用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳天主教(band 1) vs林文燦(直資(3年新校)) ...
go

將軍澳天主教(band 1) vs林文燦(直資(3年新校)) [複製鏈接]

不計$ 請給意見?

0    0    0    0

當然是選一間有口碑啦.將天

林文燦(直資)
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

Thanks !!!
想知大家選擇的原因

原帖由 CCnam 於 10-6-7 00:27 發表
Thanks !!!
想知大家選擇的原因

我唔識將天, 不過我個人都幾鐘意林文燦, 中學校網好, 同埋全英文小學!

醒目開學勳章 貢獻勳章

林文燦唔熟no comment........
只知將天好'谷'(我細佬個仔讀緊)...........
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

多謝指教 !!!

醒目開學勳章

蕭亞姨, 題外話,你唔係打定主意一定要細那個跟大那個一樣入TSL嗎

轉返正題,上了BK一年多,好似第一次見人提林文燦,
咁多間保良局的直/私,最少人提的就是這間, TSL, 蔡繼有, LHT....都很多人提

其實林文燦係怎樣的,可唔可講多一些

而將天是TKO地區名校,有60%Brand 1率,很谷的學校,而TKO英中是比較少,如果為小朋友升中的打算,而林文燦校網真的好,成績又OK,而經濟有負擔得起,沒有細佬妹(你看蕭亞姨就知,我囡囡同她細那個都是2011/12,她比我還超擔心,因細那個除了基本分,什麼都沒有,沒有得益於世襲)
那我會選擇林文燦的

原帖由 silvia_ng 於 10-6-7 00:36 發表

我唔識將天, 不過我個人都幾鐘意林文燦, 中學校網好, 同埋全英文小學!

回覆 1# ziyi 的文章

其實報直資學校,還要注意一件事就是升中是否可以參加統一派位,因為曾經有些學校到四五年級才說是一條龍不會參加統一派位.到時才轉校便很難,而且適應也要一段時間,所以必須了解清楚及三思
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_480.gif[/img]

醒目開學勳章

如果考慮得直資一條龍(有一些直資如TSL/林文燦是只有小學的,耶些一定有呈分),其中一定有部份原因是不用6年後再煩一次.
所以有沒有呈分我覺得沒有所謂,如果你唔認同人地一條龍讀11/12年(LOGOS只有11年),根本無謂申請,俾D喜歡那學校的家長申請. .我申請得是我已經知道,我也打算小朋友由頭讀到尾

以上只是題外話,返回主題,林文燦唔係一條龍,沒有你所憂慮的事

原帖由 小咩咩 於 10-6-7 13:39 發表
其實報直資學校,還要注意一件事就是升中是否可以參加統一派位,因為曾經有些學校到四五年級才說是一條龍不會參加統一派位.到時才轉校便很難,而且適應也要一段時間,所以必須了解清楚及三思 ...

蕭亞姨及其他BK MOM/DAD,

我都想知多一點點你們林文燦的評語。

原帖由 ziyi 於 10-6-7 13:58 發表
如果考慮得直資一條龍(有一些直資如TSL/林文燦是只有小學的,耶些一定有呈分),其中一定有部份原因是不用6年後再煩一次.
所以有沒有呈分我覺得沒有所謂,如果你唔認同人地一條龍讀11/12年(LOGOS只有11年),根本無謂申請, ...

原帖由 CCnam 於 10-6-6 00:20 發表
不計$ 請給意見?

若不計$就緊係林文燦,
校網好,
打好英文基礎, 裝備好子女入英中...

壞處:
1.你若果住將軍澳的話,可能要諗埋返學的車程,或放學後的課外活動安排,可能都幾費時.

2.校舍細,都係一個問題.因為現時的校舍唔能夠同時容納6級,有3級的學生要轉另一個校舍,對嗎?

好處:
1.英文小學,英語環境極好,可能成為第二間TSL.

2.升中校網一流,若小六時成績太差,都有英中讀.

以上是我小小的意見,講錯勿見怪.

醒目開學勳章

你講開才上去看一下資料,總共得12個課室,開了3年,除了第1年得2班外,其餘3班
如果要這樣看,要18個班房才夠用
那她們會去那上課

原帖由 itbaby 於 10-6-7 17:09 發表
壞處:
1.你若果住將軍澳的話,可能要諗埋返學的車程,或放學後的課外活動安排,可能都幾費時.

2.校舍細,都係一個問題.因為現時的校舍唔能夠同時容納6級,有3級的學生要轉另一個校舍,對嗎?

好處:
1.英文小學,英語環境 ...

我想知邊間係將天(band 1)呢???
thx

醒目開學勳章

???
將軍澳天主教小學

http://www.chsc.hk/primary/tc/schooldetail.asp?sch_id=319

原帖由 LFC 於 10-6-7 17:39 發表
我想知邊間係將天(band 1)呢???
thx

多謝指教

原帖由 ziyi 於 10-6-7 17:51 發表
???
將軍澳天主教小學

http://www.chsc.hk/primary/tc/schooldetail.asp?sch_id=319

我家都是住在tko,囝囝出年讀p1,現在只報了優才,去了音小的簡介會,o黎緊會去真道、港同、英華簡介會。
我都知道tko只得很少英中,所以才要搵一條龍的有英中小學。
ziyi , 多多指教。

原帖由 ziyi 於 10-6-7 10:44 發表
蕭亞姨, 題外話,你唔係打定主意一定要細那個跟大那個一樣入TSL嗎

轉返正題,上了BK一年多,好似第一次見人提林文燦,
咁多間保良局的直/私,最少人提的就是這間, TSL, 蔡繼有, LHT....都很多人提

其實林文燦 ...

呵呵....如果TSL會收我家小妹, 就當然去讀啦! 因TSL的硬件的確比林文燦好呢。同埋必收日文/法文, 都係我比較鐘意TSL的原因!

但而家小妹佢咩分都冇...又係公主病患者...唔擔心就假。一陣佢病發起上黎, 用個頭答問題, 咁就死得再者佢中文程度屬"文盲"級別, 如果唔搵一間英文小學比佢, 咁佢就會全部唔合格, 但如果讀到英文小學, 都可以希望佢只得中文唔合格...

醒目開學勳章

真道就快截止報名啦,簡介會要到8~9月才可能加一場for second round (根據上年經驗)
而港同今年要網上登記參加簡介會,也開始了
而我的是囡囡,所以從未看英華
另外可考慮一下EC都可以
是由小一開始,除了中文外都用英文
學費平

原帖由 most 於 10-6-8 17:03 發表
我家都是住在tko,囝囝出年讀p1,現在只報了優才,去了音小的簡介會,o黎緊會去真道、港同、英華簡介會。
我都知道tko只得很少英中,所以才要搵一條龍的有英中小學。
ziyi , 多多指教。 ...
‹ 上一主題|下一主題