用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳天主教(band 1) vs林文燦(直資(3年新校)) ...
樓主: CCnam
go

將軍澳天主教(band 1) vs林文燦(直資(3年新校)) [複製鏈接]

醒目開學勳章

如果是這樣,而你唔怕遠
其實可以看一下EC
我聽在讀的家長說係小一開始,除了中文外,英文授課
當然,比起TSL,沒有那麼活潑
也少了一些接觸不同文化背景的人
始終唔像TSL收mix及mother language唔係中文的

原帖由 silvia_ng 於 10-6-8 17:08 發表

呵呵....如果TSL會收我家小妹, 就當然去讀啦! 因TSL的硬件的確比林文燦好呢。同埋必收日文/法文, 都係我比較鐘意TSL的原因!

但而家小妹佢咩分都冇...又係公主病患者...唔擔心就假。一陣佢病發起上黎, 用個頭答問 ...

我家住將軍澳,不過我就選擇去讀林文燦,老實講我個小朋友差不多讀咗一年,佢讀得好開心!有時講野都轉唔番中文,用咗英文同我地講野~

今年9月我個細女都會入埋lu,
期待細女都會好似有哥哥d英文水準!
願我的喜樂感染你

原帖由 ziyi 於 10-6-8 17:30 發表
如果是這樣,而你唔怕遠
其實可以看一下EC
我聽在讀的家長說係小一開始,除了中文外,英文授課
當然,比起TSL,沒有那麼活潑
也少了一些接觸不同文化背景的人
始終唔像TSL收mix及mother language唔係中文的
:wah ...

EC = 優才?
如果是的話, 小人沒興趣 =P 因為太遠呢....我唔主張小朋友坐太耐校車的! 再者, 我不像孟母 XD

HI, hugomum:
想請問如果林文燦收了, 要不要放棄統一派位呢?
原帖由 hugomum 於 10-6-8 20:10 發表
我家住將軍澳,不過我就選擇去讀林文燦,老實講我個小朋友差不多讀咗一年,佢讀得好開心!有時講野都轉唔番中文,用咗英文同我地講野~

今年9月我個細女都會入埋lu,
期待細女都會好似有哥哥d英文水準! ...

醒目開學勳章

播道
她們連通識都是英文教
不過對蕭亞姨你來說...真的太遠了
一個東一個西
另外,我有問題PM了你,看你方唔方便答一下我

原帖由 silvia_ng 於 10-6-8 23:05 發表

EC = 優才?
如果是的話, 小人沒興趣 =P 因為太遠呢....我唔主張小朋友坐太耐校車的! 再者, 我不像孟母 XD

要去另一間學校上堂,但係忘記了是那一間小學了!坦白講,我都幾喜歡林文燦小學的,不過,家住將軍澳,所以去年放棄了!

原帖由 ziyi 於 10-6-7 17:27 發表
你講開才上去看一下資料,總共得12個課室,開了3年,除了第1年得2班外,其餘3班
如果要這樣看,要18個班房才夠用
那她們會去那上課

你好似形容緊我個囡....

原帖由 silvia_ng 於 10-6-8 17:08 發表

呵呵....如果TSL會收我家小妹, 就當然去讀啦! 因TSL的硬件的確比林文燦好呢。同埋必收日文/法文, 都係我比較鐘意TSL的原因!

但而家小妹佢咩分都冇...又係公主病患者...唔擔心就假。一陣佢病發起上黎, 用個頭答問 ...
~easybring~
‹ 上一主題|下一主題