用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協恩/瑪利諾/德望/st mary 排行
go

協恩/瑪利諾/德望/st mary 排行

以上小學都是我心儀的小學, 小女黎緊選小學, 不知如何排行好.......

點排好呢.....可否幫忙

醒目開學勳章

除左德望係私校可以考外,
其餘三間都要抽,地區又唔同
你係邊區同有幾分先,
機會只有兩次,了解自己個底先去選擇
若咩都唔計唔理要我排,我會
1)st mary
2)瑪利諾
3)協恩
4)德望

咁想問問校風又如何呢...

醒目開學勳章

agreed

1)st mary
2)瑪利諾
3)協恩
4)德望

校風
1) ST MARY
2) 協恩
3) 德望 / 瑪利諾

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-6 01:22 發表
除左德望係私校可以考外,
其餘三間都要抽,地區又唔同
你係邊區同有幾分先,
機會只有兩次,了解自己個底先去選擇
若咩都唔計唔理要我排,我會
1)st mary
2)瑪利諾
3)協恩
4)德望 ...

My rank is
1)瑪利諾
2)st mary
3)協恩
4)德望

校風
1) ST MARY
2) 協恩
3) 德望 / 瑪利諾

多謝大家意見...

但因為我計劃搬屋, 所以再想了解多些小學資料, 唔想選錯.....

以我聽人分析這幾間學校, 想請大家睇睇是否正確....如有錯, 請補充......

St.Mary ---學業成績好, 校風好, 但因有幾所小學(如 holy family)都會升上 St. Mary 中學, 所以到升中時競爭會比較大.有壓力.

瑪利諾 -- 學業成績好, 升中機會率會高過 st. Mary.

協恩 -- 學業成績好, 運動亦很好, 校風亦很好, 升中機會率會高過 st. Mary.
.

德望 -- 私小, 除學費外, 學業成績好, 校風好, 運動亦很好, 升中機會率會高過 st. Mary.

St Mary has nothing to do with Holy Family, which has its own secondary school.
St Mary Secondary School is one-dragon through-train with both St Mary Primary School & Holy Angel only - 升中機會率 from both primary schools are 100% provided that you pass all the major subjects - much higher than Maryknoll & 協恩.
德望 is a private school so presumably also one-dragon through-train.
If you are worried about 升中機會率, you should definitely choose St Mary (or 德望 - but St Mary is much better).

原帖由 happymami 於 10-6-6 12:16 發表
多謝大家意見...

但因為我計劃搬屋, 所以再想了解多些小學資料, 唔想選錯.....

以我聽人分析這幾間學校, 想請大家睇睇是否正確....如有錯, 請補充......

St.Mary ---學業成績好, 校風好, 但因有幾所小學(如 holy  ...

謝謝你...

我以前還以為 St. Mary 唔係保證上到 st. Mary 中學添....
但你說 Maryknoll & 協恩的程度是不及 st.mary, 是真的嗎? 因為我見呢幾間女校都係我心儀既, 我一直都好留意佢地既新聞, 所以好想知道st. mary 的課程是否深很多.....
另外, 如果 女兒讀 Maryknoll & 協恩 是否會無咁辛苦呢?

以前 St. Mary 唔係保證上到中學, 剛轉一條龍!

醒目開學勳章

1)st mary
2)協恩
3)瑪利諾
4)德望

I didn't say that St Mary's 程度 is higher.
What I said was St Mary's 升中機會率 is much higher than Maryknoll & 協恩 - as the other 2 are not 一條龍.

原帖由 happymami 於 10-6-6 14:45 發表
謝謝你...

我以前還以為 St. Mary 唔係保證上到 st. Mary 中學添....
但你說 Maryknoll & 協恩的程度是不及 st.mary, 是真的嗎? 因為我見呢幾間女校都係我心儀既, 我一直都好留意佢地既新聞, 所以好想知道st. mary ...

咁其實我想知 st.mary 同 協恩 呢2間小學分別係咩呢! 我見呢2間小學都好多人選, 成績, 校風都好似好好, 如果入到呢2間其中一間, 係咪已經好好架啦...係咪就算考到德望都會放棄....
因為我都打算搬去選擇呢2個校網其中一個, 唔知 31 好 定 34 好d 呢, 對女仔黎講.

1. Maryknoll and  St.Mary's are similar
2. Good Hope
3. Heep Yunn

其中有三間是津校,不同校網,全是頂尖女校,妳就算有三個地址亦只能選一間,以什麼為標準?全港媽咪很多遻這三間都不行,慘烈犠牲,最後還不知被派去什麼學校,是但一間收都願啦。

係呀..........

我個囡便是壯士了

不過, 我地冇搬區去抽學校..

原帖由 panbaby 於 10-6-8 17:09 發表
其中有三間是津校,不同校網,全是頂尖女校,妳就算有三個地址亦只能選一間,以什麼為標準?全港媽咪很多遻這三間都不行,慘烈犠牲,最後還不知被派去什麼學校,是但一間收都願啦。 ...

you also need to consider the chance to get in....

Maryknoll: 5 classes
協恩 : 2-3 only(no sure)....

醒目開學勳章

1. Maryknoll and  St.Mary's are similar and have secondary school for back-up
2. Heep Yunn
3. Good Hope

其實仲要睇校網
ST MARY 31/ 除左ST MARY就係兩間油天, 三間都大熱,排完ST MARY 1ST CHOICE, 跟住點排位呢, 再排油天2ND 同3RD好似好冒險, 跟住排埋循道就好似冇咩心水

HEEP YUEN 34/ ST ROSE 同協恩, 跟住仲有官立+CSK頂住
MCS 41/ 聖家都唔差

建議樓主排呢D學校要有C校BACKUP, 同埋排埋之後D學校點排位至搬屋

我唔G樓主有幾多分係手, 不過, 以津校論, 呢三間二間天主教,一間聖公會,1ST ROUND 20分都要抽,所以,有幾多個學位2ND ROUND抽都要搜集G料.  協恩同MCS我唔冇數係手,不過,ST MARY因為要同天神一齊收哂上中學,佢地既小一學位應該唔多

原帖由 Lok-Lok 於 10-6-9 23:04 發表
1. Maryknoll and  St.Mary's are similar and have secondary school for back-up
2. Heep Yunn
3. Good Hope

FYI
協恩 - 3 classes only... 90 seats in total which is the least seats among the three girl schools.

協恩 has its own KG. if you fails in 1st, 2nd round lucky draw... no chance for other KG students to knock the door...

協恩 is the only SKH gal school in KLN, another one in HK is st. stephen girl... so near 90% of SKH baptised gal will choose this two schools. On the other hands, there are more 天主教 schools for selection.

原帖由 Smilesun 於 10-6-9 21:59 發表
you also need to consider the chance to get in....

Maryknoll: 5 classes
協恩 : 2-3 only(no sure)....