用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 2010小朋友入讀一呂小既家長請進
樓主: 米雪兒1101
go

2010小朋友入讀一呂小既家長請進 [複製鏈接]

其實可以係兩張靚仔/女相就得, 應該係用嚟做學校記錄同智能卡, 担心的話可以打番學校再問清楚嘛

原帖由 米雪兒1101 於 10-6-9 02:35 發表
今日去註冊收到通告, 寫7/7要帶2張學生既相返學校, 請問知唔知校服幾時做? 如果係7/7個日先有, 咁點樣交到2張學生相? 我唔係好明. 大家明嗎? thx!!!!

我唸住22/6編班試個日先問學校

原帖由 claudiaho 於 10-6-10 09:36 發表
其實可以係兩張靚仔/女相就得, 應該係用嚟做學校記錄同智能卡, 担心的話可以打番學校再問清楚嘛

HI,  我個女都抽中左一呂,  希望以後可以多D交流下:loveliness: :loveliness:

WELCOME
我係在職媽媽, 我個係囡

原帖由 Abby-媽媽 於 10-6-11 13:22 發表
HI,  我個女都抽中左一呂,  希望以後可以多D交流下:loveliness: :loveliness:
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

WELCOME呀!!! 我地多d人可以交流既野更多, 有時間就多d上黎丫!

原帖由 Abby-媽媽 於 10-6-11 13:22 發表

Welcome

原帖由 米雪兒1101 於 10-6-11 19:32 發表
WELCOME呀!!! 我地多d人可以交流既野更多, 有時間就多d上黎丫!
[quote]歡迎! 我兒子現讀一年級, 學校有很多活動,我相信你的孩子會很喜歡。但是,有許多功課要做,父母需要沿途支持。鄧博士將提供指導如何管教孩子,她有她自己的方法,是非常有效的。

[email=PARENT@LMC]PARENT@LMC[/email] 是沙呂小的家長, 請不要在此題目中給意見吧....

兩張相是用來做智能咭用的,是不是穿校服不是太大問題....因為到時張咭只剩下個頭....
原帖由 米雪兒1101 於 10-6-10 15:56 發表
我唸住22/6編班試個日先問學校

你好呀! 好開心你入來留言呀! thx!!
其實我想問一呂正式的上課時間? 放學後的安排會是如何?
因為我是在職媽媽(我在石門返工的), 一向都是自己湊, 家人又已移民外國, 老公的家人又幫不上忙. 所以正煩惱仔仔的放學安排, 但因為手頭上所掌握的資料暫不多, 所以還不能作什麼確實的安排. 如果可以多一些資料提供, 我會可以想多一些, 希望可以2邊都兼顧到.

原帖由 Parent@LMC 於 10-6-12 09:47 發表
[quote]歡迎! 我兒子現讀一年級, 學校有很多活動,我相信你的孩子會很喜歡。但是,有許多功課要做,父母需要沿途支持。鄧博士將提供指導如何管教孩子,她有她自己的方法,是非常有效的。 ...

明白, 謝謝告知!

原帖由 chris_baba 於 10-6-14 00:33 發表
兩張相是用來做智能咭用的,是不是穿校服不是太大問題....因為到時張咭只剩下個頭....

原帖由 米雪兒1101 於 10-6-14 22:46 發表
你好呀! 好開心你入來留言呀! thx!!
其實我想問一呂正式的上課時間? 放學後的安排會是如何?
因為我是在職媽媽(我在石門返工的), 一向都是自己湊, 家人又已移民外國, 老公的家人又幫不上忙.  ...

welcome,學校星期1-5放學後都有唔同既課外活動可以報名上堂,星期1-4正常放學時間係3:05分,星期五就會3:35分先放學。
另外,以我所知係有功課班可以報名,星期1-5放學後留校,詳情就唔係好清楚,你可以問下學校點樣報名同時間安排,但放學時間好似都幾早。

我就自己出去豐昌順買校服影學生相,反正開學都需要交好多校服相,預早影定都無乜所謂。(影張靚d整智能咭,要用六年o架)

很高興, 我可以成為你們的一份子, 請問你地會否報讀普通話班嗎?

都申請左, 不過唔知今日in成點囉~

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-20 01:58 發表
很高興, 我可以成為你們的一份子, 請問你地會否報讀普通話班嗎?

哈哈..呀女有D都唔識答呀. 請問你昨日是幾多號室? 我是204。會參加暑期班嗎? 12/7開始但係幼稚園都未放假。

亞仔個日係203室, 佢話普通話in個到就識喎(都唔知係唔係 ), 咁考編班試個度中英文都有少少唔識喎, 數學佢自己話識喎.

其實個日家長會話其實唔會分成績去編班, 話會分男女平均咁編, 咁其實考個編班試用意何在呢? 呢到我有d"r"頭~
原帖由 hoikiuqq 於 10-6-23 12:22 發表
哈哈..呀女有D都唔識答呀. 請問你昨日是幾多號室? 我是204。會參加暑期班嗎? 12/7開始但係幼稚園都未放假。

我女...哈哈, 呀女話喎數學識哂, 中英有D唔識, 而普通話就麻麻, 我諗都係入唔到普中, 不過算啦, 呢樣都唔係最重要。佢咁講都係唔想家長擔心, 我覺得會將成績平均分散, 無理由咁快標籤哂小一的學生呀。

原帖由 米雪兒1101 於 10-6-27 19:27 發表
亞仔個日係203室, 佢話普通話in個到就識喎(都唔知係唔係 ), 咁考編班試個度中英文都有少少唔識喎, 數學佢自己話識喎.

其實個日家長會話其實唔會分成績去編班, 話會分男女平均咁編, 咁其實考個編班試用意何 ...

編班試係將成續/男女平均分配每一班, 和分普通話班, 所以不用太擔心^^

恭喜哂咁多位能入到一呂!我想問吓有沒有小朋友是20分在第一輪計分時已經入到一呂呢?
我想知20分在第一輪是否都好難入到呢?多多賜教!

hi all
考分班試完成了, 太巧了, 阿女話深呀

您地有無同小朋友一齊簡飯盒呢, 我女e+ 讀全日kg, 1日1樣, 無呢個煩惱, 一拎份一呂簡反表出來, 暈了, 我個女有選擇障礙架麻, 好輪盡呢:

媽媽"阿b 呀, 呢樹呢學校叫簡反盒, 可以簡唔同幼稚園架"
b "下, 是但啦"
mama" 好, 第1日 , A-XXXX炒XX, B-XXXX反, C- 地中海XXXX飯, D-XXXX, 邊個呀 ?"

B"您講多次, 我聽唔清楚呢, TKS"
MAMA "好,第1日 A-XX, BXXXX, C- XXXX反, D-XXXX"

B"媽咪, 咩叫炒呀, 咩唔係飯來架 ?"
MAMA"炒咪擺晒D野落去兜"
B"哦, 明啦, 我唔炒了, 熱氣, O廿A B C D 係咩呀 ?"
MAMA"我咪讀左囉"
B"我唔記得左了, 您再讀1次啦媽媽"

如是者, 做左18日的MEAL了, THANKS GOD 到最後個10日我只講"反, 面, 飽, 簡邊樣. 分左3次做先完成呢

我決定10月叫佢自己試, 我CHECK 算了,

惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

亞女被安排到邊一班呀? 睇下我地D仔女有冇機會做同班同學呢?

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-28 03:24 發表
我女...哈哈, 呀女話喎數學識哂, 中英有D唔識, 而普通話就麻麻, 我諗都係入唔到普中, 不過算啦, 呢樣都唔係最重要。佢咁講都係唔想家長擔心, 我覺得會將成績平均分散, 無理由咁快標籤哂小一的學生呀。

...
‹ 上一主題|下一主題