用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣區派位
樓主: jojo888
go

荃灣區派位

派第五志願......荃灣角天主教小學

真係好少聽人提到, 請問有否家長知道師資及校風如何?

原帖由 fungyee 於 10-6-6 00:49 發表

請問係咪道教XXX小學? 如果係既話, 請恕我直言, 我覺得係....(純粹個人觀感)
唉...好煩呀!!
[/url]

原帖由 ETET 於 10-6-6 01:05 發表
唉...好煩呀!!

唔好煩啦!唔開心都冇用,而家係解決問題既時候,我同你都要努力呀,知道嗎?有消息上來報喜好嗎?

原帖由 hoiyan 於 10-6-6 01:12 發表

唔好煩啦!唔開心都冇用,而家係解決問題既時候,我同你都要努力呀,知道嗎?有消息上來報喜好嗎?
好...你都一起努力!
[/url]

原帖由 wan2010 於 10-6-5 23:45 發表
恭喜晒!咁你知唔知柴灣角天主教小學(响安賢街嗰間)好唔好呢?我唔係好熟呢區小學。唔該俾d意見。謝謝!

柴天Good 深井天主教係以前柴天AM(我母校),搬咗去深井!依家柴天(以前下午校)同一深天都係同一辦學團體,相似教學理念,歷史耐,校址又係私樓學校區,環境清靜,可專心讀書!我卅幾年前畢業,升中派隔籬李城壁 當時PM校比AM校派得仲好D

第一志願!靈光小學,雖然不是出名學校,但對我小朋友來說是很好的!

派左伍季明, 好唔好?剛搬來唔太認識, 比些意見

醒目開學勳章

我派左十四志願, 非常唔開心!!

我同你一樣

原帖由 jojo888 於 10-6-6 18:27 發表

靈光都係一間好好嘅小學,不過我最後選了深天,希望大家啲小朋友讀得開心。
原帖由 小麵麵 於 10-6-6 14:48 發表
第一志願!靈光小學,雖然不是出名學校,但對我小朋友來說是很好的!

伍季明口碑實在不錯, 你可考慮一下.

各位媽咪唔好灰心, 努力呀

伍季明在荃灣區很不錯的呢?我沒去過此校, 不過好像校風嚴些,都谷成績下, 無浸聯,石小甘活動教學,小朋友可能有點兒辛苦

荃天我本來都很喜歡,雖然校園小,它的教學等都很吸引,個人感到它將活動教學及傳統教學間取得個几適中的平衡,小朋友都很開心, 突別是普通話, 多數小一已有不錯的表現
(可能因為我女的學校很近它,此校特別多示范給我們看及校長常到幼園講座給我們)

請問你地讀邊間幼稚園呀????

原帖由 hoiyan 於 10-6-6 00:45 發表

咁我想問石圍角小學係咪好差呀?

這間不是太清楚,
不過有同學的媽咪就說大仔在這校讀得都几好, 故今次細仔第一次入表都選這間
我想都只是學校比較舊同近舊村區, 應該不是太差的

各位派唔到心儀小學嘅媽咪, 大家唔使灰心, 機會一定會有的, 記住無論如何點都要先去註咗冊先, 因為就算而家叩門唔得, 到開學時都可以去多一次, 因為到時實有d小朋友會轉校, 這是我一個鄰居給我的意見.

至於荃灣學校的校風, 大部份都幾好, 家長唔好甘擔心, 伍季明, 浸聯, 思源, 石中山都是好學校, 今年個個都報, 有D係第一階段昤仲超收添, 我自已都係選浸聯. 同埋想講嘅係, 派位除咗睇自已選咩學校外, 每個小朋友都有一個隨機編號, 如果呢個號碼排得唔好, 都有機會排到好後, 所以既然都出咗結果啦, 都唔好太唔開心, BK媽咪都會常伴大家身邊的.
終於回復自由啦.......

派到第一志願, 天主教石鐘山

派到第一志願, 思源

點先知個隨機編號好唔好?
原帖由 Sukibb0307 於 10-6-7 10:25 發表
各位派唔到心儀小學嘅媽咪, 大家唔使灰心, 機會一定會有的, 記住無論如何點都要先去註咗冊先, 因為就算而家叩門唔得, 到開學時都可以去多一次, 因為到時實有d小朋友會轉校, 這是我一個鄰居給我的意見.

至於荃灣學 ...

伍季明係荃灣區係一間幾好既學校呀!!

我想講講,我舊年去跟荃灣家教會參觀小學,行程中有呢一間石小。我起初既心態亦只係跟住去,點知呢間係俾我最大驚喜既一間小學。佢哋校舍入面裝修過,一入門口己經覺得好特別,有一棵大樹週圍都好靚。個禮堂仲靚過好多千禧校舍,連有蓋操場都有冷氣。個校長係好young,聽佢講解完,覺得佢真係好有heart同熱誠搞好間學校,亦真係好關心學生。你可以上去佢哋個網頁度睇,佢時時都會更新學校既狀況同每一科既消息。我明白呢間學校係比較難同其他區內小學競爭,因為大家都感覺佢唔好,少人揀;派到佢既話有能力既家長亦會想再叩門入第二間,令到佢真係好難收到有質素既家庭子女。但你可以再多了解一下,就算最後真係要入去石小讀,我個人認為只要家庭可以多啲參與,仔女喺呢間讀一樣可以學到嘢,將來可以入到好既中學。

原帖由 hoiyan 於 10-6-6 00:45 發表

咁我想問石圍角小學係咪好差呀?