughter 於 10-6-11 20:52 發表
係呀, 咁您個係囡囡定囝囝呀?

我家住筲箕灣, 其實我第一志願係想係返我區, 可惜派唔到入去, 唯有叩門入左呢間, 我都覺得呢間唔錯, 老師們都好好人, 校風好, 環境又好好, 不過我想知多D呢間學校功課深唔深, 升中派 ...

係喎,你上星期六有無去學校的開放日呢?
我個日都有同我囡囡去啊~我覺得學校對小朋友真係好有關愛! 而且帶我地去導賞校園的老師真係好好心機同我地講解每一樣野~
我真係好高興我囡囡入到一間咁好的學校^^

原帖由 oursondaughter 於 10-6-16 09:08 發表
我個係囝囝, 原本派左去筲官小, 叩門入左韋利夫人, 其實我都想阿囝入到筲官中, 但聽講筲官小只得10個位派到入去, 機會好微ar...

回覆 1# 小栗子 的文章

我個小朋友今年六年班剛畢業,升中派位好多都派得唔差,間學校係用廣東話教學但每星期有兩堂係普通話課。至於老師都幾好。功課唔算多,如果同箕灣比就少好多啦!學校亦會安排一些增潤課程比小朋友,五年班開始會分精英班,通常A,B兩班,如果入咗精英班D數學就會操得勁D,至於校風嘅問題,其實佢哋都係小朋友最多都係鬥吓嘴,可能個別有幾個會蝦吓人哋。但亦不會打架,如有問題可向老師反映,他們都會處理。不過我就曾經比校長吹到啤啤聲,意見就接受但一切照舊。但這間小學在東區都係一間派中學都唔錯的學校,所以祝大家的小朋友開開心心的上學。

回覆 1# monchow1966 的文章

monchow1966 真係好多謝你的分享~

今年有入一個咗喇沙,另外有皇仁。而banding1的學生大部份入咗中國婦女會,筲官,民生,中華基金,張祝珊,聖馬可,衛理, 英華......等。當然亦有些太理想,都係攪珠唔好彩入唔到心儀嘅學校。但聽聞今年比上年派得好咗!之前學校派過一張上年派位的結果,過唔知有冇掉咗!如果有的話,我再告訴大家。課程唔算好深,過我記得個小朋友第一次做的英文功課就係Tense,我個小朋友都唔識,其實都係家長教佢哋點做,小一的家長研討會上曾經有家長(英文可能大好)問校長為什麽英文好像好深,校長就話要小朋友習慣咗,以後一睇到就知道D英文要用乜嘢Tense, Grammar喎!佢仲叫家長可以揾補習老師。

Hi, oursondaughter

好開心可以再係度見到你呀!^^
你講得啱啊~我地真係要多d係依度交流一下心得。

10號個日好似仲有一次openday~咁你會去嗎?我都想帶多我囡囡去多次啊!
我都想知我小朋友可唔可以同你仔仔編埋同一班  不過你知道中文係有兩班用普通話教授的,你會不會想你小朋友都係用普通話教中文呢?

另外,我都想知道我們這間學校是band幾? 因為我問左幾個朋友都不知道!
我是住在東區的,我反而會自己送接送小朋友.........因為我的小朋友一直都是我自己接送開的。

oursondaughter,

我今日都有去到openday。今日無上星期六咁多人......所以今日又問到d新資料^^
我今日有同一位呂主任傾中文科的問題,黎緊17號下午要返學校聽小一講座,大概都是講學校小一課程,同埋最重要個日要幫小朋友tick中文科意願表,之後如果個日tick左希望小朋友上普教中的話,就28號做個評估! 但我17號個日就真係去唔到啊,甘啱撞正我小朋友幼稚園畢業禮><"

甘你今日有無去openday呢?
其實我對學校用英文書我都無咩特別擔心,可能我都知道出面有d小學都會用故事書上課呱......
不過學校好似有兩日英文堂外籍老師係會去上堂,所以英文科我一d都唔擔心啊

你都有興趣俾小朋友學劍橋英文?我仲未知道我囡囡pass唔pass,因為都要等一個月先出到成績~我小朋友考完我都有問佢難唔難,佢話好easy喎
其實我囡囡之前都有學phonics半年,但我覺得我囡囡學左都唔識得用返,所以最後無學到~
劍橋英文我囡囡學左9個月,反而真係覺得對我囡囡好有用

甘你小朋友有學緊d咩啊?見你星期六都好忙咁~你會在外面幫小朋友報普通班嗎?你是全職湊小朋友嗎?還是都要返工?

唔好意思,我個小朋友係讀杏花邨嗰間,唔知是否你們講嗰間韋理

原帖由 monchow1966 於 10-7-10 23:02 發表
唔好意思,我個小朋友係讀杏花邨嗰間,唔知是否你們講嗰間韋理

係啊!!我地就係講緊杏花邨嗰間啊~~
歡迎你,monchow1966!

你小朋友讀緊幾年級呢??你可以分享你小朋友的學校生活嗎?

佢今年升中,間學校的老師有些很好深受同學愛戴亦有些老師很多同學不喜歡。基本上學校是OK,因為升中都派得唔差。我曾向校長反映意見但得到的答覆係比佢吹漲!話說我的小朋友在小一時我問他,小息時你在那裏吃茶點,我的小朋友竟然告訴我坐在地上吃,我問她為甚麽?她說校長要所有學生小息時不可留在課室。但由於操場沒有足夠坐位所以唯有坐在地上和其它同學一起吃東西。但當時係冬天,天氣很冷,坐在地上D冷空氣走入褲內眞的很凍,亦因為衛生的問題,於是我便打電話給校長反映意見。當時校長解釋是因為不想同學長時間在課室內希望她們有足夠活動所以小息一定要落操埸,這個解釋我接受,於是我向校長建議多加枱椅在操場或開放禮堂給小朋友用,校長話唔想要校工清理喎。咁你話校長錫唔錫小朋友呢!