用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網結果討論區
樓主: donnelgirl
go

91校網結果討論區

王國會長

回覆 96# 2隻臭豬 的文章

http://www.chsc.hk/primary/tc/sc ... =372&viewpart=5
have a look!

醒目開學勳章

原帖由 selina1109 於 10-6-9 09:03 發表
我指胡下唔好既意思係佢都係收生不足,不過如果佢收我個仔,我即係轉,禾輋信義都唔知乜學校。擒日,我老公話註冊D家長冇表情,慘情。

我排第一係一呂、第二胡上、第三朱正賢。 ...

明年到我個仔玩﹐我都是想填第一 (一呂)﹑第二 (胡上)﹑第三 (蕭漢森)。但現在有d
可否比d意見。

對呀, 我2志願后都唔敢太博, 怕出事呀。我現在派2志願都OK, 不過都會嘗試去叩門。

原帖由 donnelgirl 於 10-6-8 18:14 發表
有話有八成既學生入到首3志願, 但其實所謂既首3志願未必係父母鐘意既學校, 因為如果首3志願揀得太幟熱, 如果唔中就會入到好後面既學校, 所以第3志願都未必係好 ...

醒目開學勳章

原帖由 卓衡父母 於 10-6-9 15:25 發表

明年到我個仔玩﹐我都是想填第一 (一呂)﹑第二 (胡上)﹑第三 (蕭漢森)。但現在有d
可否比d意見。

我覺得你咁都好ok, 有同學仔今年第3志願入咗蕭小
搵多間穩陣d既放埋第4, 應該無衰既!
有朋友話我知一向多位既梁小, 今年放第3都入唔到

我星期六都去胡上, 希望大家努力呀。
另外有無人派左梁小呀? 大家會入1C的普通話班嗎?

王國會長

我既排法係跟老師及之前幼稚園家教會上一屆既家長教路。我心水讀梁小,老師話舊年學生排六、七都入到,叫我唔駛排咁前。所以排第四。

跟住,班家長又話沙田四大名校排兩間最穩,所以我咁排,點知出事。不過都係自己唔好彩,我個仔個老死只係填五個格,已經派第一志願。

您好!
会试试普通话班呀,看看儿子行不行。
我不断问不同人对梁小的看法,有家长,有其他学校的老师,几乎都是好评,比如是老师有爱心,数学好,派位好,但可能英文就需要找外面补习老师帮助增值。本来因为它不大出名,比较担心,但现在放心了很多。

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-9 16:38 發表
我星期六都去胡上, 希望大家努力呀。
另外有無人派左梁小呀? 大家會入1C的普通話班嗎?

回覆 105# hoikiuqq 的文章

1. 我都係星期六都去胡上,
2. 我會比亞仔試下入1C的普通話班

大家知唔知梁小既返學時間好似比其他小學早

Selina1109:
我同你一樣咁慘,囝囝派第12志願去禾輋信義,註冊嗰日見到啲環境同學生,真係好唔開心,可能你老公見到黑哂面嗰個就係我......
呢兩日去咗8間學校叩門,得4間有回音有得in,有啲面試時間又撞,真係好擔心,如果唔得,唔通真係要阿仔去信義讀?點算呀)))
其實我曾經去過石門搵過私校,人地waiting list都成40幾人,宜家申請已經愈期,未必會處理咁話。真係好灰!
都係自己唔好,選校選得差搞到一鑊粥,點算?
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

我有朋友讀緊, 佢話英文唔淺呀, 呢所校在進步緊, 好有多人問我派到邊間時, 佢地真係唔識又未聽過, 只要我地用心培育一樣可以。

原帖由 DD仔 於 10-6-9 16:49 發表
您好!
会试试普通话班呀,看看儿子行不行。
我不断问不同人对梁小的看法,有家长,有其他学校的老师,几乎都是好评,比如是老师有爱心,数学好,派位好,但可能英文就需要找外面补习老师帮助增值。本来因为它不大出名,比较担心,但现在放 ...

有没有试试叩门梁小?
我在BK看到所有人都话,一呂,沙呂,培基,朱小,胡上这五间,如果不放第一位,是一定没机会,所以第2,第3位,就只有梁小,萧小,主风比较安全一点。

原帖由 irenenursing 於 10-6-9 17:11 發表
Selina1109:
我同你一樣咁慘,囝囝派第12志願去禾輋信義,註冊嗰日見到啲環境同學生,真係好唔開心,可能你老公見到黑哂面嗰個就係我......
呢兩日去咗8間學校叩門,得4間有回音有得in,有啲面試時間又撞,真係好擔心,如果唔得,唔通 ...

对我们来说,校风最重要,学业我们可以帮助,但我们控制不了老师和同学的质素。听到话梁小的环境,师生都很正派,我们已经很满意。

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-9 17:13 發表
我有朋友讀緊, 佢話英文唔淺呀, 呢所校在進步緊, 好有多人問我派到邊間時, 佢地真係唔識又未聽過, 只要我地用心培育一樣可以。

梁小好似7:45左加好早的, 我怕呀女起唔到身呀, 佢幼稚園返下午班的, 不過習慣來O者, 小朋友好快適應。7月10日會口試呀。

原帖由 donnelgirl 於 10-6-9 16:57 發表
1. 我都係星期六都去胡上,
2. 我會比亞仔試下入1C的普通話班

大家知唔知梁小既返學時間好似比其他小學早

應同的, 我所以放2志願呀。有朋友讀緊的信心會大好多,環境我覺得唔錯的。

原帖由 DD仔 於 10-6-9 17:23 發表
对我们来说,校风最重要,学业我们可以帮助,但我们控制不了老师和同学的质素。听到话梁小的环境,师生都很正派,我们已经很满意。

7:45?可能要搬到学校旁边才行...

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-9 17:24 發表
梁小好似7:45左加好早的, 我怕呀女起唔到身呀, 佢幼稚園返下午班的, 不過習慣來O者, 小朋友好快適應。7月10日會口試呀。

回覆 113# hoikiuqq 的文章

註冊果日我問過學校老師, 佢地話要7:30要返到學校啦, 咁要6点起身

DD仔, 請教你的選擇如何? 梁小放幾志願呀? 派到呢間我已覺安心, 再嘗試叩心儀。

醒目開學勳章

原帖由 AndyMah 於 10-6-9 16:35 發表

我覺得你咁都好ok, 有同學仔今年第3志願入咗蕭小
搵多間穩陣d既放埋第4, 應該無衰既!
有朋友話我知一向多位既梁小, 今年放第3都入唔到

多謝指教!! 這樣那一間較穩陣﹐梁小都好似危危地。我萁實對沙田d小學不太熟識。因我自小住hk﹐婚後才搬去大圍往。聽講91校綱好d﹐所以7月先會搬入沙田。

係太早呢樣令我憂心D啦, 佢有補底/拔尖班要7:25回校。

我放梁小第2,萧小第3。看到BK家长的评语,知道今年不同往年,如果把梁小放低于第3,应该非常危险,始终参加派位的人一年比一年多。
有梁小,再去叩门,压力会低很多吧。

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-9 17:39 發表
DD仔, 請教你的選擇如何? 梁小放幾志願呀? 派到呢間我已覺安心, 再嘗試叩心儀。