用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學定油天好??
go

九龍塘小學定油天好??

可否俾d意見?
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

恭喜你, 兩間在手, 這兩間都係我心儀, 不過我會選九龍塘, 因為學校各位家長心志會相近, 學生背景會好好多!

回覆 2# Fionyiu 的文章

Of course, Kowloon Tong is way better. We went to both places and talking to the teachers.  One is in the sky while other is on the floor.  I guess you can tell also.?

I also want to know.

Have any parents studying in 油天 can tell more about the schools?

I saw from their web about the secondary placing, some of the secondary schools are the same. Does it mean the prospect is similar the same? The top 10 of 油天 will also go to the same secondary school of Kowloon Tong?

原帖由 Fionyiu 於 10-6-5 18:19 發表
可否俾d意見?

你仲問...仲係3心2意
教育王國以外之相冊連結已被刪除

我覺得油天好,老師好,唔算谷,派位幾好又免費。我個仔讀得好開心。
我唔想comment九龍塘小學,因自己個仔又未在那裡讀過,唔想知小小,扮代表。

原帖由 ch441019 於 10-6-7 14:39 發表
I also want to know.

Have any parents studying in 油天 can tell more about the schools?

I saw from their web about the secondary placing, some of the secondary schools are the same. Does it mean th ...

我間既水準差唔多
只不過一間唔洗學費, 另一間要咁解
是但一間選我覺得都冇問題

我都覺唔好知少少, 扮代表, 唔係一定讀私校就一定好過津校.

2間學校都無中學直升, 升中都係要博多次.
一間免學費, 一間要交學費, 藉唔藉得, 真係要自己衡量下.

我2個小朋友都係油天讀, 大的那個已經升中, 多年來眼見好多同學仔成績優異, 升上名校, 當然亦有成績差, 讀band 3學校, 所以真係好睇小朋友本身成績.

我選油天

留番D$課外活動同出國留學。

九龍塘小學都取錄了我囡囡, 亦好lucky抽到第一自願"李shiu 強" 係官塘綱好多人想入, 我睇左好多關於這兩校的資料, 亦聽左好多朋友意見, 最後我決定讀九龍塘小學,因為學校課程,對學生back up 都好多, 學校環境好好(一分錢一分貨),最重要係中學校綱好,相反官塘就差d, 放棄政府是原因之一.
好多朋友同我講學習環境及家長質素都好重要, 如果可以負擔到就讀私校.

油天!

我仔讀九龍塘小學兩年,如現在可再選,我都會選返九龍塘小學,論課程(英文教高一年,著重Grammar、數學教快半年,有英數,中文用普通話教学,常識用英文教)、環境(平房校舍,大草地,廣闊天空,校園綠化一流)、師資(老師有愛心,十分關心學生)、家長質素(大家都有共同目標,較易做到家校配合)、中学校網好(九龍城最多英中)、學校派位理想(詳情可参考學校綱頁),我覺得真的合符我的理想,如果肯付学費的話,這校是十分理想的(對我而言),津官小,未讀過,情况唔清楚,唔評論

原帖由 S_Trader 於 10-6-8 07:37 發表
兩間油天, 边間會好d 呢?

我唔認識 "李 shiu 強' 此校.

不過, 我小囡去了 九龍塘小學 in. 仲去埋 2nd in. 不過最后唔收.

我報此校原因是我老闆個大仔之前讀此校, 極力推薦我去報此校. 學術性不用說. 老師好有 heart, 對小朋友好上心 (老闆仔有一次 [他不是大有錢佬 ]在校卜度, 佢媽咪即刻收到 call. 其實是小小傷,不過, 真的令家長好感覺到老師有幾咁緊 d 學生). 我去過好多間學校 in, 有 d 學校成日說什麼re-cycle, 都是說多過做. 但此校俾我睇到是身體力行.

講真, 我個囡連 wait 都冇我是很不開心. 因為我同佢in 完之后, 我對此校都好 like. 不過, 佢地唔收我都冇計.

原帖由 粉紅虎 於 10-6-8 02:15 發表
九龍塘小學都取錄了我囡囡, 亦好lucky抽到第一自願"李shiu 強" 係官塘綱好多人想入, 我睇左好多關於這兩校的資料, 亦聽左好多朋友意見, 最後我決定讀九龍塘小學,因為學校課程,對學生back up 都好多, 學校環境好好(一 ...

S_Trader,

輪校舍, 就一定係海泓道優勝.
海泓道返學放學時間較舊校早.
輪升中派位, 2間都相差不遠.
2間學校一向都各有支持者, 真係要睇下個人心水.

原帖由 S_Trader 於 10-6-8 07:37 發表
兩間油天, 边間會好d 呢?

How about the extra-circular activities in 油天 for P4-P6 students? Do the schools encourage the students to apply the outside competition?

學校絕對鼓勵學生參加校外比賽.

原帖由 ch441019 於 10-6-8 11:45 發表
How about the extra-circular activities in 油天 for P4-P6 students? Do the schools encourage the students to apply the outside competition?

My Son in Yau Tin ( HOI WANG RD ) P1. He is really happy in school life and the standard a keep in high level!

I love this school, only i felt a bit tough to follow his homeworks and exams.

回覆 10# 粉紅虎 的文章

agree