用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net 35, 誰獲派第一志願呀?
樓主: flocfy
go

Net 35, 誰獲派第一志願呀?

王國長老

WENSI提過20分CSK都收唔晒喎
黃埔宣道我諗20分好大機會收

原帖由 eeb 於 10-6-9 17:22 發表
大仔
csk - old boy
whampao aps - religion

其實我都知20分只係少少優勢,但我都唔係心頭高,35區只要兩間奉基/黃埔宣小 都好滿足,唔諗mtc(hh),自行得一個機會,一定試20分既兩間,唔得既話抽獎我怕又係st. tim / x亮洪

(當 ...

原帖由 eeb 於 10-6-9 17:22 發表
大仔
csk - old boy
whampao aps - religion

其實我都知20分只係少少優勢,但我都唔係心頭高,35區只要兩間奉基/黃埔宣小 都好滿足,唔諗mtc(hh),自行得一個機會,一定試20分既兩間,唔得既話抽獎我怕又係st. tim / x亮洪

(當 ...

你打聽下兩間奉基/黃埔宣有無收到15分.

醒目開學勳章

我再遲你一年,真係好多嘢諗。

原帖由 doryee 於 10-6-9 17:12 發表
我仔12年升P.1,出年到我緊張喇

其實間間小學都有好有唔好,真係好難決擇

我心儀CSK同奉基千禧
雖然畢業於福馬,但又唔太鍾意官校作風

王國長老

黃宣我知今年有15分入
原帖由 wensi 於 10-6-9 17:27 發表

醒目開學勳章

問過幾個15分,但都無收到,要再問下。

原帖由 wensi 於 10-6-9 17:27 發表

醒目開學勳章

咁好?

原帖由 doryee 於 10-6-9 17:30 發表
黃宣我知今年有15分入

王國長老

講到尾都係講彩數
黃宣我就8到返黎,返而奉基千禧我就8唔到有冇15分入到
原帖由 eeb 於 10-6-9 17:33 發表
咁好?

醒目開學勳章

我8到有個15分唔收,但抽獎入返去

原帖由 doryee 於 10-6-9 17:35 發表
講到尾都係講彩數
黃宣我就8到返黎,返而奉基千禧我就8唔到有冇15分入到

王國長老

eeb
仲夠時間慢慢研究,你都唔好太緊張,不過講真黃埔呢幾間d校風都算樸實,d家長都緊張小朋友
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

醒目開學勳章

見到派咗去st. tim  o個兩個家庭,都真係好擔心
(好在佢地都有考私校)

其實我心儀奉基多過另外兩間,因為塊田好代表到一d嘢,不過奉基就15分,黃埔宣小就20分。

原帖由 doryee 於 10-6-9 17:40 發表
eeb
仲夠時間慢慢研究,你都唔好太緊張,不過講真黃埔呢幾間d校風都算樸實,d家長都緊張小朋友

王國長老

原帖由 eeb 於 10-6-9 17:54 發表
(好在佢地都有考私校)

其實我心儀奉基多過另外兩間,因為塊田好代表到一d嘢,不過奉基就15分,黃埔宣小就20分。

...

綠色字不太明白,可否詳解??
我反而like千禧喎

In net 35, any schools except st. tim i would accept but it really depends on your luck.....same as mark six......

奉基/ 奉基千禧其實有什麼分別?  請指教.

王國長老

兩間學校由以前上下午分拆而成,無論用書管理都分開,但有部份行政係相同如放假考試日子等等

我會當係兩間獨立學校黎睇

eeb
你有宗教分,兩間奉基和宣道都一樣係20分吧,所以你可以報你較心儀的奉基。

...因為塊田好代表到一d嘢...,唔係好明你這句的意思,可否解解,謝謝!

原帖由 eeb 於 10-6-9 17:54 發表
(好在佢地都有考私校)

...

醒目開學勳章

我唔係聖公會,兩間奉基得15分 (我未CHECK,不過一向聽聖公會係咁)

原帖由 中英數常 於 10-6-9 20:42 發表
eeb
你有宗教分,兩間奉基和宣道都一樣係20分吧,所以你可以報你較心儀的奉基。

...因為塊田好代表到一d嘢...,唔係好明你這句的意思,可否解解,謝謝!

...

suewong

找了很久才找回這些資料,給你參詳吧!

黃埔宣道     :大班教學;
奉基千禧 及 奉基:小班教學。

07-09升中派位,升讀英中百份比
 黃埔宣道:55% 入英中88人 全級161人
 奉基千禧:53% 入英中79人 全級150人
 奉  基:46% 入英中69人 全級150人

成績過50%,頭二選都係
黃埔宣道奉基千禧

原帖由 suewong 於 10-6-9 18:16 發表
In net 35, any schools except st. tim i would accept but it really depends on your luck.....same as mark six......

醒目開學勳章

塊田真係搞得好好,我成日都經過,每次見到都覺得學校好有心。
而且有精英班又有補底,幾個朋友既小朋友次前都係讀呢間,精英班o個個都好開心,有AHDH既亦得到學校既資緩,so far都係好評多。

不過老公鍾意CSK多少少。

原帖由 doryee 於 10-6-9 18:00 發表

綠色字不太明白,可否詳解??
我反而like千禧喎

醒目開學勳章

And Grantham, somehow people avoid St. Timothy and Grantham, but I don't know why.

原帖由 suewong 於 10-6-9 18:16 發表

你只要是基督徒就可以了,條件如下:

宣  道:父母二人的水禮証明就可以了!
兩間奉基:小孩子要有習慣返教會!

三間都沒有派別差異之限制,只要是基督徒就可以了,聖公會還會接受天主教徒。

只有少數如協恩才指定一定小孩子要聖公會水禮紙才承認。

原帖由 eeb 於 10-6-9 20:48 發表
我唔係聖公會,兩間奉基得15分 (我未CHECK,不過一向聽聖公會係咁)

eeb
奉基無精英班,不過這間學校的確如你所講是一間好學校,我知的未係最全面,但是有限的認知資料下都是好評也。

原帖由 eeb 於 10-6-9 20:55 發表
塊田真係搞得好好,我成日都經過,每次見到都覺得學校好有心。
而且有精英班又有補底,幾個朋友既小朋友次前都係讀呢間,精英班o個個都好開心,有AHDH既亦得到學校既資緩,so far都係好評多。

不過老公鍾意CSK多少少。

...