用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦密愛禮信小學 88 迦密愛禮信小學
樓主: babycherry22
go

88 迦密愛禮信小學 [複製鏈接]

哈哈...我又入黎八掛吓呀麻...我頭先放工連書都拎埋啦...如果沙官又叫我去in的話...我驚我會心郁郁啫....迦密...已經放棄左啦..因為之前收到佢電話係直頭話唔收...咁其實循理我都ok嘅..一來夠近婆婆...有課外活動都唔怕, 不過見佢話家姐讀循理..但妹妹又唔入...梗係會有小小擔心懷疑...係咪間學校唔好囉...(因為唔見有人開topic講循理...咪想同你地傾吓偈麻)...哈哈

您好babytai
因為我細女性恪係比較好動,我諗活動教學ge學校會適合佢多d......
循理就係傳統教學,我諗適合d性格靜d,專心讀書ge學生,
如果你小朋友讀到書,佢哋派位真係幾好ga~^^
(其實都真係好難講....個個小朋友都唔同,適合人哋...又未必適合自己ge小朋友...間間學校都有好老師同唔好ge老師...)
希望你小朋友會讀得開心la~^^

原帖由 babytai 於 10-7-6 22:51 發表

e...咁點解個細唔入家姐個間嘅???你又覺得循理點呀???

哈哈....
你個女好叻女wor~
原帖由 babycherry22 於 10-7-6 22:52 發表

我個女說少陣都唔得
我住新翠,d茶餐廳亞姐問我做咩唔選循理,我個女搭訕話mama知我鍾意迦密,不會選循理 佢咩都可答,又有紋有路

我地想想叫大家開多d迦密topic,在沙田區forum or小學雜談forum,咁先可去沙田區小 ...

原帖由 natalie04831 於 10-7-6 23:19 發表
您好babytai
因為我細女性恪係比較好動,我諗活動教學ge學校會適合佢多d......
循理就係傳統教學,我諗適合d性格靜d,專心讀書ge學生,
如果你小朋友讀到書,佢哋派位真係幾好ga~^^
(其實都真係好難講....個個小朋友都唔同,適 ...

唉...咁我個囡又唔係d太主動嘅小朋友, (因為有個街坊個囡把口真係唔停架...好攪笑), 佢讀書真係麻麻架咋, 又無記性 (除左卡通片呀...廣告歌呀, 劇集歌個d囉)..e家開始要佢睇少d電視啦...仲要幫佢惡補吓先得啦...

哈哈哈....你個街坊個女咁似我女ge...
其實循理呢幾年轉咗校長,
d老師都幾好,校工態度都改變了不少,
尤其係我大女4年級開始遇到ge盧老師同5年級ge馬sir,
只係我大女1年級時個頭開得唔好遇到個麻麻ge老師,
mouth:" />或多或少對佢分辨是非同價值觀上有少少影響law..
但我大女都唔係乖,所以都好難話人哋唔好.....
亦唔講人哋d唔好ge嘢....希望你明白~
只係喺事件ge事實上影響咗我對間學校ge印象囉.....
其實因為今次細女派得唔係咁好,
我都有去過循理揾黃校長傾番因為咩事所以唔楝佢哋ga,
佢都好明白,叫我有d咩就要講出嚟,仲話會優先留位俾我細女,之後因叩迦密成功,我就打俾佢哋叫佢哋唔駛留位俾我細女
(我當初唔講出嚟,都係怕個班主任嗰年唔知會點對我女唧....唯有自己吞咗佢...)
點都好,希望我大女而家可以讀得開開心心la~
亦希望你個女會讀得開心la^^

原帖由 babytai 於 10-7-7 09:58 發表

唉...咁我個囡又唔係d太主動嘅小朋友, (因為有個街坊個囡把口真係唔停架...好攪笑), 佢讀書真係麻麻架咋, 又無記性 (除左卡通片呀...廣告歌呀, 劇集歌個d囉)..e家開始要佢睇少d電視啦...仲要幫佢惡補吓先得啦... ...

哦...原來係咁...不過我都信相每間學校總有D好老師....當然有D比較.....老師嘅...希望佢地處理事件係對事唔對人啦...亦唔好會存在"偏見"呢樣野啦...我見個鄭書記都幾好人咁

貢獻勳章

原帖由 babytai 於 10-7-7 12:41 發表
哦...原來係咁...不過我都信相每間學校總有D好老師....當然有D比較.....老師嘅...希望佢地處理事件係對事唔對人啦...亦唔好會存在"偏見"呢樣野啦...我見個鄭書記都幾好人咁 ...

我覺得係咁嫁,好學生多人鍚,時時都不覺老師不好,我有時問個女,她都話好喜歡學校(nursery)的老師,因好鍚佢,但我會再問,老師對xx同學(不乖的同學)會點?因不喜歡對人不對事

貢獻勳章

原帖由 natalie04831 於 10-7-7 11:08 發表
哈哈哈....你個街坊個女咁似我女ge...
其實循理呢幾年轉咗校長,
d老師都幾好,校工態度都改變了不少,
尤其係我大女4年級開始遇到ge盧老師同5年級ge馬sir,
只係我大女1年級時個頭開得唔好遇到個麻麻ge老師,
...

natalie-->是妳定個女的名?

babytai的街坊也似我個女....女仔真是好多野講,我時時都提她小學要多聽少說廢話

Babytai,

我個囡都去左循理..美林轉迦密再轉循理新翠....哈哈我鐘意循理多一點啦.....近火車站...
其實我都覺得好少人講新循架.....我都想知多點...2010小一開四班.....升中派位okay睇都幾好
你地點解咁鍾意迦密....係唔係少些功課相比循理

哦...原來係咁...不過我都信相每間學校總有D好老師....當然有D比較.....老師嘅...希望佢地處理事件係對事唔對人啦...亦唔好會存在"偏見"呢樣野啦...我見個鄭書記都幾好人咁 ...

我諗你哋有d誤會咗喇.....
其實我女喺學校同屋企係雙面人,佢唔會喺學校好曳....
仲要1年級初到貴境下....
唉~~~呢位老師好多問題ga.....
小事就﹕9號前要交ge通告,佢6號就會用紅筆喺家課冊寫欠!唉~大佬1年級就因為張未到期交ge通告被人寫欠!(係又欠唔係又欠,佢仲同我講個欠其實係提我交咋喎,佢話唔好覺得個係欠字wor!)
吓~咁我小朋友以後仲駛俾心機唔欠嘢ge.....
不過呢d都係小事!

原帖由 TPL 於 10-7-7 21:13 發表
Babytai,

我個囡都去左循理..美林轉迦密再轉循理新翠....哈哈我鐘意循理多一點啦.....近火車站...
其實我都覺得好少人講新循架.....我都想知多點...2010小一開四班.....升中派位okay睇都幾好
你地點解咁鍾意迦密... ...

"美林轉迦密再轉循理新翠" <--係咪即係迦密收左你架??
你選擇要新循唔要迦密??
我見今年升去循道衛理多過葛小琳添...
10號要返去呀...到時唔知見唔見到你呢??(不過都唔知你地係點樣...哈哈哈)

點解鍾意迦密....可能都係因為多人講d啦...同埋口碑都唔錯....唉...講真..第一次揀小學...真係咩都唔識...我都係上黎bk睇返過來人黎揀架咋

貢獻勳章

原帖由 TPL 於 10-7-7 21:13 發表
Babytai,

你地點解咁鍾意迦密... ...

迦密功課都多,是讀緊的mama說,投訴了都少了
我不介意功課多不多,因你地都可在升小後同番而家k3的mama傾,間間咪又係多

我不選是有我的理由,我住新翠都看得多,我估曳的學生間間有,但要好好看老師點去教

選校是是個人選擇,喜歡就好,有可能讀落唔好都可轉..

natalie係我細女名^^
原帖由 babycherry22 於 10-7-7 18:59 發表

natalie-->是妳定個女的名?

babytai的街坊也似我個女....女仔真是好多野講,我時時都提她小學要多聽少說廢話

原帖由 natalie04831 於 10-7-7 22:21 發表
我諗你哋有d誤會咗喇.....
其實我女喺學校同屋企係雙面人,佢唔會喺學校好曳....
仲要1年級初到貴境下....
唉~~~呢位老師好多問題ga.....
小事就﹕9號前要交ge通告,佢6號就會用紅筆喺家課冊寫欠!唉~大佬1年級就因為張未到期交g ...

嘩...咁好彩你個囡醒目...當日放學即時同你講左咋, 起碼你知道唔關佢事麻, 如果佢係比左你個囡..當日就唔須要影印比你啦...唉...比我...我驚我會即時xyz佢囉..., 仲有咩叫"欠"呀, 佢個定義都幾奇怪....咁請問呢個老師仲係咪度架???而個位鄭書記...希望佢唔會再係咁啦

貢獻勳章

原帖由 natalie04831 於 10-7-7 22:38 發表
natalie係我細女名^^

你個女學校有人派迦密嗎?

說真的,我個女是因她的好朋友入了迦密,才一定要入

我看看你個女在校有無朋友仔?

我個女開始了小一適應,我批準了她咩了一日新書包,但回家時,我們行回家,佢要我幫佢拎時,已想像不到個書包放了書....>.<

我估以後我要幫佢咩書包,我自己0可以用背囊

babytai..nataile..

我個女都習慣說學校的事,我會問她找出真相
再同老師夾一夾,當然不一定信她

不過,老師未出通告又同佢說了帶野..幾月幾日去邊
她回來說了,我再問老師真假,她都好準...^^

今天她回來立即說小一適應的小息,她先去了toilet再去吃小食,又有邊個上堂中途急..因小息無去wow
她都會說,咁大家會溝通得好d..好好試試,值得

我尋日接大女時仲見到佢喺度教armouth:" />mouth:" />
其實我唔想講出嚟ga....
因為如果有人知,學校就實知係我講,(校長都係今年至知)
原帖由 babytai 於 10-7-7 22:38 發表

嘩...咁好彩你個囡醒目...當日放學即時同你講左咋, 起碼你知道唔關佢事麻, 如果佢係比左你個囡..當日就唔須要影印比你啦...唉...比我...我驚我會即時xyz佢囉..., 仲有咩叫"欠"呀, 佢個定義都幾奇怪....咁請問呢個 ...

我聽我細女話好似無同學派咗去迦密喎...
可能因為佢間幼稚園喺91校網la
原帖由 babycherry22 於 10-7-7 22:50 發表

我個女開始了小一適應,我批準了她咩了一日新書包,但回家時,我們行回家,佢要我幫佢拎時,已想像不到個書包放了 ...

原帖由 natalie04831 於 10-7-7 22:52 發表
我尋日接大女時仲見到佢喺度教armouth:" />
其實我唔想講出嚟ga....
因為如果有人知,學校就實知係我講,(學校都係今年至知)
咁就可能對我女有影響....
所以我或會刪除d內容,希望你哋明白la... ...

okok..我地唔會揚出去架...你講左呢d野...如果令你囡囡有麻煩...真係唔好意思!!!!..不過聽你講完..我會教亞囡係學校有d咩事一定要話我知...有咩唔妥我會問老師

原帖由 babycherry22 於 10-7-7 22:50 發表

我個女開始了小一適應,我批準了她咩了一日新書包,但回家時,我們行回家,佢要我幫佢拎時,已想像不到個書包放了 ...

我都係架...我由佢細個開始已經成日問佢學校d野架啦, e家有時學校要帶野返去又無出通告, 佢有時都記得講囉, 比如d圖片呀咁...跟住第二日我會問佢有無用到, 佢話有, 仲比老師讚佢添....(因為佢d同學個個都無帶)

Thanks~

原帖由 babytai 於 10-7-7 23:08 發表

okok..我地唔會揚出去架...你講左呢d野...如果令你囡囡有麻煩...真係唔好意思!!!!..不過聽你講完..我會教亞囡係學校有d咩事一定要話我知...有咩唔妥我會問老師 ...
‹ 上一主題|下一主題