用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教宣道會宣基小學 宣基四年級服務學習家長會
go

宣基四年級服務學習家長會

六月尾會有一連串服務學習比四年級學生, 所以學校昨晚開家長會等家長們對此計劃多D 認識
我諗有心出席的都係為孩子好, 想在老師身上了解多點.
可是, 坐在我後面的兩位家長, 老師講咁耐. 佢地就傾咁耐..... 夠竟佢地知唔知咩叫身教?

我都好怕呢啲家長,要傾就留返完咗之後大把時間傾啦!以免騷擾別人!!

phoebepanpan,
我嗰日唔得閒去呀!唔知可否講吓嗰日講咗啲咩呢?
唔該哂!

tszyan1001  ,

其實都冇咩特別, 只係REMIND 家長到時引導佢地做PROJECT.  唔好幫佢做.
簡單來講, 個計劃係類似"學徒""小老師" 邊學邊做.
要去幼稚園教小朋友點樣預防疾病/細菌,
大家同學要分工合作, 研究點樣做先另小朋友明白衛生常識.
例如: 做戲, 講故事, 唱歌, 遊戲等等.
總之全部要由學生自己攪掂

上年提早放暑期攪唔成, 前年攪時, 好多家長打tel 去問老師點解d 學生做project 會不停吵架,
所以 為左家長明白多d 所以開依個家長會.

我明白了!!唔該哂!!
你呀仔讀邊班呀?我嗰個B班.温書温成點呀?
不過我哋學校好少人上嚟呢到傾,所以這裡好冷清吓!!

原帖由 tszyan1001 於 10-6-11 22:03 發表
我明白了!!唔該哂!!
你呀仔讀邊班呀?我嗰個B班.温書温成點呀?
不過我哋學校好少人上嚟呢到傾,所以這裡好冷清吓!!

好少入依邊, 而家先睇到你既MESSAGE, 我再PM 你.
原來我地兩個仔係同一班...... haha