用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 選擇特殊幼兒中心
go

選擇特殊幼兒中心 [複製鏈接]

我女女出世不久患上腦膜炎,現在十五個月,未能抬頭,視障,各方面都慢。我想問下大家意見,應該選哪問特殊幼兒中心。

她有視障,初時想入讀心光,應該最好。但後來聽說心光訓練腦盲小朋友不太在行,甚至有小朋友進去後退步了。

如選其他幼兒中心,我又擔心全班只得她一個是視障,老師又不太熟識訓練視障小朋友。而且一般特殊幼兒中心都需要排很久,我希望女女可以盡快入學,把握黃金學習期。

另外,大家認為耀能、協康、靈實、基督教服務處的特殊幼兒中心如何呢?
   0    0    0    0

據我所知視障好似只可入"心光"
其他特殊學校好像並沒有專為視障而設的設備.

原帖由 lamlan66 於 10-6-6 01:21 發表
我女女出世不久患上腦膜炎,現在十五個月,未能抬頭,視障,各方面都慢。我想問下大家意見,應該選哪問特殊幼兒中心。

她有視障,初時想入讀心光,應該最好。但後來聽說心光訓練腦盲小朋友不太在行,甚至有小朋友進去後退步了。

如 ...

醒目開學勳章

我响協康同基教都未見過有支援視障學生嘅後施。 可能真係問吓社工!

我个仔係心光讀緊,我建議你去visit ,親自了解下。
佢仲有位 ,夠2歲即可入讀 ,唔使等
M@ggie :-D

肌肉委縮

18 個月大的姪女 confirm 有肌肉委縮 (應是 type 2), 行動不便, 不知有冇好 plygroup 介紹 ?
‹ 上一主題|下一主題