用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦密愛禮信小學 88 迦密愛禮信小學
樓主: babycherry22
go

88 迦密愛禮信小學

貢獻勳章

我想知今年升小的同學仔,你地是自行定大抽獎入迦密,是第幾志願?

我會在28/8再問下其他同學仔?

因我想知在現有的機制下,點解在派不到第1志願迦密的情況下入了第2志願聖心,想緊太傻瓜了

都唔知大抽獎點抽?

2nd choice, 但是叩門入迦密的.

政府的教育政策/基制 - 算吧喇!! 嘥氣!!

貢獻勳章

原帖由 etam724 於 10-7-4 17:19 發表
2nd choice, 但是叩門入迦密的.

政府的教育政策/基制 - 算吧喇!! 嘥氣!!

迦密在暑假咩預備班也無,不過我個女8月都要回nursery返學都無時間,如果唔係,真是要找人帶去
有當然是好,等佢適應下

不過,我朋友個仔已有好多不同的班要上(小學),尤其是英文班,有d要俾好多錢,我覺得好貴,真是有又煩無又煩

Hi^^
大家好,我女係叩門成功入咗迦密(第3志願)ga,
無預備班?我估迦密可能會好似其他小學咁,
9月頭一、兩個禮拜會係適應期,提早十二點幾放學.....

原帖由 babycherry22 於 10-7-4 22:04 發表

迦密在暑假咩預備班也無,不過我個女8月都要回nursery返學都無時間,如果唔係,真是要找人帶去
有當然是好,等佢適應下

不過,我朋友個仔已有好多不同的班要上(小學),尤其是英文班,有d要俾好多錢,我覺得好貴,真是有又 ...

HIHI

我仔仔是第一志願入了迦密!

貢獻勳章

原帖由 natalie04831 於 10-7-5 08:27 發表
Hi^^
大家好,我女係叩門成功入咗迦密(第3志願)ga,
無預備班?我估迦密可能會好似其他小學咁,
9月頭一、兩個禮拜會係適應期,提早十二點幾放學.....

...

1/9-14/9是適應期,放12:45
我叫了補習的ee接個女,中心有飯食
我安排好了

你地是全職ma定在職ma?

貢獻勳章

原帖由 siuyhj 於 10-7-5 09:07 發表
HIHI

我仔仔是第一志願入了迦密!

hihi~~多點來啦~我唔想好辛苦去搵topic

醒目開學勳章

我 第一:迦密
    第二:陳元喜
    第三:張煊昌
適應期呢兩個星期,我打算將細佬放去我爹地度
因為d時間真係夾唔到呀......
唔知亞女編入邊班呢?!我張問卷填廣東話班,你地呢?!
原帖由 babycherry22 於 10-7-5 18:49 發表

我安排好了

貢獻勳章

原帖由 tammymhk 於 10-7-5 21:48 發表
我 第一:迦密
    第二:陳元喜
    第三:張煊昌
適應期呢兩個星期,我打算將細佬放去我爹地度
因為d時間真係夾唔到呀......
唔知亞女編入邊班呢?!我張問卷填廣東話班,你地呢?! ...

我想佢入普通話班,不過,入不到都無法

呀...係咪間間都有分普教班同廣教班呢??
我見美林同循理都有分架...
我想亞囡入廣教班呀...因為亞囡d"煲冬瓜"真係.....
陣間入左普教班...唔知人地講乜仲大鑊呀

我係全職媽媽
原帖由 babycherry22 於 10-7-5 18:49 發表

我安排好了

me2~
唔知係咪28/8會知編咗入咩班呢?
原帖由 babycherry22 於 10-7-5 22:01 發表

我想佢入普通話班,不過,入不到都無法

HIHI

我是全職媽咪!仔仔入了迦密。
我填了廣東話及普通話都可以,要看看小朋友能力。

貢獻勳章

你地就好啦~!
我成日煩有無人湊個女,tonchwood希望她不要病,我個女是比較主動同多野講,又不怕羞的小朋友,我希望比佢試下普通話班

不過,全職mama都好忙,妳地都是一個小朋友嗎?

貢獻勳章

原帖由 natalie04831 於 10-7-5 23:04 發表
me2~
唔知係咪28/8會知編咗入咩班呢?

仲唔知咩~~1/9都開學了
大家都有1/4機會一班

我個女都係比較主動唔怕醜同多嘢講ga,(係超多嘢講至啱)e~唔知佢哋會唔會讀同一班呢?
你個女有無諗住撘校車呀?
我有兩個小朋友,大女喺新翠循理讀緊五年級~
原帖由 babycherry22 於 10-7-6 19:56 發表
你地就好啦~!
我成日煩有無人湊個女,tonchwood希望她不要病,我個女是比較主動同多野講,又不怕羞的小朋友,我希望比佢試下普通話班

不過,全職mama都好忙,妳地都是一個小朋友嗎? ...

原帖由 natalie04831 於 10-7-6 22:45 發表
我個女都係比較主動唔怕醜同多嘢講ga,(係超多嘢講至啱)e~唔知佢哋會唔會讀同一班呢?
...

e...咁點解個細唔入家姐個間嘅???你又覺得循理點呀???

貢獻勳章

原帖由 natalie04831 於 10-7-6 22:45 發表
...

我個女說少陣都唔得
我住新翠,d茶餐廳亞姐問我做咩唔選循理,我個女搭訕話mama知我鍾意迦密,不會選循理 佢咩都可答,又有紋有路

我地想想叫大家開多d迦密topic,在沙田區forum or小學雜談forum,咁先可去沙田區小學開專區,在小一選校好難搵呢個topic:;pppp:

SEE THE LINKS

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1691611&extra=page%3D1

貢獻勳章

...

我會自己送女女返學,我送完返工,因我在隆亨返工

貢獻勳章

原帖由 babytai 於 10-7-6 22:51 發表

e...咁點解個細唔入家姐個間嘅???你又覺得循理點呀???

babytai

妳不如打電話去迦密,
有個topic咪話有家長不要迦密的位,去了沙官
有機會wow
直接話我時時留意迦密的消息,在網上見有人放棄個位,
一試無妨ar~~定疊埋心水讀循理
我見妳又入來..看來可試試