用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網結果討論區
樓主: donnelgirl
go

91校網結果討論區 [複製鏈接]

大家好呀!!我阿仔同大家小朋友一樣,今年返小一了.好彩第一輪巳獲派91網心儀學校.

我對小學情況好清楚,不如講一講91網我所知的學校資料大家認清楚.等大家有預算!!
~有錢出錢~有力出力~齊來做善事~

91網小學(band 1)頭

91網小學(band 1)頭:-

一呂(非常谷,文/活兼備)
培基(非常谷)
沙呂(非常谷/活動教學)校長進取,學生做白老鼠

大部份今年第一round無兄弟帶入,命中率10%

91網小學(band 1)中

91網小學(band 1)中:

第一城胡上 (中度谷,小朋友讀得舒服)
蕭漢森(中度谷,小朋友讀得舒服)

回覆 123# Andywoofung 的文章

1.可唔可以再講下其他小學既排名及谷功課
2.可唔可以講一講梁小

回覆 119# hoikiuqq 的文章

小學都有拔尖班,未聽過TIM,係唔係(精英班)咁解

请问你用什么准则界定Band1头或尾?如果以最近一年的中学派位情况,一呂非常好,沙呂据闻退步了很多,培基也不是特别好,但在众小学中算很不错。

原帖由 Andywoofung 於 10-6-9 17:53 發表
91網小學(band 1)頭:-

一呂(非常谷,文/活兼備)
培基(非常谷)
沙呂(非常谷/活動教學)校長進取,學生做白老鼠

大部份今年第一round無兄弟帶入,命中率10%

我個囝都係派到信義第10志願, 聽日去田家炳小學見, 希望ok啦! (囝囝現就讀田家炳幼稚園), 希望有幫助啦!, 呢間點都好過信義.

原帖由 irenenursing 於 10-6-9 17:11 發表
Selina1109:
我同你一樣咁慘,囝囝派第12志願去禾輋信義,註冊嗰日見到啲環境同學生,真係好唔開心,可能你老公見到黑哂面嗰個就係我......
呢兩日去咗8間學校叩門,得4間有回音有得in,有啲面試時間又撞,真係好擔心,如果唔得,唔通 ...

醒目開學勳章

原帖由 babyyantung 於 10-6-9 13:16 發表

Hi kwan1981

我囡囡都係入主風呀!係唔係26/6回校買書呢?因我自行入的,所以怕時間太耐,miss咗d重要日子....

26/6記得帶$$$$

HI, 我女都係讀呢間呀, 你係AM / PM ? 祝你好運, 有無叫校長幫你寫推薦信? 再唔係叫佢幫你打電話去小學校長啦, 祝你成功!!

原帖由 蘑菇 於 10-6-9 20:25 發表
我個囝都係派到信義第10志願, 聽日去田家炳小學見, 希望ok啦! (囝囝現就讀田家炳幼稚園), 希望有幫助啦!, 呢間點都好過信義.

你跟我的相法是一樣, 我原本是放胡上在第2,梁小3, 我唔想博, 我覺得多左人認識梁小, 所以將梁小放番2, 而胡上叩門好似唔睇你放幾多志願, 無錯現在叩門壓力真係少D。

原帖由 DD仔 於 10-6-9 17:43 發表
我放梁小第2,萧小第3。看到BK家长的评语,知道今年不同往年,如果把梁小放低于第3,应该非常危险,始终参加派位的人一年比一年多。
有梁小,再去叩门,压力会低很多吧。

...

好似小二先開始有, 中英數各有拔尖/補底班, 在早上7:25分進行, 拔尖針對較出色的學生, 令佢地更可以發揮長處, 而補底係強化成績較差的學生。呢D係選校前我打去學校問過, 如有誤解請更正。

原帖由 donnelgirl 於 10-6-9 18:16 發表
小學都有拔尖班,未聽過TIM,係唔係(精英班)咁解

可以講下梁小如何呀? 唔該.

原帖由 donnelgirl 於 10-6-9 18:13 發表
2.可唔可以講一講梁小

Hi Andywoofung, 你小朋友獲派那一間學校 ?

原帖由 Andywoofung 於 10-6-9 17:45 發表
大家好呀!!我阿仔同大家小朋友一樣,今年返小一了.好彩第一輪巳獲派91網心儀學校.

我對小學情況好清楚,不如講一講91網我所知的學校資料大家認清楚.等大家有預算!! ...

回覆 123# Andywoofung 的文章

Dear andywoofung,

anymore 91網小學(band 1)中?

How about

沙田循道衛理小學
胡素貞博士紀念學校(下午)?

Thx.

原帖由 donnelgirl 於 10-6-9 18:13 發表
2.可唔可以講一講梁小

講一講梁鉅鏐小學本身教學課程都唔錯,
有安排普通話班/英文班....在幾年間,學校都改進不少.

唯一缺點是老師之間不協調,上午班平均
比較好些.(屬於band 1) 尾.
梁鉅鏐小學算是可考慮既一間.

回覆 131# hoikiuqq 的文章

你果然做足功課, 咁早就問晒D資料, 其實我係第3志願入左, 開頭都唔係咁開心, 因為我對梁小都都係咁認識, 但係呢好多家長都話佢好, 先至放心

回覆 135# Andywoofung 的文章

好多謝你既回覆, 你本身係沙田住左好耐啦,???定係你係教書

原帖由 DD仔 於 10-6-9 18:39 發表
请问你用什么准则界定Band1头或尾?如果以最近一年的中学派位情况,一呂非常好,沙呂据闻退步了很多,培基也不是特别好,但在众小学中算很不错。

...

其實小學一路無界定分band,中學至有分band.
我分band原因是等媽咪可以清楚知道間學校程度水平,
點界定band頭尾?只可以講從其他媽咪或曾在該校就讀
既人口中得知屬於好與壞!
當然有好成績自然派得理想!!
一呂本身巳很好,課程同理念無改變.
而我所知一呂學生未乎成績要求,可能要學生退學.
沙呂退步?只是個別情況,我明白沙呂校長喜歡
接觸新事,學生是白老鼠.
培基同一呂差不多,平均學生英語水平都乎合水準.

Andywoofung 想請教下

你對馬鞍山主風/瀝源主風同馬鞍山循道有咩見解
另外我小朋友有過度活躍專注力失調
你覺得91網邊間學校ok
:-) :-) :-) :-) :-)

原帖由 DD仔 於 10-6-9 18:39 發表

...

其實鎖定一個目標係好事,不過小學第一年都未開始,
咁快諗定中學派位?
學生成績都未知跟唔跟得上?再過幾年了解學生
是否合適的中學都未遲.
‹ 上一主題|下一主題