用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將會放棄嘅小一學位
樓主: cutekiddy
go

將會放棄嘅小一學位 [複製鏈接]

回覆 20# cutekiddy 的文章

想請問放棄學位是寫信通知還是電話通知已經可以呢??我亦會放出st.margaret 的學位,希望幫到其他小朋友啦!!

醒目開學勳章

加油!

原帖由 Cherry+DC 於 10-6-7 13:08 發表
唔諗著.  但St Joseph 都唔易讀,  我會努力

我今日打電話去講低個名同申請編號就ok la.

原帖由 bbq71 於 10-6-7 14:00 發表
想請問放棄學位是寫信通知還是電話通知已經可以呢??我亦會放出st.margaret 的學位,希望幫到其他小朋友啦!!

各位:
我會選禮賢,放棄註冊協和小學(太子道),退位比有需要的人!

我個囡讀禮賢,會放棄青衣聖公會主恩小學。祝成功!

好高興有人同我一樣,以後再聯絡吧!我的電郵:[email protected]

唉, 你地就好la, 有幾個choice,
本人還在海中心, 徬徨中

荃灣區 [馬灣基慧,官小,浸小,伍季明,思源]

如果有人唔讀, 唔該快d決定, 等我呢d家長
有多個希望.......

醒目開學勳章 王國長老

希望早日有好消息
原帖由 wwwvv0701 於 10-6-7 10:02 PM 發表

有多個希望....... ...

原帖由 wwwvv0701 於 10-6-7 22:02 發表

有多個希望....... ...

明天會更好!

感謝.....

多謝哂!其實hkuga都好好,不過阿仔係要人谷佢先會郁嘅,所以最後都係簡番傳統學校!

叫做煩完阿仔,又要預備阿女(今年k2)!今次仲大鑊,得10分,仲要阿女到依家仲係問非所答,預咗自己報嗰啲都係得個吉,真係要睇大抽獎round 2 啦!

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-7 13:46 發表
原來HKUGA唔駛家長即時註冊, 可以等埋大抽獎 (我以為佢咁狠tim)
恭喜你仔仔派到心儀學校, 祝小學生活愉快

回覆 21# bbq71 的文章

Usually those parents who hold a no. of seats are those who have paid high deposits for reserving the seats, n feel not worthy if they release the seats earlier. Bad parents n have no mercy on others!

It's June or July already. It's really too late to those parents who are worrying n have no seat on hand.
原帖由 LuckyHH 於 10-6-8 22:20 發表
我都識一個人去年hold住一間私小同一間津校,不過佢到做校服同交書簿費時就放翻個學位出黎.

已放棄德望學位, 希望後備生能盡快補上,解徐父母壓力....努力加油.

Yes n support!
原帖由 LuckyHH 於 10-6-8 22:54 發表
Agreed. 所以我都有叫佢快D放返個位出黎.各位如果身邊都識呢D人,都勸佢地放返個位出黎啦!

其實學校收到你地電話放返個位出來,學校既做法是點既呢? a 即時call waiting list既人,b 未通知waiting list既人,等到某一個日子集齊d位先一次過call waiting list既人.如果是b做法既話,d人提早打電話比學校放棄學位都冇用,學校都要遲d先call人.a做法對waiting list既人就有好處.有冇人知學校一般既做法是點呢?

間間不同...兩種都有.

原帖由 ggoo 於 10-6-9 10:47 發表
其實學校收到你地電話放返個位出來,學校既做法是點既呢? a 即時call waiting list既人,b 未通知waiting list既人,等到某一個日子集齊d位先一次過call waiting list既人.如果是b做法既話,d人提早打電話比學校放棄學位 ...
~easybring~

你太好了 ! 了解各父母的壓力 !!!
祝小朋友生活愉快 !!!

原帖由 sandymama99 於 10-6-9 07:00 發表
已放棄德望學位, 希望後備生能盡快補上,解徐父母壓力....努力加油.
‹ 上一主題|下一主題