用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將會放棄嘅小一學位
go

將會放棄嘅小一學位 [複製鏈接]

星期一上晝會通知大坑真光&港大同學會唔要個位,有興趣家長可以打去問問.
   0    0    0    0

醒目開學勳章

亞囡派左北角衛理上午,不過唔會去註冊!
原帖由 cutekiddy 於 10-6-6 02:58 發表
星期一上晝會通知大坑真光&港大同學會唔要個位,有興趣家長可以打去問問.

我好欣賞你們的做法,向你們敬禮,
我見過有人hold幾間沾沾自喜到八月尾九月頭先放出來.
無知是福

醒目開學勳章

我都好唔like哩d做法,有d人手上無一個好offer,亞媽會好徬徨,自己都係人亞媽,己所不欲,勿施予人!
早d放出去,好過等人做晒校服買晒書先轉,
又"晒"$,又唔環保!
原帖由 brian61950 於 10-6-6 22:05 發表
我好欣賞你們的做法,向你們敬禮,

醒目開學勳章

So, which school is your girl going?

原帖由 cutekiddy 於 10-6-6 02:58 發表

醒目開學勳章

有同理心既媽咪,好榜樣 ,教出黎既仔女一定好叻

醒目開學勳章

原帖由 candietweety 於 10-6-6 22:14 發表
我都好唔like哩d做法,有d人手上無一個好offer,亞媽會好徬徨,自己都係人亞媽,己所不欲,勿施予人!
早d放出去,好過等人做晒校服買晒書先轉,
又"晒"$,又唔環保!
...

醒目開學勳章 貢獻勳章

支持
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

我個係仔嚟,之前得真光有offer.呢間學校唔差,只不過中學係女校,阿仔中學又要煩過.

大抽獎公佈之前2日先收到港大比位,星期一,二註冊,個心先定番啲!

依家大抽獎round 2 派到st. joseph,同老公商量之後決定讀呢間,因為阿仔成日話啲嘢淺,咪比佢試吓呢間谷嘅學校囉!近啲屋企,又唔駛交學費,慳番好多!

各位家長如果手上真係有幾個offer,將心比己,唔該快啲決定放番個位出嚟啦!

原帖由 nsachung 於 10-6-6 23:31 發表
So, which school is your girl going?

我今早都會打電話給聖類斯放棄學位, 各位mami 比心機

我之前就係一個offer 都冇, 所以好明白手上無一個好offer的亞媽果種徬徨感覺

大抽獎公佈之前1日收到聖類斯比位, 重要係個囝唯一的一個位, 個心即刻定番!

Cutekiddy,
我個囝都係大抽獎round 2 派到st. joseph

好榜樣

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

恭喜你! 咁你仲會唔會諗repeat P1呀?

原帖由 Cherry+DC 於 10-6-7 08:37 發表
我今早都會打電話給聖類斯放棄學位, 各位mami 比心機

我之前就係一個offer 都冇, 所以好明白手上無一個好offer的亞媽果種徬徨感覺

大抽獎公佈之前1日收到聖類斯比位, 重要係個囝唯一的一個位, 個心即刻定番!

Cute ...

私校 直資才可以 hold 位, 津校不能同時 hold 幾個位, 因為註冊証只得一張, 不過報私校直資, 大部份家長都是呢種心態, 騎牛搵馬, 反正到九月一日, 每人只得一席。
只是遲早而已。

原帖由 brian61950 於 10-6-6 22:05 發表

我指的正是這樣,通常幾間私校加一津校.
騎牛搵馬我明白理解認同,不認同是騎一隊牛去揾一隻馬及我己比了學費,死人都hold到九月一日啦個班人(雖然已決定有d學校唔會去).

原帖由 beywat496 於 10-6-7 12:48 發表
私校 直資才可以 hold 位, 津校不能同時 hold 幾個位, 因為註冊証只得一張, 不過報私校直資, 大部份家長都是呢種心態, 騎牛搵馬, 反正到九月一日, 每人只得一席。
只是遲早而已。

...
無知是福

唔諗著.  但St Joseph 都唔易讀,  我會努力

原帖由 traeh 於 10-6-7 11:15 發表

恭喜你! 咁你仲會唔會諗repeat P1呀?

醒目開學勳章

就算係放番個私校位,都可以俾waiting list早日一個安心!
cutekiddy同chery+dc,我地一齊努力啦,
我地都係揀左最harsh果間俾自己小朋友,都要好努力先得(p.s., 我個囡會去聖心)
原帖由 brian61950 於 10-6-7 12:59 發表
我指的正是這樣,通常幾間私校加一津校.
騎牛搵馬我明白理解認同,不認同是騎一隊牛去揾一隻馬及我己比了學費,死人都hold到九月一日啦個班人(雖然已決定有d學校唔會去).

...

醒目開學勳章 王國長老

原來HKUGA唔駛家長即時註冊, 可以等埋大抽獎 (我以為佢咁狠tim)
恭喜你仔仔派到心儀學校, 祝小學生活愉快
原帖由 cutekiddy 於 10-6-7 01:36 AM 發表
我個係仔嚟,之前得真光有offer.呢間學校唔差,只不過中學係女校,阿仔中學又要煩過.

大抽獎公佈之前2日先收到港大比位,星期一,二註冊,個心先定番啲!

依家大抽獎round 2 派到st. joseph,同老公商量之後決定讀呢間,因 ...

醒目開學勳章

後補wor,而且如果要即時注冊,教育局都未必夠時間再run一次大抽獎的程式啦

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-7 13:46 發表
原來HKUGA唔駛家長即時註冊, 可以等埋大抽獎 (我以為佢咁狠tim)
恭喜你仔仔派到心儀學校, 祝小學生活愉快
‹ 上一主題|下一主題