用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學定油天好??
樓主: Fionyiu
go

九龍塘小學定油天好?? [複製鏈接]

兩間都有很多支持者.  想請問兩間學校既老師會唔會好PUSH D 學生呢? 又會唔會好惡呢?我聽聞有D學校D老師好變態, 小朋友上課時想去V V, 都唔俾.  這個情況會否出現這兩間學校呢? 還想知道油天是否屬於名小學呢? 是BRAND幾呢? 如果有3間學校, 分別是宣小, 九龍塘小學同埋油天, 排位是怎樣呢?

另外想問油天是幾多位小朋友一班? 有沒有分精英班呢?

謝謝!
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

原帖由 Fionyiu 於 10-6-8 22:45 發表
兩間都有很多支持者.  想請問兩間學校既老師會唔會好PUSH D 學生呢? 又會唔會好惡呢?我聽聞有D學校D老師好變態, 小朋友上課時想去V V, 都唔俾.  這個情況會否出現這兩間學校呢? 還想知道油天是否屬於名小學呢? 是BRA ...

宣小聽聞超多功課

另外想問油天是幾多位小朋友一班? 有沒有分精英班呢?

舊油天 一班最多 33人 一級有五班
一至二年班 活動教學
分組坐 約6人1組
考試時 隔行坐 一年兩大考 大考計成績
一至三年級無精英班

升四年班 先編精英班 有3班精英班

宣小唔多功課,高小未知

Why you say: 中和數油天深少少? In Kowloon Tong School, the maths is taught half grade up. Is 油天 also the same?

For English, the level in Kowloon Tong is higher because they taught in 1 grade higher.

For Homework, there are only 3-5 daily and no other special assignment in long holiday.

Then, how about 油天?
原帖由 miffy 於 10-6-8 20:56 發表
各有各好, 如果初小講辛苦, 油天會辛苦過九小, 因為九小測驗默書無油天咁密, 油天個個禮拜默中英文, 有時再搭多個評估。

比較功課油天少功課過九小。

九小英文深過油天少少, 但中和數油天深少少, 兩間都係普教中,  ...

宣小再上 3年級, 功課會較多, 而且開始深。

原帖由 林嬌嬌 於 10-6-9 10:27 發表
宣小唔多功課,高小未知

油天數學係教快最少半個學期, 一年級下學期已經教二年級既數. 早7,8年前, 學校已經用普通話教中文, 高年級既小朋友, 個個講得一口流俐普通話.

油天係津校, 英文程度一定比唔上私校, 因為要顧及所有派位入讀既學生. 眼見好多家長都俾小朋友讀英文課程keep住仔女既英文程度, 所以有部份學生英文程度都非常高.

至於學生家長質數, 亦唔比私校差, 平時活動, 真係好多熱心家長義工幫手, 家長中亦有好多專業人士, 公務員等.  

絕大部份老師都好有愛心, 我小朋友既班主任, 上星期要留幾個學生堂.............不為什麼, 只因為臨近考試, 佢地數學追唔上, 老師留佢地係學校, 幫佢地溫數學.

另外想講, 私校程度唔高, 又點會有家長肯俾錢交學費?

原帖由 ch441019 於 10-6-9 11:29 發表
Why you say: 中和數油天深少少? In Kowloon Tong School, the maths is taught half grade up. Is 油天 also the same?

For English, the level in Kowloon Tong is higher because they taught in 1 grade higher ...

同意。因九小是教高程度的,油天一定唔會教高過九小, 而且我有朋友係九小及油天讀, 而且 PAPER 以九小為深的。請問你是指新油定舊油的程度呢?

原帖由 ch441019 於 10-6-9 11:29 發表

For English, the level in Kowloon Tong is higher because they taught in 1 grade higher ...

請問是指舊油嗎?
同意。私校程度高, 所以 D 家長就 BUY 啦﹗

原帖由 必必 於 10-6-9 12:14 發表
油天數學係教快最少半個學期, 一年級下學期已經教二年級既數. 早7,8年前, 學校已經用普通話教中文, 高年級既小朋友, 個個講得一口流俐普通話.

油天係津校, 英文程度一定比唔上私校, 因為要顧及所有派位入讀既學生. ...

係, 我講緊係油天舊校.

舊天係程度深的。而且我朋友個女都係有出去報讀英文 COURSE 的, 因始終英文程度唔及私小。

原帖由 必必 於 10-6-9 12:51 發表

Do you mean油天will use the 2A books (Maths) when in P1?
原帖由 必必 於 10-6-9 12:14 發表

油天係津校, 英文程度一定比唔上私校, 因為要顧及所有派位入讀既學生. ...

Then how about 新油天? Is it similar?
原帖由 必必 於 10-6-9 12:51 發表

係.
我唔清楚新油天既情況.

原帖由 ch441019 於 10-6-9 17:20 發表
Do you mean油天will use the 2A books (Maths) when in P1?  

Hi Fionyiu,
恭喜你woo! 考慮成點呀!
BTW, KTS真係一間好學校!

原帖由 Fionyiu 於 10-6-5 18:19 發表
可否俾d意見?

Cherriemama,

很高興見到你的留言.  外面也有人告訢我kts不是我想像中咁好. 你可否call我告知一二.  

心急人
FION上

I will pm you my cell phone number again.  Pls check.

原帖由 cherriemama 於 10-6-10 18:54 發表
Hi Fionyiu,
恭喜你woo! 考慮成點呀!
BTW, KTS真係一間好學校!
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

九小確係一間好好學校, 唔好講課程, 老師既責任心一定好過津校, 而且學校又注重課外活動, 活動後, 又有校車服務, 而且中學校網好, 學校band 1生多, 呢幾年都唔易考入.

油天, 我d朋友comment都麻麻, 好多名津校都係咁, 唯有自強不息囉!

如果錢(學費)唔係問題, 揀九小啦, 一定無錯 !

原帖由 Fionyiu 於 10-6-8 22:45 發表
兩間都有很多支持者.  想請問兩間學校既老師會唔會好PUSH D 學生呢? 又會唔會好惡呢?我聽聞有D學校D老師好變態, 小朋友上課時想去V V, 都唔俾.  這個情況會否出現這兩間學校呢? 還想知道油天是否屬於名小學呢? 是BRA ...

如果升中派位兩間也差唔多的話, 當然揀油天, 起碼唔駛錢, 質素又好, 很多人想入都入唔到.  

其實錢都係一個重要因素, 讀書係漫漫長路, 好多雜費未計落去, 留番D錢去補習/課外活動/暑假交流團好過.

Hello overview,

多謝你的回覆, 請問你是否有小朋友在九小讀書?  已我所聞, 九小是40位同學一班, 老師會否忽略一d坐唔定既小朋友呢?  因為始終都是大班教學.  可否comment一下?

Thanks,

原帖由 overview 於 10-6-11 10:08 發表
九小確係一間好好學校, 唔好講課程, 老師既責任心一定好過津校, 而且學校又注重課外活動, 活動後, 又有校車服務, 而且中學校網好, 學校band 1生多, 呢幾年都唔易考入.

油天, 我d朋友comment都麻麻, 好多名津校都係 ...
‹ 上一主題|下一主題