用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Joseph vs. 赤柱聖士提反
go

St Joseph vs. 赤柱聖士提反 [複製鏈接]

有幸抽到St Joseph, 本來wait 緊赤柱聖士提反。

唔計學費,請問各位對兩間學術水平和校風有咩意見?

感謝提供寶貴意見。
   0    0    0    0

兩間唔同的學校。
St Joseph 是半曰男校,又傳统,著重操練,有一半小朋友可以派位上St Joseph 中學。
赤柱聖士提反,全日男女校,就比較快樂,課外活動比較多,必要學樂器,用英文及普通話教,但都是一半活動,一半傳統,英文比較深。92%升St Stephen's College.
直資中學。
當然要register St Joseph先,SSCPS 今年waiting 好多人 。

原帖由 LifeSharing 於 10-6-5 17:25 發表
有幸抽到St Joseph, 本來wait 緊赤柱聖士提反。

唔計學費,請問各位對兩間學術水平和校風有咩意見?

感謝提供寶貴意見。

Many thanks for your kind advice

原帖由 Jack0128 於 10-6-5 18:17 發表
兩間唔同的學校。
St Joseph 是半曰男校,又傳统,著重操練,有一半小朋友可以派位上St Joseph 中學。
赤柱聖士提反,全日男女校,就比較快樂,課外活動比較多,必要學樂器,用英文及普通話教,但都是一半活動,一半傳統,英文比較深。92% ...

回覆 2# LifeSharing 的文章

I will choose St. Stephen.  The students have better communication skills.
‹ 上一主題|下一主題