用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 領島是甚麼學校呢? 如果你係我會點呢?
樓主: Garyoldman
go

領島是甚麼學校呢? 如果你係我會點呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我想今年未必得, 因為我自己NET35都派唔到這幾間

原帖由 HappyEE 於 10-6-5 23:22 發表

我囡兩年前係派十三志願領島, 最後無讀
建議去黃埔叩門-奉基, 奉基千禧, 黃埔宣道都有機會

其實我對中小學,資料非常淺,我現在也不知可叩門的學校資料,上網找又是時間,寫信又要時間,
太太又懷baby,不可太担憂,
如果今年找不好學校,五年後又找又尋又找又尋.

叩門係要有耐性及誠意, 無記錯上年有個媽咪共叩十三間學校, 註冊証前後轉左5間, 一間比一間好, 最後入到心儀小學, 有機會的學校都試下叩, 如果6月唔得, 7月再問, 唔得就8月再問, 唔得9月1日問都係有機會的, 我當年叩門要到8月中先有好消息, 努力, 不要輕易放棄!

Garyoldman,

唔好咁慘咁,開心D。
舊年,囝囝個同學媽咪,派唔到基灣,跟着自己打電話去各學校問,唔識上網,都有5間收佢,後來去咗間有中學的小學,唔同校網。

明天會更好。

原帖由 Garyoldman 於 10-6-5 23:44 發表
其實我對中小學,資料非常淺,我現在也不知可叩門的學校資料,上網找又是時間,寫信又要時間,
太太又懷baby,不可太担憂,
如果今年找不好學校,五年後又找又尋又找又尋. ...

小兒也是根德園,
成績上佳.
派了第12志願(尾4),
一間去年只有15人,幾乎殺校的小學!

另一根德園同學也派了第10志願.

雖然現沒任何其他學位在手,我深信孩子的能力,最終一定可以有一間好學校取錄.最重要是向孩子傳遞正面訊息,保持正能量,把握叩門黃金週!

大家努力,互相支持!
期待大家的好消息.

原帖由 hccw 於 10-6-6 02:27 發表
小兒也是根德園,
成績上佳.
派了第12志願(尾4),
一間去年只有15人,幾乎殺校的小學!

另一根德園同學也派了第10志願.

雖然現沒任何其他學位在手,我深信孩子的能力,最終一定可以有一間好學校取錄.最重要是向孩子傳遞正面訊息,保持正能量,把握叩門黃金週!

大家努力,互相支持!
期待大家的好消息.

好正面積極的想法!
祝叩門成功!!!
‹ 上一主題|下一主題